Tayfun Bayındır

Tayfun Bayındır

tayfun.bayindir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fenerbahçe’nin tarihinde kötü sezon başlangıçları bir hayli çoktur. Bunlara bir de Phillip Cocu eklendi. Görünen o ki Cocu’nun Fenerbahçesi lige 4. haftada havlu attı... Bir geri dönüş olur mu, bu puan farkı kapanır mı, Fenerbahçe yeniden şampiyonluk hesapları yapabilir mi? Elbette mümkün. Ama gerçekçi olmak lazım dünkü Phillip Cocu’nun Fenerbahçesi böyle bir geri dönüşü gerçekleştirme şansına sahip değil. Hayal görmeye gerek yok. Cocu ile olmayacak. Yol yakınken ve beklentilerde bu yöndeyken bir değişim şart...

Haberin Devamı

Ali Koç’un Fenerbahçesi her türlü değişimi kaldıracak krediye ve beklentiye sahip. Ama Hollandalı’nınki öyle değil.

Belli ki o da kendi doğruları üzerinde ısrarcı. Sisteminden vazgeçmiyor ama oyuncudan vazgeçiyor. Sistem yorgun, sistem iflas etmiş olsa bile ısrarını sürdürüyor, bu ısrar yüzünden formda oyuncuyu dahi kenarda tutuyor... Açık söyleyelim, net konuşalım Phillip Cocu’nun Fenerbahçesi’nden ne köy olur ne de kasaba. Olsa bile o köyün muhtarı Cocu olamaz.

Diego Reyes iyi bir cv’ye sahip olabilir. Etkili görüntüsüyle rakiplerine maç başlamadan korku salabilir. Ama o da etten kemikten. Maç eksiği Reyes’i de diğer bütün futbolcuları olduğu gibi etkiler.

Düşük fizik gücü ona da nal toplattırır. Bu bilimsel bir gerçek net bir şekilde ortada dururken Phillip Cocu hangi akla hizmet hazır Mehmet Topal kenarda otururken, Reyes ile başlar anlamak mümkün değil...

Hadi başladın ilk 45 dakikanın yerlerde sürünen tek oyuncusu o. Devrede bari kenara al, yol geçen hanına dönen orta sahanı en azından ikinci devrede biraz daha güçlendir, ama dedim ya tutucu hatta saplantılı bir yapısı var Cocu’nun. Onca görünen soruna, sıkıntıya rağmen orta sahadaki çöküşe seyirci kalması bundan işte.

Fenerbahçe gerçekten çok önemli oyuncular transfer etti. Özellikle Jailson takıma monte edildikten sonra belki sistem biraz canlanabilir. Ama öncelikle işleyen bir orta sahaya ihtiyacı var Fenerbahçe’nin. Yani ileriye gittiği kadar savunmaya da destek verecek, dönen topları toplayacak, çakılı değil boş alana koşacak bir orta saha...

Haberin Devamı

Eldeki kadroyla bu yapıyı hayata geçirmek mümkün. Ne var ki Phillip Cocu çok çabuk kredisini ve ona olan güveni yitirdi. Kabul ediyorum, her değişim sancılı olur. Her değişimde zaman en çok ihtiyaç duyulan araçtır.

Ancak, değişimlerde elinizdeki malzemeyi akıllı ve ekonomik kullanmak şarttır. Elbette bir de lidere ihtiyaç vardır. Ne yazık ki Fenerbahçe Futbol Takımı’nın saha kenarında da saha içinde de bir lideri yok. Bu kadrodan bir lider çıkar ama teknik kadrodan ne yazık ki çıkmaz.