İstanbul SPORTMENCE BESLENİN RAHATÇA KİLO VERİN

SPORTMENCE BESLENİN RAHATÇA KİLO VERİN

16.01.2015 - 10:21 | Son Güncellenme:

.

SPORTMENCE BESLENİN RAHATÇA KİLO VERİN

Mayasante Polikliniği Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, kas kütlesinin artırılması, kilo vermek ya da ideal kiloyu korumak için düzenli egzersiz ve doğru beslenme programının mutlaka iyi bir işbirliği halinde olması gerektiğini vurguladı.
Eda Ağıllı, bir uzman kontrolünde olmak kaydıyla, kişinin bedensel özelliklerine göre planlanmış uygun bir diyete sadık kalınması durumunda kilo vermenin her zaman son derece kolay olduğunu açıkladı.
Egzersizde maksimum performans ve en iyi sonuç için işte altın kurallar olduğunu belirten Ağıllı, birinci kuralın doğru sıvı tüketimi olduğunu belirterek, antrenman yaparken, öncesinde ve sonrasında yeterli sıvı almanın egzersiz sırasında kaybedilen sıvı ve mineral kaybını yerine koyacağını, bunun aynı zamanda antrenman sırasında kasın kasılmaya dayanıklılığını artıracağını ifade etti.
KİLO VERMEYİ KOLAYLAŞTIRAN KARIŞIMLAR
Ağıllı, egzersize başlamadan 2 saat önce tüketmek üzere verdiği iki karışım tarifinin kilo vermek isteyenlerin işini kolaylaştıracağını söyledi. Ağıllı şunları söyledi:
”Birinci antrenman sıvısı 1 su bardağı taze sıkılmış elma suyu,2 poşet yeşil çay, 4-5 yaprak taze nane,1 tane çubuk tarçın ve 1,5 litre sudan oluşur. Yeşil çay, çubuk tarçın, taze naneyi demlendirin. Ilıdıktan sonra elma suyu, 1,5 litre su ve demlediğiniz karışımı karıştırıp tüketin. İkinci antrenman sıvısı ise 1 yemek kaşığı bal, 2 yemek kaşığı adaçayı,1 çay bardağı taze sıkılış limon suyu,1 tane çubuk tarçın ve 1,5 litre sudan oluşuyor. Adaçayı ve çubuk tarçını demlendirin. Ilıdıktan sonra limon suyu, 1,5 litre su ve demlediğiniz karışımı birleştirin, karıştırarak için.”
ANTRENMAN ÖNCESİ ÖĞÜN ÇOK ÖNEMLİ
Mayasante Polikliniği Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı, antrenmandan 1-2 saat önce yenilen planlanmış bir öğünün, antrenman sırasında gereken enerjiyi sağlayarak performansı artırdığını belirterek, doğru bir öğün seçimi için değerlendirilebilecek en iyi seçenekleri de şöyle sıraladı :
“50 gram light hindi füme, 80 gram light kaşar peynir, mevsim yeşillikleri, 1 tane kepekli sandviç ekmeği, 1 şişe sade maden suyu ya da 1 kase light yoğurt, 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 2 yemek kaşığı yaban mersini, 1 dilim ananas, 10 adet badem.”
ANTRENMAN SONRASINDA GLİKOJEN DEPOLARI HIZLA DOLDURULMALI
Glikojenin, egzersiz sonrası kas yorgunluğunu geciktiren karbonhidrat depo formu olduğuna dikkat çeken Eda Ağıllı, vücuttaki glikojenin hızla toparlanması için depoların yenilenmesi gerektiğini kaydetti. Ağıllı, bu konuda yapılan çalışmaların, uzun süreli bir egzersizden sonra alınan diyette, karbonhidrat oranının yüksek olması durumunda depoların daha hızlı dolduğunu gösterdiğini açıkladı.
ANTRENMAN SONRASI İÇİLMESİ GEREKENLER
Eda Ağıllı, spor sonrası içecekler ise, “200 ml light süt, 200 gram muz, 1 tatlı kaşığı bal karışımı ya da, taze sıkılmış olmak üzere 1 su bardağı elma veya greyfurt suyu tüketin” şeklinde açıkladı.
YAĞ YAKIMINI HIZLANDIRMAK İÇİN DOĞRU YAĞLARA YÖNELİN
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Ağıllı, yağdan gelen enerjiyi kısıtlarken sağlıklı yağların, uygulanacak planlanmış bir diyet programına yerleştirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Fast food ürünler, trans yağ içeren işlenmiş gıdalar, hayvansal kaynaklı yağlardan uzak durun. Doğru yağlar; badem, fındık, ceviz, keten tohumu, avokado, balık yağı, zeytin, zeytinyağına diyetinizde yer açın” diye konuştu.