Sperm testi nedir, nasıl yapılır?
Sperm testi nedir, nasıl yapılır? Kadın hastalıkları doğum ve tüp bebek uzmanı Op. Dr. Suzan Gençsoy sperm testi nedir, nasıl yapılır sorularının cevaplarını açıkladı.
Kadın girişimci erkekler için sperm test cihazı üretti
Kadın girişimci erkekler için sperm test cihazı üretti Kayserili genç girişimci Şule Başarslan, erkekler için sperm test cihazı üretecek. Hamilelik testleri gibi evde kullanım olanağı sağlayacak test cihazı hastaneye gitmeye çekinen erkekler için kurtarıcı olacak. Genç girişimci Şule Başarslan, 2015 yılında kurduğu şirketinde hastane tipi yazılım yaparken, hastanelere gitmekte sorun yaşayan erkeklerin sorunlarına tanık olması üzerine, hamilelik testleri gibi evde kullanılabilecek sperm test cihazı üretmeye karar verdi. Ardından 4 kişilik ekibiyle çalışmalara başlayan başarılı kadın girişimci, Erciyes Teknopark Sera Kuluçka Merkezindeki mentörlerden ve TÜBİTAK’tan destek alarak projeye başladı. Ev tipi sperm test cihazları 2018 yılından itibaren tüketici ile buluşacak. Erkekler hastaneye gitmek zorunda kalmayacak Piyasanın acısını dinleyerek tasarladıkları cihazın, toplumsal cinsiyete dayalı baskılardan dolayı ürologa gidemeyen erkeklere büyük kolaylık sağlayacağını dile getiren Şule Başarslan, “Erkekler hastaneye gitmekte ciddi anlamda sıkıntı çekiyor. Ya sürekli hastaneye gelmek zorundalar ya da hastaneye gelmekte zorluk çeken bir kesim var. Ürologlara gitmemekte ısrarcı olan bir profil de yok değil. Kısırlık deseniz çağımızın sorunu ve ilerleyen dönemlerde daha da artacak. Bütün bu sorunların üzerine ev tipi sperm test cihazını yapmaya karar verdik. Hamilelik testleri gibi, durumunu merak eden erkekler için oluşturduğumuz basit bir test cihazı bu. Korktukları laboratuvara gitmeden ya da çekindikleri süreçlere girmeden, o süreçlerin stresini hissetmeden evde rahatça verecekleri bir örnekle kendilerini test edebilecekler” dedi. Raporlar yüzde 95 güven aralığı ile oluşturuluyor Testi yaparken bir yandan teşhis, bir yandan da işin hastane ayağını eve getirerek kolaylık sağladıklarını belirten Şule Başarslan, yüzde 95 güven aralığı ile oluşturdukları raporla da isteyen kişinin tedavi aşamasına geçebileceğini kaydetti. Kadının üzerindeki baskıyı da kaldıracak Sperm test cihazının hedef kitlesinin erkekler gibi görünse
11.09.2019 Haberler
Sperm kalitesini ölçen test geliştirildi
Sperm kalitesini ölçen test geliştirildi Kanadalı araştırmacılar erkeklerin sperm hücrelerinin yüzme kabiliyetini ve yoğunluğunu ölçen, evde uygulanabilecek gebelik testi benzeri bir test geliştirdi.