Ekonomi SUV’ların dokunuşu süper lükse de yarayacak!

SUV’ların dokunuşu süper lükse de yarayacak!

19.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Süper lüks otomobil markaları, son dönemde satışlarını yeniden artırmaya başladı. Bu artışta yeni modellerin yanı sıra SUV alternatifi sunmalarının da rolü büyük. Üstelik SUV’lar, lüks markalara da hayli yaradı...

SUV’ların dokunuşu süper lükse de yarayacak

Süper lüks otomobil üreticileri, bir yandan dünya üzerindeki yerlerini sağlamlaştırmaya uğraşırken, diğer yandan da yeni müşteri kitlelerine ulaşmak ve satışlarını artırmak amacıyla, şu sıralar dünyanın “taptığı” SUV gibi kendileri için “farklı” sınıflara adım atmaya da başladı. Marka prestijini “riske etme” pahasına atılan bu adımların, aslında onlar açısından korkulduğu gibi olmadığı ve işe yaradığı ortaya çıktı. Tıpkı, onlara yetişmeye çalışan lüks markalarda olduğu gibi...

Haberin Devamı

Süper lüks üreticiler Bentley (Bentayga) ve Rolls Royce (Cullinan), şimdiden SUV modelleriyle pazarın en üstünü kasıp kavururken, daha çok iki kişilik süper spor modelleriyle tanınan ancak tarihinde 4x4 araç deneyimi bulunan Lamborghini (Urus ile) de bu kulübe katıldı. Aston Martin (DBX) ve Ferrari (adı muhtemelen Purosange olacak) ise kapıda bekliyor. Özellikle Bentley ve Rolls Royce, iyi giden SUV satışları sayesinde süper lüksün sadece “sedan”dan ibaret olmadığını kanıtlamış oldu. Süper spor otomobil üretici McLaren ise, şimdilik bu işten uzak duruyor.

Dönüştüler

Uzmanlar, süper lüks otomobil üreticilerinin, SUV’lar sayesinde bir şekilde evrim geçirmeyi, kendilerini zamanın gereklerine uygun şekilde “dönüştürmeyi” öğrendiğini belirtirken, bu yolla yeni müşteriler kazandıklarını da vurguluyor. Zira yukarıda saydığımız markaların toplam satışları Ağustos ayında yüzde 11 artmış. Bu artışın, önümüzdeki aylar ve yıllarda da yeni modellerle sürmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

SUV’ların dokunuşu süper lükse de yarayacak

Öte yandan “süper lüks” markaları yakalamak için uğraşan “lüks” markalar da boş durmuyor vve SUV’lar yardımıyla ataklarını sürdürüyor. S Serisi’nde süper lüks donanımlara sahip “Maybach” versiyonu sunmaya başlayan Mercedes-Benz, Maybach etiketi taşıyan bir konsepti geçtiğimiz aylarda tanıttı.

Audi ise, buna, A8 Sedan’da eski markası “Horsch”un adını taşıyan süper lüks donanım sunarak yanıt verdi. Horsch versiyonlu bir SUV beklemek olası. BMW X8 ve X9 üzerinde çalışırken, Range Rover da, özel operasyonlar bölümü aracılığıyla mevcut modellerine süper lüks versiyonlar üretiyor.

Makyajlı Fabia Türkiye’ye geldi

Skoda’nın makyajlanan ve bunun yanında teknolojik donanımları da zenginleştirilen B sınıfındaki temsilcisi Fabia, Türkiye’de satışa sunuldu. Kompakt boyutlarına karşın sunduğu geniş iç hacim ve bagaj hacmiyle beğenilen yeni Fabia, 88 bin 400 TL’den başlayan fiyatlarla yerini aldı.

SUV’ların dokunuşu süper lükse de yarayacak

Yenilenen Fabia, Türkiye pazarında 75 PS 1.0 lt ve 110 PS 1.0 lt TSI olmak üzere iki farklı benzinli motor seçeneğiyle sunuluyor. Fabia’nın üç silindirli, 1.0 lt hacminde TSI motoru 7 ileri DSG otomatik şanzımanla birlikte sunuluyor. Bununla birlikte 1.0 TSI DSG kombinasyonu, Fabia’nın pratikliği artıran station Combi versiyonuyla da tercih edilebiliyor.

