Ekonomi Suriye mallarına yeşil ışık geldi

Suriye mallarına yeşil ışık geldi

23.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Suriye’den Türkiye’ye girip üçüncü ülkelere satılacak mallar için kısıtlama uygulanmayacak.

Suriye mallarına yeşil ışık geldi

Suriye’de Türkiye tarafından, “güvenlik altına alınan bölgeler” olarak tanımlanan bölgelerle yapılacak ticarette esaslar belli oldu.

Haberin Devamı

Ticaret Bakanlığı’nın genelgesine göre, bakanlık bazı eşyanın TGB’den (Türkiye Gümrük Bölgesi) Suriye’ye ihracı veya transitinde kısıtlama getirebilecek. Kara yoluyla Suriye’den ithalatı yapılabilecek mallar, ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerine başvurularak belirlenecek ve ilan edilecek. Suriye’den Türkiye’ye girip 3. ülkelere satılacak mallar için şu an için herhangi bir kısıtlama uygulanmayacak, ama gerekli görüldüğü durumlarda tedbir alma hakkı bakanlıkta olacak. Suriye’den transitinde gümrük hizmeti verilmesi uygun bulunan eşya, serbest bölgelere, geçici depolama yerlerine veya gümrük antrepolarına konulmaksızın üçüncü ülkelere sevk edilecek.

Güvenlik koşulları

Herhangi bir süre kısıtı konulmadan daha önce verilmiş olan Suriye’den ithalat ve Suriye’den transit izinleri 15 Kasım 2019’da, bir süre kısıtı konularak verilmiş olan izinler ise bu izinlerin süreleri bitiminde sona erecek.

Haberin Devamı

Suriye’deki güvenlik koşullarına ve güncel gelişmelere bağlı olarak, bu genelge kapsamında verilmiş olan izinler iptal edilebilecek.

Suriye’ye ihracat ve transitte gümrük hizmeti verilmeyecek eşyalar şu şekilde:

- Yabancı plakalı kullanılmış motorlu kara taşıtları (ambulanslar hariç) (Transit)

- Kullanılmış oto yedek parça, ikinci el demonte araç parçaları, kullanılmış lastik (Transit)

- Sigara, çay, şeker (Transit)

- 65 litrelik varil ve bidon, tünel açma makinesi ve benzer makineler, cep telefonu, kurusıkı ses tabancası, kripto yüklenebilme özelliği olan telsiz, uydu radyolink, (transit ve ihracat)

- Pikap ve kamyonet, inşaat demiri, suni gübre, iş makinesi ve hazır betonarme malzeme için ise izin verilebilecek.