Dünya Son dakika... İsrail askerleri canlı yayında Filistinli'yi vurdu

Son dakika... İsrail askerleri canlı yayında Filistinli'yi vurdu

15.12.2017 - 12:07 | Son Güncellenme:

Filistin'de Cuma namazı sonrası İsrail askerleri birçok göstericiyi gözaltına aldı, haber televizyonları gelişmeleri canlı yayınlıyor. İsrail askerleri bir Filistinli'yi canlı yayında ateş açıp vurdu. Japonlar ve Filistinliler ABD Büyükelçiliği önünde birlikte Kudüs için gösteri yaptı, Endonezya, Malezya ve Hindistan'da da yüzlerce kişi sokağa çıktı.

Son dakika... İsrail askerleri canlı yayında Filistinliyi vurdu

ABD lideri Donald Trum'ın kameralar karşısına çıkarak ilan ettiği Kudüs kararı, Şili'den Japonya'ya kadar dünyayı sarstı. Bugün Kudüs ve diğer Filistin kentlerinde Cuma namazı sonrasında gösteriler var. İsrail askerleri, Mescid-i Aksa'nın çıkışında birçok Filistinli'yi gözalıtna aldı.

Haberin Devamı

Ramallah'ta ise bir Filistinli gösterici İsrail askerleri tarafından vuruldu, olay sırasında televizyonlar canlı yayındaydı. Olaya tanık olan Doğan Haber Ajansı muhabiri İrfan Sapmaz, vurulan göstericinin ambulansa bindirildiğini ancak aracın hareket etmesine izin verilmediğini aktarıyor.

İsrail medyası, Filistinli göstericinin İsrail sınır polisini bıçakladığını ve ardından vurulduğunu savunuyor.

Onlarca İsrail askerinin gözlerini bağlayarak gözaltına aldığı ve yaşananların sembolü haline gelen Fevzi Cuneydi'nin fotoğrafına benzer görüntüler geliyor. Batı Şeria'da askerlerin eline geçen Filistinli bir çocuk, korkmuş halde ellerini havaya kaldırıyor.

Anadolu Ajansı, İsrail polisinin gösterileri engellemek için Kudüs'teki Eski Şehir bölgesinin ana girişi olan Şam Kapısı'nın önüne demir bariyerler yerleştirdiğini gün içinde bildirmişti.

Haberin Devamı

Çok sayıda İsrail polisi Kudüs ve çevresinde konuşlanmış durumda.

Geçen haftadan bu yana göstericileri biber gazı ve plastik mermilerle dağıtmayı deneyen İsrail, en az 77 Filistinli protestocuyu gözaltına aldı. Çarşamba günü Ramallah'taki gösteride yüzleri kefiye ve Filistin bayraklarıyla kapalı İsrail askerlerinin bazı eylemcileri gözaltına alması, büyük ses getirmişti.

Son dakika... İsrail askerleri canlı yayında Filistinliyi vurdu

Japonya'da gösteri

Kutsal kenti İsrail'in başkenti olarak tanıyan Trump'a karşı çıkanlar, yalnızca Müslüman nüfusun yoğun olduğu ülkelerde değil yeryüzünün birçok noktasında sokağa çıktı.

Japonya'nın başkenti Tokyo'da bugün gerçekleşen protestoda 'Kudüs İsrail'in başkenti değildir' pankartlarını hem Japonlar hem de Filistinliler birlikte taşıdı.

Tokyo'daki ABD Büyükelçiliği önünde toplanan grubun eylemi sırasında polis güvenlik önlemleri aldı.

Adres her ülkede aynı

Bugünkü protesto gösterilerinin bir başka durağı, Endonezya ve Malezya. Cakarta'daki Amerikan Büyükelçiliği önündeki gösteride arbede yaşandı. Bariyerleri aşmaya çalışan protestocuları polis engelledi.

Son dakika... İsrail askerleri canlı yayında Filistinliyi vurdu

Malezya'da da başkent Kuala Lumpur'daki ABD Büyükelçiliği göstecilerin adresi oldu. Eski Başbakan Mahathir Muhammed, toplanan kalabalığa bir konuşma yaptı.

Haberin Devamı

ABD yalnız kaldı

Kudüs, 1967'den beri İsrail işgali altında. Dünya, ABD'nin aksine yarım asrı çoktan dolduran krizin iki devletli çözümünde Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak kabul ediyor.

Türkiye'nin çağrısıyla İstanbul'da bu hafta toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı da (İİT) Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak tanıdı.

Trump'ın kararıyla yangın yerine dönen Ortadoğu'da başta Filistin olmak üzere Lübnan, Ürdün gibi ülkelerde gösteriler düzenlendi. Dalga dalga dünyaya yayılan protestoların adresleri arasında Türkiye'den Malezya'ya, Hindistan'dan ABD'ye, Almanya'dan Şili'ye birçok ülke bulunuyor.