Dünya Son dakika… Avusturya camileri kapatıyor! Türkiye'den çok sert tepki...

Son dakika… Avusturya camileri kapatıyor! Türkiye'den çok sert tepki...

08.06.2018 - 10:04 | Son Güncellenme:

Avusturya Başbakanı Kurz, çok sayıda imamı sınır dışı edeceklerini ve biri Türklere ait 7 camiyi kapatacaklarını duyurdu. Türkiye'den Avusturya'ya yoğun tepki var. Dışişleri Bakanlığı, AB Bakanı Çelik ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Kurz'un açıkladığı kararı topa tuttu.

Son dakika… Avusturya camileri kapatıyor Türkiyeden çok sert tepki...

Avusturya'nın 'Harika Çocuk' lakaplı Başbakanı Sebastian Kurz, çirkin yüzünü gösterdi. Başbakan Kurz, biri Türklere ait 7 camiyi kapatacaklarını ve bu camilerde çalışan çok sayıda imamı sınır dışı edeceklerini belirtti.

Haberin Devamı

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, resmi açıklamayla Avusturya'yı kınadı. Açıklamada, "Avusturya'nın yedi camiyi kapatması bu ülkedeki ırkçı dalganın sonuçlarından biri. Avusturyalı siyasetçilerin siyasi çıkar elde etme çabasını kınıyoruz" denildi.

Açıklamanın devamında "Avusturya'nın AB dönem başkanlığını üstlenecek olması talihsiz bir durumdur" ifadesi dikkat çekti.

Twitter üzerinden tepki gösteren AB Bakanı Ömer Çelik, "Avusturya’nın camileri kapatma ve imamları sınır dışı etme kararı, ırkçılığın ve İslam düşmanlığının, Avusturya hükümetini nasıl esir aldığını gösteriyor. Bu ırkçı politikalarla her tuğlası nefret siyasetinden yapılmış yeni Berlin Duvarları inşa ediyorlar" dedi.

"Amaç siyasi kazanım"

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise, sosyal medya hesabından Avusturya'ya tepki gösterdi:

"Avusturya'nın sudan bahanelerle yedi camiyi kapatması ve imamları sınır dışı etmesi, bu ülkedeki İslam karşıtı ırkçı ve ayrımcı popülist dalganın sonuçlarından biridir. Amaç, Müslüman toplulukları ötekileştirerek siyasi kazanım elde etmektir.

Avusturya hükümetinin ideolojik tutumu evrensel hukuk normlarına, toplumsal uyum politikalarına, azınlık hukukuna ve bir arada yaşama ahlakına aykırıdır. İslam karşıtlığının ve ırkçılığın bu şekilde normalleştirilmesi ve sıradanlaştırılması kesin olarak reddedilmelidir."

Gerekçe, "yurt dışından finansman"

Kurz, aşırı sağcı parti lideri ve Başbakan Yardımcısı Heinz-Christian Strache, Avrupa Birliği (AB) Bakanı Gernot Blümel ve İçişleri Bakanı Herbert Kickl ile düzenlediği basın toplantısında, “Siyasal İslam ile mücadele kapsamında“ alınan kararları açıkladı.

Kurz, Kültür Dairesi ve İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma kapsamında 7 caminin faaliyetlerinin yasaklandığını, aynı zamanda çok sayıda imamın yurt dışından finanse edildikleri gerekçesiyle sınır dışı edileceğini söyledi.

Altı cami Arap Kültür Derneği'nden

Kültür Dairesinin bağlı olduğu AB Bakanı Blümel ise faaliyetleri sonlandırılma kararı alınan camilerden 6’sının selefi dünya görüşüne sahip Arap Kültür Derneğine ait olduğunu, bu camilerde aşırıcı düşüncelerin yayıldığını ileri sürerek, kapatma kararı aldıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Blümel ayrıca Türklere ait bir caminin Türk milliyetçiliğini yaydığı, caminin ülkede Müslümanları resmen temsil eden Avusturya İslam Cemaatinden izinsiz olarak faaliyet göstermesi nedeniyle kapatıldığını savundu.

İçişleri Bakanı Herber Kickl de 2015'te çıkartılan "İslam Yasası"nın Avusturya'da görev yapan imamların yurt dışından maaş almalarını yasakladığını, yurt dışından imamlara yönelik finansmanın yasa dışı olduğunu, bu durumun göçmen yasasıyla uyuşmadığını belirterek, yurt dışından maaş alan imamların oturum izinlerinin iptal edileceğini, oturum vizesini uzatmak için başvuruda bulunmuş kişilerin başvurularının reddedileceğini söyledi.

ATİB'den 60 imam için süreç başladı

Kickl, Avusturya Türk İslam Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Birliği (ATİB) bünyesinde görev yapan yaklaşık 60 imamın yurt dışından finanse edildikleri gerekçesiyle oturum izinlerinin iptal edilmesi için sürecin başlatıldığını aktardı.

Haberin Devamı

Oturum izinlerini uzatma başvurusunda bulunmuş 11 imamın 2'sinin vizelerinin iptal edildiğini belirten Kickl, geri kalan 9 imama ilişkin sürecin sürdüğünü söyledi.

Çanakkale Savaşı canlandırması tepki çekti

Bu sene çocukların, Türkiye’nin maddi destek sağladığı camide Çanakkale Savaşı’nı canlandırması, Avusturyalı yetkililerin soruşturma konusu olmuştu.

Bu olay üzerine, Viyana Belediyesi'nin Müslüman derneklerine sağlanan devlet yardımları konusunda "daha katı olması gerektiğini" söyleyen Kurz, bu camiyi kapatmakla tehdit etmişti.