Dünya Suriye semalarında İsrail-İran gerginliği

Suriye semalarında İsrail-İran gerginliği

22.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İsrail ile Suriye arasındaki gerginlik büyüyor. İsrail, Suriye’deki İran hedeflerini vurduğunu açıklarken, Suriye yönetimi füzelerin çoğunun engellendiğini duyurdu. İsrail Başbakanı Netanyahu, İsrail ordusunun saldırısının ardından İran’ı sert biçimde uyardı

Suriye semalarında İsrail-İran gerginliği

Suriye ve İsrail arasında son dönemde artan gerginlik, önceki gece yaşanan füze saldırılarıyla yeni bir boyuta geldi. Dün İsrail, Suriye topraklarında İran Devrim Muhafızları’na bağlı özel güç Feylak el-Kudüs’e ait hedeflere hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. Hava saldırılarının önceki gün işgal altındaki Golan Tepelerine atılan ve İsrail’in hava savunma sistemi “Demir Kubbe” tarafından imha edilen rokete yanıt olarak düzenlendiği dile getirilen açıklamada, “Feylak el-Kudüs’e ait eğitim kampları ve mühimmat depolarının da aralarında bulunduğu çok sayıda hedef vuruldu” ifadesine yer verildi.

Haberin Devamı

Önceki gün atılan roketin “İran’ın bölgeye yerleşmesinin bir kanıtı” olduğu ileri sürülen açıklamada, “Suriye’de yaşanan her şey için Suriye rejimini sorumlu tutuyor ve onları İsrail’i hedef almamaları ve başkalarının onların topraklarından (Suriye’den) İsrail’i hedef almaması konusunda uyarıyoruz. Her türlü senaryoya hazırız ve İsrailli sivillerin korunması için gereken neyse yapılmaya devam edilecek” denildi. Ordudan Pazar günü yapılan açıklamada, Golan Tepeleri’nin kuzeyinden İsrail’e roket atıldığı ve roketin hava savunma sistemleri tarafından engellendiği belirtilmişti. Buna karşın Suriye resmi haber ajansı SANA’nın askeri bir yetkiliye dayandırdığı haberde, Suriye hava savunma sistemlerinin saldırıyı engellediği ve füzelerin çoğunu hedefine ulaşmadan imha ettiği kaydedildi. Füzelerin imha anına ilişkin video görüntüleri paylaşıldı. Rusya Savunma Bakanlığı da, Suriye hava savunma sistemlerinin İsrail’in fırlattığı 30’un üzerinde kruz füzesi ve güdümlü bombayı imha ettiğini açıkladı. Açıklamaya göre, saldırıda 4 Suriye askeri hayatını kaybetti, 6 asker de yaralandı. Şam Uluslararası Havalimanı altyapısı da kısmen zarar gördü.
Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre ise hedef alınan yerler “başkent Şam yakınlarındaydı”. Gözlemevine göre saldırıda yaşamını yitirenlerin sayısı en az 11.

Haberin Devamı

İsrail, iç savaşın başladığı 2011’den bu yana zaman zaman Suriye ve Golan Tepeleri’nden topraklarına roket atıldığını ileri sürerek, İran destekli Hizbullah güçlerine ve rejime ait noktalara saldırılar düzenliyor.

Suriye semalarında İsrail-İran gerginliği

‘Bizi tehdit eden sonuçlarına katlanır’

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun Suriye’deki İran hedeflerine düzenlediği saldırıya ilişkin yaptığı ilk değerlendirmede, “Biz, İran’a ve İran ‘saldırganlığına’ destek veren Suriye güçlerine karşı çalışıyoruz” dedi. Eilat kentinde havalimanı açılış töreninde konuşan Netanyahu, “İran’ın topraklarımıza füze atmasının ardından hava kuvvetlerimiz gece boyunca Suriye’deki İran hedeflerini vurdu” diye konuştu. Netanyahu, İran’ın İsrail’i yok etmeyi hedeflediğine dikkati çekerek, “Bizi yok etmekle tehdit eden, sonucuna katlanır. Bize eziyet etmeye çalışana eziyet ederiz” ifadelerini kullandı. İran’ın İsrail’e yönelik tehditlerine karşı susmayacaklarını vurgulayan Netanyahu, “Biz bu saldırganlığa ve kendisini askeri olarak Suriye’de konuşlandırmaya çalışan İran’a karşı susmayacağız. İran Hava Kuvvetleri Komutanı Aziz Nasırzade de ülkesinin İsrail’i yok etme niyetini açıkça dile getirmişti” şeklinde konuştu.