Dünya Suriye, Rusya uçağını düşürdü, Moskova İsrail yönetimini suçladı: ‘Sorumlusu İsrail’dir’

Suriye, Rusya uçağını düşürdü, Moskova İsrail yönetimini suçladı: ‘Sorumlusu İsrail’dir’

19.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Lazkiye yakınlarında düşürülen Rus uçağının Suriye hava sistemleri tarafından yanlışlıkla vurulduğu açıklandı. İsrail’i olaydan sorumlu tutan Rusya, ‘cevap verme hakkının saklı olduğunu’ duyurdu

Suriye, Rusya uçağını düşürdü, Moskova İsrail yönetimini suçladı: ‘Sorumlusu İsrail’dir’

Rusya Savunma Bakanlığı, önceki gece Il-20 model Rus askeri uçağının Akdeniz üzerinde radardan kaybolduğunu duyururken, daha sonra uçağın Suriye savunma sistemleri tarafından yanlışlıkla vurulduğu açıklandı. İsrail F-16 jetlerinin Suriye üzerinde operasyon düzenlediği esnada meydana gelen olayla ilgili açıklama yapan Rus yetkililer İsrail’e ateş püskürdü ve olaydan İsrail’i sorumlu tuttu. Düşen uçakta 15 Rus mürettebat hayatını kaybetti. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, İsrailli mevkidaşı Avigdor Liberman’la yaptığı telefon görüşmesinde Rus uçağının 15 mürettebatıyla Akdeniz’de düşmesinin sorumlusunun İsrail olduğunu söyledi. Şoygu, İsrail’i daha önce Suriye’deki Rus güçleri için tehlike oluşturmama konusunda uyardıklarını, cevap verme hakkını elinde bulundurduklarını belirtti. Şoygu, iki ülke arasındaki Suriye’de tehlikeli olayların önlenmesi için imzalanan anlaşmalara rağmen, İsrail ordusuna ait F-16 uçağının gerçekleştireceği operasyonla ilgili sadece 1 dakika önce bilgi verildiğini kaydetti.

Haberin Devamı

İsrail kabul etmedi

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konashenkov ise, “İsrail pilotları, Rus uçağını bir kalkan olarak kullanarak Suriye hava savunma sisteminden gelen ateşe açık bir hale getirdi. Bunun sonucu olarak yüzeyi F-16’dan çok daha büyük olan Il-20 uçağı, S-200 savunma sisteminden gelen bir füze ile vuruldu” dedi. Konashenkov, uçağın düşmesinden, ‘provokatif ve düşmanca’ bir tavra sahip olduğunu söylediği İsrail’i sorumlu tuttu. İsrail kanadı ise uçağın düşmesiyle ilgili sorumluluğu reddetti. İsrail ordusundan yapılan açıklamda “Suriye uçaksavarlarının ateşi sonucu düşen Rus uçağındaki askerler için üzüntü duyulduğu” ifade edilirken, olayla ilgili olarak Suriye yönetimi, İran ve Hizbullah suçlandı. Olayın ardından Rusya İsrail Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

Haberin Devamı

ABD: Üzüntü duyduk

Düşürülen Rus uçağıyla ilgili ABD’den de bir açıklama yapıldı. Olayı ‘talihsiz bir kaza’ olarak nitelendiren ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “ABD, mürettebatın hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duyuyor. Düşürülen Rus uçağı herkese bölgedeki sorunlara yönelik kalıcı, barışçıl ve siyasi çözümler bulmanın gerekliliğini ve Suriye’deki askeri operasyonlarda yapılan yanlış hesaplamaların yol açtığı tehlikeleri hatırlatmaktadır” görüşüne yer verdi.

Putin: Cevap vereceğiz

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, düşürülen Il-20 uçağı trajedisi ile Türkiye tarafından 2015’te Rus uçağının düşürülmesinin karşılaştırılmaması gerektiğini, iki durumun birbirinden farklı olduğunu söyledi. Konuya ciddi yaklaşmaları gerektiğini söyleyen Putin, “Bu adıma cevap vermeye gelince, cevabımızı vereceğiz. Cevabımız öncelikle Suriye’deki Rus güçlerimiz ve üslerimizin güvenliklerini artırmak şeklinde olacak. Bu adımlar herkesin hissedeceği türden olacak” dedi.

Netanyahu ile görüştü

Putin ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Rus askeri uçağının Suriye’de düşürülmesi konusunu telefonda görüştü. Görüşmede Netanyahu’nun uçaktaki Rus askerlerinin hayatını kaybetmesinden dolayı İsrail halkı adına duyduğu üzüntüyü Putin’e ilettiği belirtildi. Rus uçağının vurulmasından Beşar Esad rejimini sorumlu tutan Netanyahu’nun, İsrail’in Rus askeri uçağının vurulmasına ilişkin elindeki tüm bilgileri Rusya ile paylaşmaya hazır olduğunu belirtti.