SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Sosyal medya aşkları mutlu sonla biter mi?

Akıllı telefon kullanımının yaygınlaşmasıyla duygusal ve cinsel ilişkiler de sosyal medya ve arkadaşlık uygulamalarına taşındı. Peki sanal alemle başlayan bu ilişkiler ne kadar sağlıklı ve sürdürülebilir? Çift & Aile Terapisti – Cinsel Terapist Uzman Klinik Psikolog Gülçin Keskin’e sorduk.

|

Duygu Bay / PembeNar Özel

Arkadaşlık uygulamaları ve sosyal medya platformları partner bulmak için güçlü bir alternatif haline geldi. Partner bulmak için neden bu uygulamalara yönelmeye başladık? Bu sağlıklı bir yönelim mi?

Çağın sorunu olarak bilinen akıllı telefon bağımlılığı bunun en güzel yanıtıdır. Yemek içmek de dahil olmak üzere hayatımızı akıllı telefonlar üzerinden yürütür hale geldik, bu her ne kadar çoğu alanda hayatımızı kolaylaştırır hale gelse de maalesef ki ilişkilerde durum böyle değil. Haberlerde binlerce cinayete, tecavüze şahit oluyoruz; durum böyleyken yakinen tanıdığımız insanlara bile güvenmekte zorluk çekiyoruz. Sosyal medya, kişilerin kendi benliklerini saklayıp olmak istedikleri kişi gibi davranmalarını sağlayan bir platform dolayısıyla kişi oradan edindiği partnerle ne yazık ki çok sağlıklı bir ilişki başlatamıyor ve yürütemiyor.

Popüler arkadaşlık uygulamalarında sürdürülebilir ilişkiler kurulabilir mi?

Bu zamana kadar şahit olduğum ilişkiler ne yazık ki çok sürdürülebilir durumda değildi. Elbette görmediğim ve sürdürülebilir olanlar da vardır ama bu ancak ilişki gerçek hayata taşındığında ve kişi sosyal medya kişiliğinden çıktığında mümkün. Yan yanayken bile birini tam anlamıyla tanımamız yıllarımızı alıyor, bunu sosyal medya üzerinden yapmak oldukça zor.

Hayatın başka alanlarındaki tüketim çılgınlığı ilişkilerde de doyumsuzluğu tetikliyor mu?

Doyumsuzluk mutsuzluğu tetikliyor, mutsuzluklar da ayrılıkları. Tüketmek artık hayatımızın her alanına yansıdı. O kadar çok alternatif var ki, sahip olduğumuz şeylerden çabuk sıkılır hale geldik. Sosyal medya aşkları da bu sıkılmaları destekler nitelikte. Mükemmel görünen birçok ilişkiden dolayı kişiler kendi ilişkilerinde kıyas yoluna gidiyor. Bu kıyasların bir sonu olmadığı için de kişiler ilişkilerinde de doyumsuzlaşıyor.

"Sosyal medya cinselliğe büyük oranda zarar veriyor"

Hayatımızdaki doyumsuzluk ve sosyal medya platformları cinsel hayatı nasıl etkiliyor?

Cinsellik zaten hayatımızın sonuna kadar heyecan gerektiren bir aktivite. Sosyal medya platformundaki pornografik paylaşımlar, kişilerin cinselliğine fayda sağlasa da çok büyük ölçüde zarar veriyor. Kişiler sosyal medyada cinsel içerikli konuşmalar yapıyor, videolar izliyor ve aynı şeyi partnerinden bekliyor. Tabii partneri de kişinin beklentilerine cevap veremediğinde hem çatışmalar başlıyor, hem aldatmalar söz konusu oluyor. Bu tip durumlarda cinsel isteksizlik, erken boşalma gibi birçok cinsel sorunlar ortaya çıkabiliyor.

Arkadaşlık uygulamaları üzerinden kurulan kısa vadeli birliktelikler uzun vadeli mutluluk için yeterli olabilir mi?

Sosyal medya aşkları kişiye heyecan katıyor dolayısıyla kısa vadede mutlu olmasını sağlıyor. Başlarda heyecan veren bu ilişki zaman geçtikçe yerini iletişimsizliğe bırakıyor. Küçük tartışmalar dev oluyor, kavuşma isteğinin vermiş olduğu hırçınlık büyüyor, artık uzaktaki ilişki cazibesini ve heyecanını yitirip yerini yeni heyecan verici ilişkiler aramaya bırakıyor. Yani uzun vadeli mutluluk ne yazık ki zor.

"Sosyal platformlardaki görüntüye hayran oluyoruz. Buna aşk denilmemeli"

Aşkı sosyal platformlarda bulmak mümkün mü?

Aşk. Filmlere, hikayelere konu olan o büyülü kelime. Şimdilerde herkesin ağzında olan ama gerçekten aşk olmayan o aşklar. Aşk nedir sizce? Öyle uzaktan uzaktan sosyal medyada birkaç fotoğrafa vurulmak mıdır? Pek sanmıyorum. Zaten kimliğimizi açık etmediğimiz o platformda kime aşık oluyoruz? Bedensel bir temas olmadan, yani birine sarılmadan, onu gördüğünde hissettiğin duygunun ne olduğunu anlamadan, sosyal medyadaki o kişiye derin bir duygu beslemek gerçekten mümkün mü? Biz o platformdaki statüye, görüntüye hayran oluyoruz belki. Ama buna aşk denilmemeli bence.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.