Siyaset Siyasi partiler şiddeti kınadı

Siyasi partiler şiddeti kınadı

24.04.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı özel gündemiyle toplanan TBMM Genel Kurulu’nda, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun şehit cenazesinde uğradığı saldırıyı kınayan siyasiler, şiddete karşı mesajlar verdi

Siyasi partiler şiddeti kınadı

ÖNDER YILMAZ - ŞEBNEM HOŞGÖR - BAHAR ATAKAN - NAMIK DURUKAN - ŞEVKET YAMAN - AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU / Ankara

Haberin Devamı

TBMM Genel Kurulu’nda gerçekleştirilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı özel görüşmelerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun şehit cenazesinde uğradığı saldırıya yönelik mesajlar damgasını vurdu. TBMM Başkanı Mustafa Şentop dahil olmak üzere tüm konuşmacılar saldırıyı kınarken, sadece MHP grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Erkan Akçay’ın konuya girmemesi dikkati çekti. Kılıçdaroğlu, kürsü konuşmasında uğradığı saldırıya değinmedi.

Genel Kurul, Meclis’in açılışının 99. yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla özel gündemle toplandı.

Toplantı öncesinde TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik şiddet olayının ardından TBMM’deki 23 Nisan görüşmelerine yansımaması, yeni tartışma ve olaylara yol açacak söz ve davranışlardan uzak durulması için siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle bir araya geldi.

Haberin Devamı

Toplantıda grup başkanvekillerinin kısa bir konuşma ile olayı kınamaları konusunda gündeme geldi. Kürsüde yapılacak konuşmalarda, parti temsilcilerinin zaten bu konuya değineceği için sadece CHP’li Grup Başkanvekili Engin Özkoç’a ayrıca söz verilmesi kararlaştırıldı. Daha sonra TBMM Başkanı Şentop’un açılışını yaptığı Genel Kurul’da İstiklal Marşı okundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendi locasından izlediği görüşmelerde Mustafa Şentop, geçen pazar Çubuk’un Akkuzulu Mahallesi’nde Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırıyı kınarken, “geçmiş olsun” dileğinde bulundu.

‘Asla kabul edilemez’

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, da konuşmasında Çubuk’taki şehit cenazesinde saldırıya uğrayan CHP liderine, “geçmiş olsun” dileğinde bulundu. Bostancı, “Şehidimizin cenaze töreninde meydana gelen müessif olay asla kabul edilemez” ifadelerini kullandı. Erdoğan’ın, “Türkiye ittifakı” ve “kızgın demiri soğutmak” sözleriyle siyasi iklimin normalleşmesine çağrıda bulunduğu bir süreçte bu olayın yaşanmasının dikkate değer olduğunu vurgulayan Bostancı, “Toplumsal kutuplaşma yerine kucaklaşmanın yolu kurumları ortak değer çizgisinde tutmaktan, siyasal dilin kollarını uzatmaktan geçer” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Siyaset ortak olmalı’

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Bunun adı linçtir, kınıyoruz. Bugün siyasetin ortak olması, lincin hesabının sorulması gereken gündür. Ülkenin birlik ve beraberliğe ihtiyacı varsa bunun gereği en büyük acıda ortak olmaktır. Biz evladını bayrağımıza sarılı tabutuyla kucaklayan her ailenin yanında olacağız. Bu linç girişimini, bir toplumsal tepki ile ilişkilendirmeye çalışanları kınıyor, vicdana ve sağduyuya davet ediyoruz” dedi.

‘Beka sorumluluğu’

MHP Grup Başkanvekili Engin Akçay ise, Kılıçdaroğlu’na yönelik saldırıya değinmezken, şunları söyledi: “Siyaset, demokratik bir yarış ve rekabettir aynı zamanda. Bu yarış ve rekabet uzlaşmazlığa, düşmanlığa ve kör dövüşüne dönüşmemelidir. Dünyada ve bölgede yaşanan sancıların, belirsizliklerin ve endişe verici hadiselerin ortaya çıkardığı tehdit ve tehlikelere karşı birlik ve beraberliğimizi tahkim edip güçlü olmak, uyanık olmak mecburiyetimiz vardır. Bekamıza yönelik tehdit ve tehlikeleri hiçbir gerekçeyle görmezden gelemeyiz. Bu hassasiyet ve sorumluluk her şeyden ve herkesten önce meclisimizin mensuplarında olmalıdır. Tıpkı 23 Nisan 1920 meclisi gibi.”

