Ekonomi Sürprim sürprizi!

Sürprim sürprizi!

21.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Özel sağlık sigortasında poliçelerdeki fiyat artışlarının yanı sıra ‘sürprim’ uygulamasından kaynaklanan şikâyetler de dikkat çekiyor.

Sürprim sürprizi

Bu konudaki şikâyetini fiyat artış oyunu olarak ifade eden bir özel sağlık poliçesi müşterisi, rahatsızlık öncesi sigorta şirketlerinin poliçe yenileme aşamasında ücrette yüzde 40’a varan indirim yaparak müşteriyi elinde tuttuğunu belirterek, “Sigorta şirketleri böylece prim ücretini yüksek tutup hasarsızlık indirimi yapıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Yaş riskine dikkat

Bunun sigorta müşterisi için ileride aleyhte bir durum yarattığına dikkat çeken sigortalı, şunları anlattı:

“Örneğin ben o yıl hiç tedavi görmemişsem bana bir yıl sonraki poliçe yenilemede yüzde 30 veya 40 indirim yapıyor. Ancak burada tüketicinin aleyhine bir oyun var. Sigorta şirketi yıllık artışı enflasyonun üzerinde yapıyor. Yani bu yıl 3 bin lira ödediğiniz poliçenin fiyatını ertesi yıl 6 bin liraya çıkartıyor ve size onun üzerinden yüzde 30 indirim yapıyor. Rahatsızlandım, bu kez indirimsiz ücreti talep ettiler. Poliçem bir anda 3 bin liradan 6 bin liraya yükseldi.”

Sigorta şirketlerinin sık sık başvurduğu bir yöntemin de yaş riski olduğunu ifade eden sigortalı, “A sigortasına 30 yıl prim ödüyorsunuz ama 60 yaşına gelince ‘riskin yükseldi’ diye anormal bir ücret talep ediyor. Örnek olarak ben 3 bin lira öderken 60 yaşına geldiğim için benden 11 bin lira fiyat istiyor. Yani ‘ya riskini satın al ya da git’ diyor. Bunu en çok ömür boyu garantisi olan sigortalılara yapıyorlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

10 yıl bir sigorta şirketinden hizmet aldığını ifade eden sigortalı, bir gıda zehirlenmesi sonra sı nasıl kronik kalp ve yüksek tansiyon hastası durumuna düşürüldüğünü şöyle anlattı:

“Gıda zehirlenmesi yaşadım ve acile gittim. Tansiyonum, ateş ve nabzım çok yüksekti. Aynı anda ishaldim. Serum verildi, ateşim düşürüldü. Sigorta şirketi poliçe fiyatımı 3 bin liradan 6 bin liraya çıkarttı. Başka bir sigorta şirketinden daha uygun poliçe ücreti aldım. 4 bin lira. Ona geçtim. Yeni şirket dosyamı istedi. Yani geçmiş yıllarda gördüğüm tedaviyi...

Eski sigorta şirketim beni gitmeyeyim diye tehdit etti. Gideceğim dediğimde yeni sigorta şirketine rapor yazdı. Tavuk zehirlenmesi nedeniyle acilde gördüğüm ayak üstü tedaviden yola çıkarak, bende kronik kalp ve yüksek tansiyon riski olduğunu yazdı. Böylece sağlık referansımı kirletti.”

Ek prime deniyor

Sağlık sigortacılığının kabul ettiği genel ilkeler içinde muafiyet uygulaması var. Buna göre hayat sigortası yaptırmak isteyen insanların önceden gelen sağlık riskleri sigorta kapsamı dışında bırakılıyor.

Haberin Devamı

Sigortacılık sisteminin önemli bir ilkesi iyi niyetli davranmadır. Sigorta yaptırmak isteyen kişiler önceden gelen ve bilinen sağlık sorunlarını sigorta şirketine bildirmek zorundalar. Bu koşullarda yapılan bir sigorta poliçesi karşılığında sigorta şirketinin talep ettiği tutara normal prim deniyor. Sigorta şirketleri, normal prim karşılığında güvence altına almak istemediği riskleri ek prim talep ederek sigorta kapsamına alabilirler. En basit anlatımı ile normal primin üzerinde talep edilen ek prime sürprim deniyor.