Gündem Sosyete mantısı sofralarınızı renklendirsin

Sosyete mantısı sofralarınızı renklendirsin

28.04.2018 - 13:35 | Son Güncellenme:

Sosyete mantısı, sosyeteye özel bir yemek değildir. Adının böyle olması kolay yapılıyor oluşundan gelir. Haşlama mantıya göre çok daha rahat yapımı vardır. Yufka ile olur. Farklı çeşitleri vardır.

Sosyete mantısı sofralarınızı renklendirsin

Sosyete mantısı nedir?

Haberin Devamı

Sosyete mantısı, haşlama mantının kolay halidir. Haşlama mantı ise standart olarak bilinen mantı türüdür. Haşlama mantı; küçük, içi kıymalı bohça şeklinde olur. Bir kaşığı ne kadar çok sığarsa o kadar iyi ölçülü olmuş olur. Ölçüsü küçüklüğü ve hamurunun iyi açılmasıdır. Yapımı zorlayıcı olduğu için daha kolay bir mantı yapımı düşünülmüştür. Kolay yola kaçan hanımlar ve yemek yapan beyler için yeni bir mantı türü ortaya çıkmıştır: Sosyete mantısı.

Sosyete mantısı, yufka ile yapılır. İç harcı yine kıymalıdır. Farklı şekillerde yapımı mevcuttur. İç harç ile birlikte sigara böreği şeklinde sarılabilir. Gül böreği şeklinde olabilir veya kare olarak kesim yapılabilir. Sosyete mantısı yapım şekli, tamamen damak ve göz zevkinize göre değişmektedir.

Haberin Devamı

Sosyete mantısını normal mantıdan ayıran özellikler nelerdir?

Sosyete mantısı, normal mantıya göre farklılık gösterir. Temel fark ise birinin haşlanıyor, diğerinin fırınlanıyor oluşudur. Normal mantı haşlanarak makarna gibi pişer. Sosyete mantısı ise genellikle fırınlanır. Kızartarak yapanlar da vardır.

Sosyete mantısı, fırında börek gibi pişirilir. Haşlama mantı gibi tamamen yoğurtlu değil de yoğurt sosu ve özel sosu ile servis edilir.

Sosyete mantısı; özel günlerin, davetlerin, çay sohbetlerinin vazgeçilmez lezzetleri arasında yerini alır. Sofralarda başköşede sosyete mantısını görmeniz mümkündür. Lezzeti ile vazgeçilmez bir tattır.

Sosyete mantısı tarifi; malzemeleri ve hazırlanışı

Malzemeler:

-3 yufka

-250 gr kıyma

-1 büyük kuru soğan

-1 tatlı kaşığı salça

-2 yemek kaşığı yağ

-tuz

-karabiber

Yufka içi ıslatmak için malzemeler:

-2 yemek kaşığı sıvı yağ

-Yarım su bardağı su

Üst sosu için malzemeler:

-2 yemek kaşığı tereyağı

-1 tatlı kaşığı domates salçası

-2 kase yoğurt

-3 diş sarımsak

Sosyete mantısı hazırlanışı:

Sosyete mantısını hazırlarken öncelikle iç harç hazırlanır. İç harç için eklenecek tüm malzemeler sırası ile eklenerek karıştırılır. Tencereye ilk eklenecek olan sıvıyağdır. Arkasından kuru soğan eklenir. Soğanlar kavrulmaya başlayınca kıyma eklenir ve ikisi beraber kavrulur. Sonrasında bir tatlı kaşığı olarak ayrılan salça konur. Hepsi karıştırılmaya devam ederken son olarak baharatlar eklenir ve sonrasında pişen iç harç ocaktan alınır. Sosyete mantısı için kıymalı iç hazırdır.

Haberin Devamı

Sosyete mantısı, börek kısmı hazırlanırken de yufkalar tek tek açılarak birbirinden ayrılır. Dörde bölünür. Yufka için hazırlanan yağ ve su karışımı dörde bölünmüş yufkaya sürülür. Hazırlanan iç harç, yufkanın her yerine iyice yedirilir. Sonra yufkanın dağılmaması için yavaşça sarılır. Geniş yerinden daha küçük olan kısma doğru yufka sarma işlemi yapabilirsiniz. Gül böreği şeklinde sarabilirsiniz. Tüm yufkalara aynı işlemi gerçekleştirdikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece sıcaklıkta fırında pişirilir. Üzeri hafif kızarınca fırından alınır.

Sosyete mantısı pişerken, bir yandan da yoğurt sosu hazırlanır. Pişen böreğin üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos eklenir. Sıcak servis edilir. Afiyet olsun.