Gündem TBMM’de ‘IMSI Catcher’ alarmı

TBMM’de ‘IMSI Catcher’ alarmı

02.03.2010 - 00:37 | Son Güncellenme:

TBMM Başkanlığı ile bilgisayar uzmanı CHP’li Seyhan arasında telekulağı engellesin diye Meclis’te kullanılan “IMSI Catcher” cihazlarının işlevi hakkında tartışma çıktı. Ceyhan, bu cihazlarla dinleme yapılabildiğini söyledi

TBMM’de ‘IMSI Catcher’ alarmı

TBMM Başkanlığı ile bilgisayar ve bilişim uzmanı CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan arasında “telekulak tartışması” çıktı. TBMM Başkanlığı, Meclis’te kullanılan “IMSI Catcher” cihazlarının telekulağa karşı güvenli olduğunu savunurken, Seyhan, izin verilmesi halinde bu cihazlarla iletişimin tespit ve takibinin nasıl yapılacağını uygulamalı olarak gösterebileceğini söyledi. Bu talep üzerine gözler TBMM
Başkanı Mehmet Ali Şahin’e çevrildi.
Seyhan, Ocak 2010’da TBMM Başkanlığı’na başvurup cep telefonlarının Meclis’te kullanımını kolaylaştırmak üzere devreye sokulan söz konusu cihazlarla milletvekillerinin rahatça dinlenip, takip edilebileceğini belirtti. TBMM Başkanlığı 23 Şubat’ta Seyhan’a yanıt verdi.
Başkanlık, IMSI Catcher cihazlarının baz istasyonu gibi davranıp cep telefonu sinyallerini kendi üzerine çekerek telefon görüşmelerini kaydettiğini teknik olarak kabul etti. TBMM Başkanlığı, yazısında, “Bu yöntem bazı ülkelerin emniyet ve istihbarat servislerince kullanılmaktadır. Diğer bazı ülkeler tarafından illegal bulunduğu için kullanılmamaktadır” ifadelerine yer verildi.
TBMM Başkanlığı, Meclis Genel Kurulu Salonu’ndaki sistemin, istihbarat servislerinin kullandığı sistemle aynı olmadığını vurgularken, “Meclis’teki uygulama, şebekeye bağlı ancak, ‘kullanım dışı baz istasyonu’ uygulamasıdır. Genel Kurul Salonu’ndaki ‘kullanım dışı baz istasyonları’, operatörlerin santrallarında tanımlı olmadığı için görüşme ve mesaj alıp verme mümkün değildir” değerlendirmesi yaptı.

Anahtar polislerde
Yazıda, Genel Kurul’daki şebekeye bağlı kullanım dışı baz istasyonlarının antenlerinin ana bina üzerinde olup bir boru içinden geçen fiber optik kablo ile kabinlere bağlandığı belirtildi.
Yazıda, “Her operatörün kabini ayrı olup, kabinlerin anahtarları ilgili operatörlerdedir. Kabinlerin bulunduğu kısmın anahtarı TBMM Koruma Müdürlüğü’ne bağlı ilgili polis memurlarında durmaktadır. Kabinlere ulaşmak ve işlem yapmak için Koruma Müdürlüğü’nün gözetiminde ilgili bölümün açılması gerekmektedir” denildi.

‘Bu sistem güvenilir değil’
Seyhan, dün TBMM Başkanlığı’na ikinci kez yaptığı başvurada telekulak ısrarını sürdürerek, “Yazınızda ‘bizim sistemimiz farklıdır’ denilerek anlatılan sistem benim anlatmaya çalıştığım sistemle aynıdır. Art niyetli kişilerce bu bilgilerin depolanması ve kullanılması mümkündür. Kabin anahtarının koruma müdürlüğünde olması bir sistem güvenliğini işaret etmez” dedi.

Haberin Devamı

TBMM’de ‘IMSI Catcher’ alarmı

Diğer ülkelerde kullanılıyor mu?
Seyhan, dünyada hiçbir ülkenin meclisinde IMSI Catcher cihazının kullanılmadığını belirtirken, “Almanya, İtalya ve Fransa’da bu sistemin kurulması için mahkeme kararı gerekiyor. Sadece meclislere değil herhangi bir yere kurulması için de... İngiltere’de iletişim merkezinden izin alınıyor. Bu cihazlar meclislerde değil, istihbarat birimlerinde kullanılıyor” diye konuştu.


IMSI Catcher nedir?
IMSI Catcher cihazları çıkışı olmayan (aramalara izin vermeyen) baz istasyonlarıdır. Kapsama alanındaki cep telefonlarının “Uluslararası Abone Kimlik Bilgilerini” belirlemede ve telefon görüşmelerini elde etmede kullanılmaktadır. Bu cihazlar baz istasyonu gibi davranarak cep telefonu sinyallerini kendi üzerine çeker ve telefon görüşmelerini kaydeder. TBMM, tüm telefon görüşme bantlarını kapatan jammer cihazını kurmak istemiş, ancak sağlık üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle vazgeçmişti. TBMM, GSM operatörleri tarafından istenildiği zaman devreye alınabilen IMSI Catcher cihazını kullanmaya karar vermişti.