Haberin Devamı

Yeniden tasarlanmış radyatör ızgarası, yeni farlar, isteğe bağlı olarak LED teknolojisiyle de satın alınabilen, yeni stop lambaları, farklılaşan ön ve arka tamponlar, Fabia’ya daha belirgin bir karakter katıyor. Yeni Fabia, “Ambition” ve “Style” donanım paketi seçeneklerine sahip. Yeniden tasarlanan, farklı renk seçenekleri ve desenlerin kullanıldığı gösterge paneli dahil olmak üzere daha fazla kişiselleştirme alternatifi getiriyor.

SUV’ların dokunuşu süper lükse de yarayacak

Tofaş’ın elektriklisi servis yapacak

Tofaş’ın, Bursa’daki Ar-Ge bölümünde kendi geliştirdiği elektrikli Fiat Doblo, sonunda yollara çıkıyor. Tofaş, iki adet elektrikli Doblo’yu, test amaçlı olarak Vakko’ya teslim etti. Tamamen elektrikli motora sahip olan ve 30kW’lık batarya ile donatılan Fiat Doblo Cargo araçlar, Vakko’nun İstanbul’daki şehir içi operasyonlarında kullanılacak. Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, “Tofaş Ar-Ge Merkezi’nde farklı elektrikli sürüş sistemleri ve batarya teknolojileriyle elektrikli araca özgü güvenlik, verim ve konfor uygulamaları konusunda araştırma çalışmalarına önem veriyoruz. Müşteri deneyimi çevresinde kurgulanmış bir geleceğe hazırlanmak üzere yaptığımız bu çalışmalar, Ar-Ge’mizin yetkinliğini ortaya koymak ve geliştirmek adına çok kıymetli” dedi.

Haberin Devamı

Elektrikli Doblo Cargo, 111 HP güç ve 220 Nm tork üreten elektrikli bir motora sahip. Tek şarjla 210 km’ye kadar yol yapabiliyor.

Pazar payı için teşekküre geldiler

Scania Başkanı Henrik Henriksson ve Başkan Yardımcısı Christian Levin, Doğuş Otomotiv’e başarılarından dolayı teşekkür etmek ve güvenlerini göstermek için Türkiye’ye geldi. Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Doğuş Otomotiv Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, Doğuş Otomotiv Scania Genel Müdürü İlhami Eksin ve Scania Türkiye Ülke Müdürü Per Stümer’in hazır bulunduğu toplantıda, karşılıklı olarak işbirliğini daha da artırmak için yeni projeler paylaşıldı.

Haberin Devamı

SUV’ların dokunuşu süper lükse de yarayacak

Henriksson, “Çözüm ortağımız Doğuş Otomotiv’e, başta Ferit Şahenk olmak üzere teşekkürlerimizi sunmaya geldik. Türkiye, Avrupa’nın büyük ve geleceği parlak ekonomilerinden biri olarak öne çıkıyor. Buna paralel olarak da Türkiye’de lojistik sektörü çok ciddi bir gelişim gösteriyor. Scania olarak stratejik öneme sahip olarak gördüğümüz Türkiye pazarında son 5 yılda pazar payımızı iki katına çıkarttık. Türkiye’de Doğuş Otomotiv ile uzun yıllara dayanan güçlü birlikteliğimizi, hayata geçireceğimiz yeni projelerimiz ile daha da pekiştirerek devam ettireceğiz” dedi.

Yeni nesil Focus konuşturacak...

Pazara sunulduğu 1998’den bu yana dünyada 16 milyonu aşan satış adediyle önemli başarıya imza atan Ford Focus, sıfırdan tasarlanan 4. nesliyle Türkiye’de de satışa sunuluyor. 20 yıllık efsanenin mirasını geleceğe taşımak üzere, en son teknolojilere sahip donanımlarla birlikte satılacak olan yeni nesil Focus, sedan, hatchback ve station wagon gövde tipleriyle, “TrendX”, “Titanium” ve “ST-line” donanım seviyelerinde 135 bin TL’den başlayan tavsiye edilen anahtar teslim satış fiyatıyla satılmaya başlanacak.

SUV’ların dokunuşu süper lükse de yarayacak

Ford Otosan Pazarlama, Satış, Satış Sonrası Genel Müdür Yardımcısı Özgür Yücetürk, yeni Focus’un, müşterilerinin 20 yıllık deneyimi ve beklentileri üzerine kurulduğunu vurgulayarak “Tasarımda kullanıcıların tutkularına, hayallerine, günlük hayatlarının nasıl geçtiğine ve nelere ihtiyacı olduklarına, her detayda hayatı onlar için nasıl kolaylaştıracağımıza odaklandık” dedi. Yeni Focus’un sedan versiyonunun, Türk müşterisinin de beğenileri çerçevesinde Türkiye’ye özel tasarlandığını vurgulayan Yücetürk, “Sıfırdan bir sedan araç olarak tasarlanan yeni Focus’un Avrupa genelinde sunulacak donanım paketleri, müşterilerimizin beklentileri ve ihtiyaçları çerçevesinde giriş seviyesinden itibaren pazarlama ekibimizin yönlendirmesiyle oluşturuldu” diye konuştu.

