Ekonomi Tarıma doping

Tarıma doping

25.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

İVME Finansman Paketi, Türkiye’nin topraklarıyla dünyada stratejik konumda yer aldığı tarım sektörünü ithalattan kurtarmaya, çiftçiyi verimli ve sürdürülebilir bir üretime geçirmeye odaklanıyor

Tarıma doping

Önceki gün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan İleri, Verimli, Milli Endüstri (İVME) Finansman Paketi’nin bir odağı da tarım sektörü.


Tarım uzmanları konuyu Milliyet’e değerlendirdi.

Soya petrolle yarışta

Paketin ‘üretimi artırıp, ithalatı azaltan’ bakış açısıyla çok önemli olduğunu belirten tarım uzmanları, ancak üreticinin artık uygulama beklediğine dikkat çekiyor. Açıklanan paketin uygulanmasıyla Türkiye’nin yoğun olarak ithalata bağlı tarım ürünlerinde kendi üretimini yaparak hem tasarruf sağlanacağı, hem de üreticinin sürdürülebilir bir tarım politikasıyla üretimine devam edebileceği belirtildi.

Pakette ‘soya, mısır, ayçiçeği üretimi’nin ayrı bir başlıkta ele alınması, Türkiye’nin yağlı tohumlarda yüksek ithalat oranını düşürerek, kendi tüketimine kadar üretim yapabilmesini sağlayacak. Buna göre Türkiye’nin petrolden sonra en çok döviz ödediği ürünler olan yağlı tohumlar, hem bitkisel yağ, hem yem sanayisi gibi pek çok alanda kullanılıyor.

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, soya özelinde verdiği örnekle, “Soyada Türkiye’nin yıllık ortalama üretimi 140 bin ton. Ama tüketimi 2 milyon 600 bin tonu buluyor. Mısırda da benzer bir tablo var. Bunu Türkiye’de ürettiğiniz zaman yağını, küspesini, yan ürünlerini kullanırsınız. Çok büyük bir oranda ithalat ülkeye, üretici ve tüketicinin cebine kalır” dedi.

Genç çiftçiye fırsat

Tarım ürünlerinde fiyatları artıran etkenlerin başında üretimdeki düşüş geliyor. Bunun temelinde ise maliyet artışları var. Üretici için en büyük gider kalemini yem ve gübre oluşturuyor. Yem hammaddelerinde ithal oranı yüzde 60’a çıkarken, gübrede ise hammaddenin yüzde 90’ı ithal ediliyor.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, üreticinin borçluluk oranının yüksek olduğunu hatırlatırken, paketin genç çiftçiyi harekete geçirebileceğini söyledi.

Paketle ‘modern seralar’ için de adım atılıyor. Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Fehmi Kiraz, seracılık paketiyle hem iptidai şartlar, hem iklimden etkilenen seraların modernize edilebileceğini bildirdi.

Avrupa gibi ‘kooperatif’ modeli

  • ‘Birlikte Ekipman Paketi’ ile küçük/büyük oranda toprağı olan ve ayrı ayrı traktörden tüm ekipmana kadar sağlayan üreticinin bu yükten kurtarılması hedefleniyor. Bunun için Avrupa’da uygulanan kooperatif modeli esas alınıyor. Buna göre, kooperatiflerin ekipman parkından ihtiyacı olan her üretici, ekipman ve araç tedariki yapabiliyor.