Ekonomi TEKNOFEST doludizgin

TEKNOFEST doludizgin

22.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yeni Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST, ikinci gününde de doludizgindi. Katılımcılar askeri araçları yakından tanıma şansı buldu. Yarışmalar sürerken, festivalde ilginç icatlar da sergileniyor.

TEKNOFEST doludizgin

Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul Yeni Havalimanı’nda gerçekleştirilen TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali ikinci gününde de doludizgin devam etti. İstanbul Yeni Havalimanı’nda 20-23 Eylül tarihlerinde açık kalacak olan festivaldeki askeri ve sivil katılımcı firmaların stantları, ikinci günde de birçok etkinliğe sahne oldu. Hava kontrol kulesi önüne kurulan ana sahnede, gün boyunca performanslar ve yarışmalar düzenlendi.

Haberin Devamı

TEKNOFEST doludizgin

Pekcan ziyaret etti

Festivalin son gününe kadar birçok etkinlik düzenlenmesi planlanırken, katılımcı firmaların stantlarında ziyaretçilere bilgilendirmelerin yanında birçok deneyim fırsatı sunulacak. Festivalin ikinci gününde Eğitim Teknolojileri, Gıda ve Tarım Teknolojileri başlıklarında girişimcilik sunumları ile ‘Milli Savunma İçin Milli Ar-Ge’, ‘Uzay Ortamının Uydular Üzerindeki Etkileri, Dünya Gerçekten Düz mü?’ gibi konularda konferanslar düzenlendi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TEKNOFEST’i ziyaret etti. Bakan Pekcan’a, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar eşlik etti. Pekcan, Baykar standında insansız hava araçları ve kontrol edildikleri yer kontrol istasyonu hakkında bilgi aldı. Ruhsar Pekcan, burada operatör koltuğuna oturdu. Daha sonra Aselsan standına geçen Pekcan, şirketin tasarlağı kokpit, uydu sistemleri ve ihtar anti-drone sistemini inceledi. Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan ve ‘uçan kale’ olarak nitelendirilen yeni nesil nakliye uçağı A400M uçağını gezen Pekcan, pilot koltuğuna oturdu. Festival kapsamında gerçekleştirilen sunumlardan birine konuk olan Pekcan, burada kısa bir konuşma yaptı. Teknoloji ve teknolojiye dayalı ürünlerin ekonomi açısından taşıdığı önemi vurgulayan Pekcan, önümüzdeki dönemde bu alanı güçlü şekilde desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

TEKNOFEST doludizgin

Yarışmalar sürüyor

Festivalde, Türkiye tarihinin en büyük ödüllü teknoloji yarışmaları ASELSAN, Baykar, BMC, İGA, İSBAK, Roketsan, TAİ, TÜBİTAK ve Türksat’ın paydaşlığında gerçekleştirilecek. ASELSAN, İHA Destekli İnsansız Kara Aracı, İnsansız Sualtı Sistemleri ve Robotik Fetih 1453 Yarışmaları’nın, Baykar Savaşan İHA, Sürü İHA, Baykar ve TAİ Yapay Zeka yarışmalarının, İGA Model Uçak, İSBAK Robotaksi ve İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması’nın, Roketsan Roket, TÜBİTAK İHA ve Türksat Model Uydu yarışmasının paydaşlığını üstleniyor. 12 farklı kategoride düzenlenecek teknoloji yarışmalarıyla gençlerin kendi teknoloji projelerini geliştirmesi ve üretmeleri hedefleniyor. Teknoloji yarışmalarına, toplam 750 takım katılıyor.

Haberin Devamı

Erdoğan gençlerle buluşacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Yarın (bugün) ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ heyecanını gençlerimizle birlikte yaşamak üzere ben de TEKNOFEST’te olacağım. Hayallerinin peşinden giden herkesi İstanbul Yeni Havalimanı’na bekliyorum” ifadesini kullandı.

TEKNOFEST doludizgin

Sanal gerçeklik şovu var

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii de bir süredir üzerinde çalıştığı sanal gerçeklik uygulamasını festivalde ziyaretçilerinin kullanımına sunuyor. Gözlüğü takanlar, kendilerini içinde insansız hava aracı ANKA, Milli Muharip Uçak, T625 helikopteri, Göktürk-2 uydusu, jet eğitim ve yakın destek uçağı Hürjet, yeni nesil temel eğitim uçağı Hürkuş ve Atak helikopterinin yer aldığı bir “sanal hangar”da bulacak. Ziyaretçiler, Baykar’ın 2019’da gökyüzüyle buluşacak olan Akıncı İHA’sını TEKNOFEST kapsamında sanal gerçeklik gözlüğü ile de deneyimledi.

