SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Sünnette değişim rüzgârı

Sünnet deyince Türkiye’de akla gelen ilk isim olan Kemal Özkan’ın ikinci kuşak temsilcisi, üroloji uzmanı Doç. Dr. Levend Özkan, sünnet sezonu arifesinde zaman içinde yaşanan farklılıkları anlattı.

|


Türkiye’nin ilk sünnet sarayının kurucusu Kemal Özkan’ın ikinci kuşak temsilcisi, üroloji uzmanı Doç. Dr. Levend Özkan bebeklik çağında yapılan sünnetler nedeniyle düğün kültürünün de azaldığının altını çiziyor.

Sünnetin de yaşı var

Sünnet sezonunun açılması ile ailelere sağlıklı sünnet konusunda da tavsiyelerde bulunan Doç. Dr. Levend Özkan, “Ben çok sık bebek sünneti yapan bir doktor olarak doğar doğmaz yapılmasını doğru bulmuyorum. Özellikle 3 ila 4 yaşında, çevreyi tamamen algılayabilen ancak mantık ve sosyal anlayışın tam oturmadığı bir dönemde çocuğa sünnet işlemini anlatmak neredeyse imkansızdır.

Bu yaş döneminde, genel anestezi altında olsa bile çocuklarda sünnet sonrası huy ve davranış değişiklikleri görülebilir. Altı yaşından büyük ve adölesan (buluğ) çağına gelmemiş çocuklar bu konuda deneyimi olan kişiler tarafından uygun bir hazırlıkla, herhangi bir olumsuzluk veya travma yaşanmadan güvenle sünnet edilebilir. Sonuç olarak bizim ailelere önerdiğimiz sünnet zamanı yeni doğan harici bebeklik veya 7-8 yaş dönemidir” dedi.

Estetik sünnet var mı?

Estetik sünnet diye bir uygulama olmadığını anlatan Özkan, “sünnet farklı toplumlarda farklı şekilde uygulanır. Mesela Avrupa ülkelerinde sünnet genellikle enfeksiyon görülen veya sünnet derisi darlığı nedeniyle rahat idrar yapamayan bireylerde idrar kanalının ucunu açacak şekilde yapılır” dedi.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.