Ekonomi Tekstil şov

Tekstil şov

17.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Ünlü tasarımcıların Bursa’da üretilen kumaşları kullanarak hazırladığı koleksiyonlar, ‘Turkish Fashion Fabrics Multimedia Show’ etkinliğiyle görücüye çıktı.

Tekstil şov

Ünlü tasarımcılar Atıl Kutoğlu, Selma Çilek ile Dice Kayek markasının yaratıcıları Ayşe ve Ece Ege’nin Bursa kumaşlarından oluşan tasarımları, ‘Turkish Fashion Fabrics Multimedia Show’ etkinliğinde Bursa’da görücüye çıktı. Türk tekstilinin daha iyi tanıtılması için kentte üretilen kumaşlardan oluşan koleksiyon Multimedia Show ile sergilendi. Etkinlik, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), Ticaret Bakanlığı ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) destekleriyle düzenlendi.

İçerikle pazarlama

UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, 160’tan fazla ülkeye yılda 2 milyar dolarlık ihracat yapan, Bursa tekstil ihracatının kilogram değeri 9,8 dolara ve konfeksiyonda ise 20 dolara ulaştığını, yurtiçine ticaret hacmi olan tekstil ve hazır giyim sektörü için yeni nesil pazarlama konsepti ‘içerikle pazarlama’ projesinin başlangıcını ‘Turkish Fashion Fabrics’ ile gerçekleştirdiklerini belirtti. Engin, Ar-Ge proje pazarları ve tasarım yarışmalarına da devam ettiklerini dile getirdi.

Bursa’nın ihracata yönelik üretim yapan tekstil firmalarına sahip olduğunu belirten Engin, ihracat yapılan ülkelerde ilk üç sırada Almanya, İngiltere ve ABD’nin geldiğini söyledi. Engin, “Önceden Türkiye’ye gelmede çok büyük sıkıntı vardı. Üyelerimiz devamlı müşterilerin ayağına gidiyordu. Çünkü, Türkiye’ye gelmekten çekindikleri bir dönemden geçtik. Afrika da ciddi potansiyeli olan bir pazar. En büyük pazarımız Avrupa. Farklı pazarlar ararken orayı kaçırmamalıyız” dedi.

Tekstil şov

‘Tekstil bitemez’

Türkiye’de tekstilin bitmesinin söz konusu olmadığını dile getiren Engin şöyle konuştu:

“Tekstilin Türkiye’de en önemli sektörlerinin başında geldiğini düşünüyorum. Hem istihdam olarak hem de katma değerli ürün yapıyoruz. Avrupa’ya yakınız. Hindistan veya Çin gibi uzak değiliz. ABD bizimle çalışmaya niyetli. Türkiye’den ürün ne kadar bitmiş çıkarsa bu da ülkemiz için o kadar faydalı.”

Ara eleman sorunu

Bursa’da işgücüne katılımın yüksek olduğunu ifade eden Engin, ara eleman işçi bulmakta zorlandıklarını belirtti. Engin, “Zamanında farklı söylemlerden dolayı tekstil mühendisliğinin çok revaçta olmaması gibi bir durum oluştu çocuklar arasında. YÖK ile bazı programlar açıklanıyor. Doktora yapan öğrencilerin artması için üniversiteler de girişimlerde bulunuyor. Meslek liseleriyle ilgili çalışmaya niyetliyiz” diye konuştu.

Tekstil şov