Haberin Devamı

‘Adalete teslim edilsin’

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan da, “Kılıçdaroğlu’na yapılan bu alçak girişimi kınıyorum. Görünen ve henüz arkası tespit edilemeyen bu girişimin tüm faillerinin yakalanarak adalete teslim edilmelerini bekliyoruz” dedi. Meclisin yetkilerinin tırpanlandığını savunan Türkan, “Sayın Cumhurbakanı’nın Türkiye İttifakı sözlerine önem atfediyoruz. Söylemden eyleme geçmesi için adımların atılmasını bekliyoruz” ifadesini kullandı.

Siyasi partiler şiddeti kınadı

Eş zamanlı alkış

- TBMM’deki 23 Nisan Özel Oturumu için Genel Kurul’a ilk gelen lider, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. CHP milletvekilleri, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu salona girdiği sırada ayakta alkışladı. Kılıçdaroğlu, Genel Kurul’a girdiği anda AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım da salona giriş yaptı. Bu sırada AK Partili milletvekilleri de Yıldırım’ı ayakta alkışladı. İki grubun eş zamanlı alkışı ilginç bir görüntü oluşturdu.

Haberin Devamı

- AK Parti Grup başkanvekilleri Bülent Turan ile Özlem Zengin, İYİ Parti Grup Başkanvekili Yavuz Ağıralioğlu ve İYİ Partili milletvekilleri, Kılıçdaroğlu’nun yanına giderek, “geçmiş olsun” dileğinde bulundu.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel oturumu izlemek üzere 13.59’da Meclis’e geldi. Erdoğan’ı en yaşlı TBMM Başkanvekili olarak MHP’li Celal Adan resmi törenle karşıladı. Erdoğan, tören kıtasını selamlamasının ardından Genel Kurul salonundaki özel locasına geçti. Erdoğan, saat 14.04’te Genel Kurul’a geldikten sonra özel oturum başladı. Erdoğan’ı AK Parti milletvekilleri ayakta alkışladı. MHP lideri Bahçeli ve MHP milletvekilleri de ayağa kalkarak alkışlamadan Erdoğan’ı karşıladı.

- Erdoğan, zaman zaman yanında oturan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Adan ile sohbet etti.

- Özel oturumda ilk konuşmayı AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı yaptı. Kılıçdaroğlu, konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelirken CHP’li vekiller ayağa kalkarak, İYİ Partili vekiller oturdukları sıralardan alkışladı.

- Özel oturum tamamlandıktan sonra Binali Yıldırım, Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanına giderek “geçmiş olsun” dileğinde bulundu.

- Genel Kurul’un kapanmasının ardından TBMM Başkanı Şentop, görevi devraldığı Binali Yıldırım ve bir grup milletvekiliyle birlikte Başkanlık Kürsüsü’nün arkasındaki odada sohbet etti.

Koltuğunu şehit çocuğuna devretti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2013 yılında Gölbaşı’nda meydana gelen helikopter kazasında şehit olan Hüseyin Uluçeşme’nin ailesini TBMM’deki makamında kabul etti. Kılıçdaroğlu, kabulde, 23 Nisan geleneği olarak koltuğunu bir süre Ecrin Buğlem Uluçeşme’ye (8) devretti. Kılıçdaroğlu, Uluçeşme ile resim üzerine sohbet etti. Uluçeşme de Malatya’dan Ankara’ya uçakla gelirken kokpite girdiğini anlattı, “Bugün iki koltuğa oturdum, çok mutluyum” dedi. Kılıçdaroğlu, Türkiye Sakatlar Derneği Eskişehir Şubesi üyelerini de makamında kabul etti ve çocukların bayramını kutladı. Çocuklara hangi mesleği yapmak istediklerini soran Kılıçdaroğlu, Tuğçe Düz’ün resimle ilgilendiğini söylemesi üzerine, “Biz daha önce bir arkadaşınıza resim malzemelerini temin ettik. Güzel resimler yaptı ve bir sergi açtı. Sergiden elde edilen geliri de yine Sakatlar Derneğine bağışlamıştı. Tuğçe ile de benzer bir çalışmayı yapabiliriz” dedi.

