Gündem Sonuçlar 22 Haziran’da

Sonuçlar 22 Haziran’da

02.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

LGS’de bugün yaklaşık 1 milyon öğrenci yarışıyor. Sınavın sonuçları sosyal bilimler, fen, Anadolu, Anadolu imam hatip, mesleki ve teknik liseler ile yabancı kolejler ve bazı Türk kolejlerine girişte etkili olacak. Değerlendirme, 500 tam puan üzerinden yapılacak. Sonuçlar 22 Haziran’da açıklanacak.

Sonuçlar 22 Haziran’da

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından liselere girişte bu yıl ilk kez uygulanan merkezi sınav, bugün Türkiye genelindeki devlet okullarında yapılıyor. 8. sınıf öğretim programları esas alınarak Sözel ve Sayısal olmak üzere iki bölümden oluşan Liselere Giriş Sınavı’na (LGS) yaklaşık 1 milyon öğrenci isteğe bağlı olarak katılıyor.

Haberin Devamı

LGS sonuçları, sınavla öğrenci alan sosyal bilimler, fen, Anadolu, Anadolu imam hatip, mesleki ve teknik liseler ile yabancı kolejler ve bazı Türk kolejlerine girişte etkili olacak. Bu liselerin tümü MEB’in sitesinde yer alan Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu’nda yer alıyor. Sınavın sonuçları 22 Haziran’da açıklanacak.

45 dakika ara verilecek

Öğrencilere çoktan seçmeli 90 sorunun yöneltildiği LGS’nin birinci bölümü saat 09.30’da, ikinci bölümü ise saat 11.30’da başlayacak.

Sözel bölümde, 8. sınıf Türkçe dersinden 20, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil derslerinden 10’ar olmak üzere 50 soru, sayısal bölümde ise Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden 20’şer olmak üzere, 40 soru yöneltilecek. Sınavın, birinci bölümü 75 dakika, ikinci bölümü 60 dakika sürecek.

Haberin Devamı

Her sorunun 4 seçeneği var. Bu seçeneklerden sadece biri doğru cevap olarak işaretlenecek. Sınavda, üç yanlış bir doğruyu götürüyor. İki bölüm arasında, öğrencilerin ihtiyaçlarını gidermesi ve dinlenmesi için 45 dakikalık süre verilecek. Bu sürede öğrenciler, okullardan ayrılamayacaklar.

Sınavla ve sınavsız öğrenci alan okullara tercih ve yerleştirmeye ilişkin işlemler, 2018 yılı Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’nda yer alacak.

Dava süresi 10 gün

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 20/B maddesi uyarınca, sorulara, cevap anahtarına ve sonuçlara yapılacak itirazlar, soruların, cevap anahtarlarının ve sonuçların yayımlanmasından itibaren başlayan 10 günlük dava açma süresini durdurmamakta. O nedenle soruların ya da sonuçların hatalı olduğunu düşünenlerin itiraz sonucunu beklemeden, 10 gün içinde dava açması gerekiyor.

Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile öğrencinin T.C. kimlik numarası belirtilmeyen, banka dekontu/ATM fişi eklenmemiş, imza ve adres bilgisi olmayan dilekçeler, faksla ve e-posta yoluyla yapılan itirazlar dikkate alınmayacak ve cevaplandırılmayacak.

Tekin’den sınav uyarıları

MEB Müsteşarı Yusuf Tekin dün Twitter hesabı üzerinden LGS’yle ilgili uyarılarda bulundu. Tekin’in uyarıları şöyle: Yarın liselere geçiş kapsamında planladığımız merkezi sınav var. Daha önce söyledik tekrar altını çizmek istiyorum. Lütfen çocuklarımız üzerinde bir sınav baskısı oluşturmayalım. Veliler, medya, eğitimci unvanı ile yorum yapan arkadaşlar.

Haberin Devamı

Tekrar söyleyeyim: Okullarımız arasında öğretmen atama prosedürü, fiziksel donanım standartları, uygulanan müfredat vb. açılarından hiçbir fark yok. Bakanlık olarak, seçtiğiniz okul türü itibariyle evinize en yakın okullardan birine yerleştirme taahhüdü veriyoruz.

