Telefonu Bırakın Kilo Verin

Şimdi şöyle bir düşünün lütfen, son yıllarda en çok kullandığınız, hatta elinizden düşürmediğiniz teknolojik alet hangisi? Birçok kişinin bu soruya verdiği ortak bir yanıt var: Akıllı cep telefonu!

Elbette çağın getirdiği teknolojik gelişmeleri tamamen hayatımızdan çıkarıp atmak mümkün değil. Zaten kimsenin böyle bir talebi de yok. Hayatımızı kolaylaştıran, uzakları yakın eden, bazen tüm işlerimizi halletmemize yardımcı olan akıllı cep telefonunu da çöpe atacak değiliz. Önemli olan doğru kullanım.

Haberin Devamı

Cep telefonlarına "yapışık" yaşamanın beyinle ilgili sağlık sorunları başta olmak üzere birçok soruna yol açtığı bilimsel olarak da kanıtlandı.

Ben size başka bir ayrıntıyı hatırlatmak istiyorum. Cep telefonlarına aşırı bağımlılık kilo almanıza ya da fazla kilolarınızdan kurtulmanın bir hayal olmasına bile yol açabiliyor.

Nasıl mı?

Gelin maddeler halinde anlatayım:

1- Cep telefonu dikkatinizi dağıtır: Otomobil kullanırken cep telefonu ile meşgul olmak tehlikeli, değil mi? Aynı şekilde yemek yerken cep telefonuyla ilgilenmek de tehlikeli. Bir yandan sosyal medyada gezinirken ne yediğinize de ne kadar yediğinize de odaklanmak o kadar zor ki! Bütün dikkatiniz arkadaşlarınızın Instagram paylaşımlarındayken büyük olasılıkla hangi besini ne kadar tükettiğinizi bile fark edemezsiniz. Bu yüzden yemek yerken cep telefonunu uzak bir yere bırakın ki tükettiğiniz yiyeceklerin kontrolü sizde olsun.

2- Zararlı yiyeceklere kolayca ulaşırsınız: Elinizde akıllı telefon varken en yakın pizzacıyı arayıp bedeninize gereksiz şeker, tuz ve sağlıksız yağlar yükleyecek olan pizzaları ısmarlamanız çok kolay. Ya da en yakınınızdaki fast food restoranının adresini alıp oraya gitmek. Bu tür temin edilmesi ve tüketilmesi kolay besinler ise kilosunu korumak ya da fazla kilolarından kurtulmak isteyenler için hiç de dost değil.

3- Bir koltuğa oturur kalırsınız: İzin günlerinizde sokağa çıkıp yürüyüş yapmak, alışverişe gitmek, yakınlarınızı ziyaret etmek ne kadar güzeldi. İnsani iletişim ve bunun olumlu psikolojik etkileri bir yana fiziksel olarak da hareket halindeydi insanlar. Ama akıllı telefonlar bu kadar yaygın kullanılmaya başladığından beri durum değişti. Saatler boyunca bir koltukta oturup 30 tane akrabanızın bayramını, doğum gününü yazdığınız birkaç satırla kutlayabiliyorsunuz. Bir tür kolaylık gibi görünse de aslında fiziksel hareketliliği kısıtladığı için çok zararlı bir durum bu. Hele bir de akıllı telefonunuzla ilgilenirken bir şeyler atıştırıyorsanız zarar ikiye katlanıyor.

Haberin Devamı

4- Uyku düzeniniz bozulur: Bilimsel araştırmalara göre telefon ekranından yayılan mavi ışık uyku düzenini olumsuz etkiler. Eğer düzenli bir şekilde uyumazsanız da bu sizin kilo almanıza yol açar. Geceleri belli bir saatte uyumayan insanların sağlıksız yiyeceklere yönelme eğiliminde olduğu da bilinen bir gerçek. O yüzden cep telefonunuzu yatak odanızdan içeri sokmamanızı öneririm.

ÇOCUKLARA VE GENÇLERE DİKKAT!

Akıllı telefonların cazibesi belki belli bir yaşın üzerindekileri çok fazla etki alanına alamıyor. Ama özellikle gençler ve çocuklar bu konuda büyük tehlikede.

Haberin Devamı

Aslına bakılırsa özellikle son yıllarda gençler ve çocuklar arasında obezitenin yaygın bir sorun olduğu biliniyor. Sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam konusunda çocuklarınıza örnek olmak istiyorsanız ilk adımı sizin atmanız ve gelecek nesillere akıllı telefonlar başta olmak üzere teknolojik aletlerle doğru iletişim kurma konusunda sizin ön ayak olmanız gerekir.