Güvenli, konforlu ve stressiz bir sürüş için akıllı teknolojilerle donatılan yeni Focus, “Ford Co-Pilot360” teknolojileriyle seviye 2 otonom sürüş deneyimi yaşatıyor.

SUV’ların dokunuşu süper lükse de yarayacak

Dur-kalk yapıyor

Yeni Focus’la Ford’ta ilk kez kullanılan bu sürüş destek teknolojileri arasında, “Dur & Kalk Fonksiyonu” ile geliştirilmiş, “Trafik Levhası Tanıma Sistemi” ve “Şerit Hizalama” özellikleri içeren “Adaptif Hız Kontrol Sistemi”, otomobilin önündeki araçlarla güvenli sürüş mesafesinin korumasını da sağlayarak güvenli sürüşü destekliyor. Sistem, sürücülerin üzerindeki baskıyı ve stresi azaltarak dikkatlerini yola odaklamalarını ve direksiyonda daha rahat etmelerini sağlıyor. Yeni Dur & Kalk özelliği, sıkışık trafikte aracın tamamıyla durdurulmasını ve durma süresi 3 saniyeden az ise aracın otomatik olarak hareket ettirilmesini sağlıyor. Durma süresinin 3 saniyeden uzun olduğu durumlarda ise sürücü direksiyondaki devreye alma tuşuna veya hafifçe gaz pedalına basarak otomobili hareket ettirebiliyor. Focus’ta, bunun dışında pek çok teknolojik güvenlik ve konfor donanımları da yer alabiliyor.

Yeni Focus’ta 125 PS’lik 1.0 lt Ecoboost benzinli motor 8 ileri otomatik şanzımanla sunulurken, 6 ileri manuel veya otomatik şanzımanın eşlik ettiği 123 PS’lik yeni 1.5 lt Ti-VCT benzinli motor yüksek verimlilik sunuyor. 120 PS’lik, 6 ileri manuel veya 8 ileri otomatik şanzımanın eşlik ettiği yeni 1.5 lt dizel motor da yeni Focus’un motor seçenekleri arasında.

Makam otosunda hibrit devri mi?

Geçtiğimiz haftanın sonuna doğru günışığına çıkan yeni nesil ve yerli Toyota Corolla, “Türkiye’de üretilecek ilk hibrit sedan” olmanın yanı sıra, makam otomobilinde “hibrit dönemi”ni başlatmaya aday görünüyor. Nitekim, Adapazarı tesisinde üretimine başlanacak ve Şubat ayında Toyota yetkili satıcılarında yerini alacak yeni nesil Corolla’nın, hibrit ve benzinli olmak üzere iki motor seçeneği bulunacak...

SUV’ların dokunuşu süper lükse de yarayacak

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO’su Ali Haydar Bozkurt, yeni Corolla’nın özellikle sedan sınıfına büyük canlılık getireceğine inandığını belirtirken, ÖTV teşviği sayesinde en çok talep görecek motor seçeneği olmasını öngördüklerini söylüyor. Bozkurt, yeni Corolla’nın yerli üretim olmasının, lojistiğin yanı sıra pek çok önemli avantaj sağladığını da kaydederken, ilginç bir noktaya dikkat çekiyor:

“Corolla, sadece dünyanın değil Türk halkının da çok sevdiği bir otomobil... Yerli üretim olan yeni Corolla’nın hibrit versiyonunun, sessizliği, geniş iç hacmi, konforu ve donanımıyla makam aracı olarak tercih edileceğine de inanıyoruz.”

Yeni Corolla’nın hibrit motorlusu 122 HP, geliştirilmiş 1.6 lt benzinlisi de 132 HP gücünde. Hibrit motor, fabrika verilerine göre 100 km’de 3.4 lt’ye varan ekonomik tüketime sahip. Ayrıca sürüş özelliklerine göre günlük kullanımlarda yüzde 50’ye kadar tamamen elektrikli motorla gidebiliyor.