Çocuklarımız ulaşım sıkıntısı yaşamadan evlerinden okullarına gidebilecekler. Tüm bunlar göz önüne alındığında yarınki sınavın abartılacak hiçbir yanı yok. Lütfen çocuklarımıza bu sınav vesilesiyle yüklenmeyelim.

Sessizlik çağrısı yapıldı

Veliler, LGS süresince öğrencilerin konsantrasyonunun bozulmaması için vatandaşlara sessizlik çağrısında bulundu. 09.30 ile 13.00 saatleri arasında gerçekleşecek sınav boyunca araç gürültüsü ve dikkat dağıtıcı ses yapılmamasını isteyen veliler, gürültüye neden olabilecek tüm etkinliklerin bir süreliğine durdurulmasını talep ediyor.

Haberin Devamı

Sınava girmeyenler nasıl yerleşecek?

LGS’ye girmeyen öğrenciler, istediği lise türünde adrese göre kayıt olacak. Adrese göre yerleştirmede, MEB’in belirlediği eğitim bölgelerinde 3 çember sistemiyle öğrenciler liselere yerleşecek. Henüz eğitim bölgeleri netlik kazanmadı. 3 çember sisteminde her çemberde, öğrencinin tercih yapabilmesi için Anadolu, meslek ve imam hatip liselerinden yeterli sayıda okul olacak.

Sonuçlar 22 Haziran’da

Öğrenci ille de Anadolu lisesi tercih etmek ister de ilk çemberdeki okula yerleşemezse ikinci çemberdeki, oradaki okullara da yerleşemezse üçüncü çemberdeki okullardan birine yerleşecek. Ancak bu çemberlerdeki okulların nasıl belirleneceği, ilk çemberdeki tercihine yerleşemeyen öğrencinin ne kadar uzaklıktaki bir okula yerleşeceği bilinmiyor.

MEB, her okul türünden en az 3’er tane tercih hakkı sunulacağını, öğrencilerin 9 okuldan, 5 tanesini seçeceğini açıklamıştı. Sonrasında, tercih hakkıyla ilgili değişiklikler oldu, 5’ten 2’ye düşürüldü, ardından tercih hakkı tekrar 5’e çıkarıldı. Tercih sayısı ise net değil. Şu anda tercih ve yerleştirmeyle ilgili pek çok soru cevaplanmayı bekliyor. 22 Haziran’da sınav sonuçları açıklandıktan sonra yayınlanacak yeni kılavuzda tüm bu konular netlik kazanacak.

Haberin Devamı

Sonuçlar 22 Haziran’da

Hangi durumlarda sınav geçersiz?

Sınavın iptal olmaması için öğrencilerin dikkat etmesi gereken bir dizi kural var. Aşağıdaki durumlarda öğrencinin sınavı geçersiz sayılacak:

- Başvuru şartlarını taşımadığı ve başvurusu olmadığı hâlde öğrencinin sınava girmesi,

- Cevap kâğıdının, içinde bulunması gereken sınav güvenlik poşetinden çıkmaması, eksik çıkması veya zarar görmüş olması,

- Öğrencinin kopya çektiğinin veya kopya verdiğinin sınav görevlilerince tespit edilmesi,

- Cevap kâğıdının okunmasını engelleyecek gereksiz karalamalardan dolayı optik okuyucudan okunamaması,

- Geçerli kimlik belgesinin ve fotoğraflı sınav giriş belgesinin ibraz edilmemesi,

- Başka öğrencinin sınav evrakının kullanılması, öğrencinin yerine başkasının sınava girmesi, sınav evrakına zarar verilmesi.

Sonuçlar 22 Haziran’da

İtiraz için 20 TL ödenecek

LGS’deki sorulara, cevap anahtarlarına ve sonuçlara yapılacak itirazlar, soruların, cevap anahtarlarının ve sonuçların www.meb.gov.tr internet adresinde yayınlanmasından itibaren en geç 5 iş günü içinde Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü (ÖDSGM) resmi internet sayfasında yayınlanan sınav itiraz bölümünden elektronik olarak yapılabilecek.

Sonuçlar 22 Haziran’da

Elektronik ortamdan gerçekleştirilen itirazların incelenebilmesi için öğrencilerin 20 TL ödemesi gerekiyor. Ödemeler, T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası’na yapılabiliyor.