Siyasi partiler şiddeti kınadı

‘Önümüzdeki 4 yıl bir arınma dönemi’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Kurul’da yaptığı konuşmasında, uğradığı linç girişimine değinmezken, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni Eleştirdi. 2023’te Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılının kutlanacağını hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Bu yıl ile birlikte, önümüzdeki 4 yıl hepimiz için yeni bir arınma dönemidir. Gerçeklerle yüzleşme, bu güzel ülkemizin kuruluş harcına katılmış, temellerine kazılmış ve Türkiye’nin günümüzün sorunlarına da çözüm üretecek felsefeyi yeniden keşfetme dönemidir. Bu felsefeyi üç sözcükle özetleyebiliriz; hak, hukuk ve adalet” dedi.

“Bugün yaşadığımız acı gerçeği altı madde halinde sunmak isterim” diyen Kılıçdaroğlu, bunları şöyle sıraladı: “Bir; TBMM’nin yetkileri kısıtlanmış, denge ve denetleme mekanizmaları yok edilmiş, denetimsiz bir yürütme organı yani iktidar yaratılmıştır. İki; Cumhurbaşkanı kararnameler yoluyla Meclis’in yasama yetkisine fiilen ortak olmuştur. Üç; yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı fiilen sona ermiştir. Dört; partili Cumhurbaşkanı devleti ve milleti temsil etmek yerine belli bir siyasi görüşün temsilcisi haline gelmiştir. Bu da denge olması gereken Cumhurbaşkanlığı makamının denge unsuru olmaktan çıkmasına yol açmıştır. Beş; tek kişiye parlamentoyu fesih yetkisi verilmiş, milletin meclisinin geleceği bir kişinin iki dudağı arasından çıkacak sözcüğe bırakılmıştır. Altı; Meclis’in bütçe hakkı ve yetkisi fiilen alınmıştır. Bu adımların, 15 Temmuz hain darbe girişimine karşı Gazi Meclis unvanına yakışan bir direniş sergileyen Meclis tarafından atılmış olması başka bir hazin tablodur.” Kılıçdaroğlu, darbe hukukundan arınmış ve uzlaşma kültürü ile hazırlanmış yeni bir anayasa çağrısında bulundu. Kılıçdaroğlu, Genel Kurul’ndan ayrılırken gazetecilerin Erdoğan’ın sözlerine ilişkin soruları üzerine, “Aileyle, muhtarla görüşüldü. Kiminle görüşülecek, herkesle görüşüldü” dedi. Erdoğan’ın telefonla geçmiş olsun dileğinde bulunup bulunmadığı sorusuna Kılıçdaroğlu, “Etmeyebilir. Herhangi bir beklentim yok” karşılığını verdi.

‘Her kesimin sorunuyla ilgilenin’

CHP MYK, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında TBMM’de toplandı. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda Kılıçdaroğlu’nun Çubuk’taki şehit cenazesinde uğradığı saldırıya ilişkin bazı görüntüler izlendi.

Edinilen bilgilere göre Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin sahipsiz olmadığını” ifade ederek, derhal ekonomi masasının toplanmasını istedi ve ekonomideki kötü gidişi durduracak çözüm önerilerini halk ve iktidar ile paylaşmaları gerektiğini söyledi. Dış politikada çok büyük sorunların bulunduğunu savunan Kılıçdaroğlu, emekli diplomat ve askerlerin çağrılarak bir masa oluşturulmasını istedi. Kılıçdaroğlu, kendilerine oy vermeyen grupların ve kitlelerin saptanması için CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel başta olmak üzere, MYK üyelerine görev verdi. Kılıçdaroğlu, kendilerine oy vermeyen her kesimin sorunlarıyla ilgilenileceğini belirterek, “Her dert bizim derdimizmiş gibi kabul edilecek ve bu kitlelerle tekrar kucaklaşılacak” dedi. Kılıçdaroğlu, Sakarya’daki Tank Palet Fabrikası’nın özelleştirilmesi konusunun da unutulmamasını istedi. Ayrıca, yerel seçimde CHP’nin kazandığı 11 büyükşehir belediye başkanıyla 26 Nisan Cuma günü Ankara’da bir toplantı düzenleneceği belirtildi.