TATLI BİR BAYRAM

TATLI BİR BAYRAM

Merhaba ,bu kez erken bir kutlama yazısı yazıyorum.Muhtemelen siz bu satırları okurken biz Tayland’da Laos ya da Burma sınırında dağ kabilelerinin konuğu olacağız.Thai halkının özellikle dağ kabilelerinin yaşam kültürleri hep ilgimi çeken bir konu oldu.Güneydoğu Asya halklarının sahil yaşamıyla dağ yaşamı çok farklı.Dönüşümde onların yemek kültürlerini,yaşamlarını, hayata bakışlarını ve dinsel düşüncelerini (Thailand’da halkın büyük bir kısmı Budizm’in Theravada koluna mensup ) sizlerle paylaşacağım.Değişik yaşam kültürlerine bakış kendi yaşam kalitemize yeni bir bakış açısından hatta yaşam süremizi uzatmak açısından önemli. Ama önce gelin önümüzdeki Ramazan Bayramından onu nasıl sağlıklı geçireceğimizden bahsedelim.

Haberin Devamı

Eğer oruç tuttuysanız müthiş bir detoks yaptınız demektir! Vücudunuz temizlendi,pırıl pırıl oldu.Buna bir de ruhsal arınmayı da ekleyebildiyseniz ne mutlu size.Artık bedeniniz daha sağlıklı olduğu için daha kolay kilo verebilecek ,yediklerinizin içtiklerinizin bedeninize daha yararlı olduğunu gözlemleyebileceksiniz.Eğer normalde sigara içen biriyseniz gördünüz işte “niyet”in ne kadar önemli olduğunu,günün çok uzun bir kısmında sigarasız yaşayabildiğinizi…Haydi bakalım , belki bu günler sigara içtiğiniz son günler,bayramdan sonra temizlenmiş bedeninize o korkunç maddeyi almazsınız.Konuyla ilgili daha önceki yazılarımıza ya da Doktor Kardeşlerle Eğlenerek İnteraktif Zayıflama kitabımıza da başvurabilirsiniz.

Ramazandan sonra yine ilk söyleyeceğimiz şey “su için , su için ,su için” olacak. Hele ki bu sıcak günlerde.Suyunuza isterseniz meyve parçacıkları veya taze nane ve limon ilave edip buzdolabında bekletip ferahlıkla için,isterseniz oda sıcaklığında için ama mutlaka için! Ramazanda oruç tutulan zamanın uzunluğu dolayısyle nasıl fazla yemedinizse ,şimdi de fazla yemeyin. Zaten mide hacminiz bir ay boyunca küçüldü , bu avantajı kaybetmeyin.Unutmayın uzun süreli yaşam ve az yemek arasındaki bağ tıbbi olarak kanıtlandı.Kaliteli,az ve sık yemeyi mutlaka yaşam tarzı haline getirmelisiniz.Tatlı ve şekerli yiyecek-içeceklerle ilgili görüşlerimiz ise malum.En sık iki haftada bir maksimum bir porsiyon. Hatta daha iyisi onu da paylaşmanız.Ramazanda büyük ihtimalle az hareket ettiniz,şimdi daha aktif olma zamanı geldi.En azından yürüyüşünüzü ihmal etmeyin.Günde 10.000 adım atmak çok önemli.Günlük aktivitelerinize ek olarak yapacağınız ortalama bir saatlik yürüyüş (bu süreyi isterseniz ikiye de bölebilirsiniz) yeterli olacaktır.Fakat çok sıcakta yürümemenizi özellikle öneririm.Bu arada yüzmek,mümkünse denizde havuzda çocuklarla oynamak hem eğlencenizi artıracak hem de bol bol hareket etmenizi sağlayacak.

Haberin Devamı

Şeker Bayramında her ziyarette tatlı ikramı kaçınılmaz olsa da “hayır” demeniz mümkün ,biliyorsunuz.Israrla tatlı ikram edenler oruç tutmuş,az yemekten henüz çıkmış vücudun şekere olan ihtiyacı nedeniyle böyle ısrar ettiklerini söylerler ki bunun koca bir yanlış olduğunu hemen belirtelim.Vücudunuzun şeker ihtiyacını taze meyvelerden rahatlıkla karşılayabilirsiniz.Kahve-likör geleneğinizi ise sadece bir misafirliğe saklamanızda fayda var,mümkünse hiç içmeyebilirsiniz de tabii…

Haberin Devamı

Bütün bu önerilerimiz oruç tutmayanlar için de geçerli , kaçış yok ...

Sağlık, neşe ve güzelliklerle dolu bir bayram dileklerimizle…

www.estetikklinik.com