Dünya Sri Lanka neden önemli?

Sri Lanka neden önemli?

23.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Sri Lanka’da yaşanan terör saldırıları tüm dünyada tepki ve üzüntüyle karşılanırken, gözlerin uluslararası arenada fazla söz edilmeyen bir ülke olan Sri Lanka’ya çevrilmesine neden oldu.

Sri Lanka neden önemli

Sri Lanka neden önemli
Hindistan’ın güneyinde bulunan Sri Lanka’nın en önemli varlığı stratejik konumu. Hint Okyanusu, Umman Denizi ve Bengal Körfezi’nin buluştuğu noktada yer alan Sri Lanka, özellikle son dönemde Hindistan ve Çin arasındaki rekabet nedeniyle kendinden söz ettiriyordu.

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük iki gücü olma yolunda ilerleyen Çin ve Hindistan’ın bölgedeki üstünlük mücadelesi, Çin’in Sri Lanka ile yakınlaşmasına neden oldu. İç savaş esnasında ve savaşın sona ermesinin ardından paraya ihtiyacı olan Sri Lanka hükümeti, Çin’in ülkeye stratejik konumda deniz üssü inşa etmesine izin verdi.

Çin’e büyük miktarda borcu olan ülkede hükümet değişse de mali durum nedeniyle Çin ile ilişkilerin devam etmesi bekleniyor. Sri Lanka’nın dışında Pakistan ve Bangladeş’le de ekonomik ve askeri ilişkilerini ilerleten Çin, en büyük rakibi Hindistan’ın çevresinde böylece bir çember oluşturdu. Bu nedenle Sri Lanka’nın hem Hindistan hem de Çin için büyük önemi bulunuyor.