Siyaset ‘Suriye’nin yükü bizim omzumuzda’

‘Suriye’nin yükü bizim omzumuzda’

25.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

BM 73. Genel Kurulu görüşmelerine katılmak üzere New York’ta bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Mülteciler İçin Küresel Sözleşme” başlıklı oturumda konuştu.

‘Suriye’nin yükü bizim omzumuzda’

‘Utanç sebebi’

Haberin Devamı

Dünya genelinde 260 milyon göçmen, 25 milyon mülteci olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Akdeniz, çaresiz insanların mezarı haline gelmiştir. Sahile vuran çocuklar, bütün dünya ve insanlık adına utanç sebebidir” dedi. BM kriterlerine göre Türkiye’nin 32 milyar dolar harcama yaptığını söyleyen Çavuşoğlu, “Ne yazık ki Suriye krizinin ağır insani yükü Türkiye’nin omuzlarına bırakıldı. Taahhütler yerine getirilmedi. Ama biz insani yaklaşımımızı sürdürmeye devam ettik. En son İdlib krizinde de böyle bir tutum sergiledik. Tahran’daki üçlü zirve ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Başkanı Putin’in Soçi’deki toplantısı büyük bir insani trajediyi önledi. Terörle mücadelede kararlılığımızı sürdürürken sivilleri ve yerleşim alanlarını koruyabileceğimizi gösterdik. Suriye’den Türkiye’ye ve AB ülkelerine göç akışına da büyük ölçüde azalttık” mesajını verdi. Çavuşoğlu, “Mültecilerin mevcut durumu sürdürülemez. Kuşkusuz sınırları kapatmak ve duvarlar inşa etmek de doğru cevap değil. Gelişmiş ülkeler, yük paylaşımı girişimlerinin geliştirilmesine öncülük etmek ve mülteci ve göç sorunu için sürdürülebilir çözümler bulmak zorunda” diye konuştu.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, dün ayrıca Kolombiya, Japonya ve Moldovalı mevkidaşlarının yanı sıra, Avrupa Komisyonu Genel Sekreteri ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.