TEKNOFEST doludizgin

Festivale ulaşım ücretsiz

20-23 Eylül tarihleri arasında sürecek TEKNOFEST’e ulaşım için yeni otobüs hatları belirlendi. İETT, katılımcıların festivale rahat ve hızlı gidebilmesi için 16 merkezden ücretsiz otobüs seferleri planladı. Sabah 09.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında düzenlenen seferlerin yolcu yoğunluğuna göre ayarlaması yapılıyor. Yeni havalimanına, festival boyunca Taksim Gümüşsuyu, Mecidiyeköy E-5 yanı, Kadıköy, Beşiktaş, Üsküdar İskele, Ümraniye Tepeüstü, Yenibosna aktarma istasyonu, Eminönü sahil, Hadımköy son durak, Eyüpsultan Feshane, İSPARK otoparkı, Maltepe metro istasyonu, Kartal E-5, Büyükçekmece Tüyap Merkezi gibi yerlerden otobüsler kaldırılacak.

Haberin Devamı

Eğitim robotu, dikey inen insansız hava aracı

TEKNOFEST doludizgin

Festivalde birbiringen ilginç icat da sergileniyor. Bu icatlar şöyle:

Elektrik üreten perde: Yalçın Enerji tarafından geliştirildi. Firmanın CEO’su Ahmet Fuat Yalçın, gerçek perde görüntüsüne sahip ürünün Türkiye’nin ilk elektrik üreten perdesi olduğunu söyledi. Katlanabilir güneş paneline sahip olan perdenin ön tarafının perde görüntüsüne sahip olduğunu ve farklı kılıflar da takılabildiğini söyleyen Yalçın, “Patent bize ait. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan destek aldık, Yıldız Teknopark’ta ürettik. 1 m2’de ürettiği elektrikle 7 saat televizyon çalışabiliyor” dedi.

Haberin Devamı

Kablosuz araç şarjı: EWi Energy A.Ş. fuarda geliştirdiği kablosuz araç şarj cihazını sergiliyor. Elektrikli araçlar için kablosuz araç şarjı ürettiklerini belirten firmanın Genel Müdürü Navid Tayebi, “Bu ürün 7 kW enerji sağlıyor. Yakında 22 kW olanı da piyasaya süreceğiz. Ürün dış şebekeden enerji alıyor, solar ve rüzgar enerjisiyle de entegra edilebiliyor” diye konuştu.

TÜBİTAK’tan radar sistemi: TÜBİTAK geliştirdiği radar sistemiyle yaklaşan uçakları 115 km’den 150 km’ye kadar tespit edebilecek. Ürünün aktif olarak ilk kez Gaziantep Havalimanı’nda kullanılacağını söyleyen yetkililer, ilk fazının 2019 sonuna doğru kule personeli tarafından kullanılabileceğini aktardı. Radar aynı zamanda yolcu uçaklarından gelen uçak tipi, nereden gelip nereye gittiği bilgilerine de ulaşabilecek.

SATCOM kabiliyeti: Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen ANKA-S versiyonunda SATCOM kabiliyeti bulunuyor. ANKA-S, görüş hattı ötesinde gece ve gündüz şartlarında otonom uçuş gerçekleştirebiliyor.

Dava Kuşu: Milli Türk Talebi Birliği (MTTB) İl Başkanı Samet Enes Öztürk, Bursa’da öğrencilerin yüzde 100 yerli olarak yaptğı MTTB Dava Kuşu İnsansız Hava Aracı Projesi’ni sergiledi. Piste ihtiyaç duymadan dikey iniş ve kalkış yapabilen insansız hava uçağı Dava Kuşu ile terör bölgelerindeki sarp kayalıklarda, atıl kalmış gözetleme kulelerinde görev yapması hedefleniyor. İlk deneme uçuşunu başarıyla gerçekleştirdiklerini belirten Öztürk, ekimde Ar-Ge çalışmalarını bitirip, lansman yapacaklarını söyledi. 45 dakika uçuş süresi olan Dava Kuşu’nun 50 kilometrekare uçuş menzili ve 6 kilogram ağırlığı bulunuyor. Ayrıca 9 kilogram daha mühimmat taşıma özelliği de mevcut. Aracın güç kaynağı şarj edilebilir pilden olup, güçlü elektriği fırçasız motora aktarak uçuyor.

Eğitim ve hobi robotu: Robut Technology, öğrenciler ve hobi tutkunları için geliştirdiği ARMX isimli yerli eğitim ve hobi robotlarını sergiliyor. Eğitim kurumlarında, fen, teknoloji laboratuvarlarında ve maker atölyelerinde kullanılabilen ARMX ile kodlama ve robotik becerilerin geliştirilmesinin yanı sıra özel asistan olarak da programlanabiliyor.

ASELSAN: Sergilenenler arasında ASELSAN ve Katmerciler tarafından geliştirilen insansız sistem de bulunuyor. İki şirketin iş birliğiyle Tepegöz Kablosuz Çok Rotorlu Gözetleme Sistemi ile insansız kara aracının yetenekleri birleştiriliyor. Tepegöz, 100 metre yüksekliğe kadar çıkarak görev yapabiliyor. Elektrik tahrikli mobil yer istasyonu, otomatik gerilim kontrollü vinç sistemi ile görev yapabilen Tepegöz, opsiyonel olarak güneş paneli destekli güç sisteminden de yararlanabiliyor. Cihaz askeri tipte taktik harita desteği de sunuyor.