Siyaset Terfi ve 30 Ağustos kuralı değişti

Terfi ve 30 Ağustos kuralı değişti

10.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne uyum amacıyla çıkarılan kararnamede, Cumhuriyet tarihinde her dönem soruna yol açan sivil-asker ilişkisi konusunda da tarihi adımlar atıldı.

Terfi ve 30 Ağustos kuralı değişti

KHK’da yer alan TSK ile ilgili düzenlemeler şöyle:

Haberin Devamı

YAŞ değişikliği

- Genelkurmay Başkanı’nın görev ve yetkilerine dair kanun kaldırıldı. Genelkurmay Başkanı’nın yetkileri konusunda Cumhurbaşkanı tarafından yeri kararname yayımlanacak.

- Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kaldırıldı. Bu konuda da kararname hazırlanacak ve YAŞ’ın yapısı değişecek.

- Asteğmenden orgenerale kadar subayların rütbede gösterilen bekleme süreleri Cumhurbaşkanı kararıyla uzatılabilecek veya kısaltılabilecek. Bugüne kadar bu süreler kanunda gösterildiği şekilde otomatik uygulanıyordu. Daha önce Genelkurmay’ın teklifi, MSB’nin önerisiyle yarıya indirilen bekleme süreleri konusunda da tek belirleyici Cumhurbaşkanı olacak.

- Terfilerin her yıl 30 Ağustos’ta yapılabileceği kuralı kalktı. Yıl içinde de bu terfiler yapılabilecek.

Haberin Devamı

- Asteğmen-albay rütbeleri arasında rütbe terfilerinin İçişleri Bakanı’nın veya Milli Savunma Bakanı’nın onayı ile yapılacağı maddesi kalktı. Bu terfilere Cumhurbaşkanı karar verecek.

- Albaylıktan tuğgeneral/tuğamiral rütbelerine terfiler ile general ve amirallikte bir üst rütbeye terfiler için de tek yetkili Cumhurbaşkanı olacak.

- Kuvvet komutanlığına atanan orgeneral-oramirallerin 2 yıl bu görevde kalabileceği, sürenin, ancak kararname ile uzayabileceği hükmü kaldırıldı.

- Genelkurmay Başkanlığı’na atanan orgeneral-oramirallerin yaş haddinin 67 olduğuna yönelik düzenleme tutuldu, ancak görev sürelerinin 4 yıl olduğu şartı kalktı. Buna göre, erken yaşta Genelkurmay Başkanı olan bir komutan, yaş haddine kadar görevde kalabilecek.

İhraç yetkisi

- Cumhurbaşkanı, teğmenden albaya kadar rütbelerdeki subayların, kadrosuzluk söz konusu olmasa da TSK’dan çıkarılmasına karar verebilecek.

- Komutanlıklarla ilgili tüm atama, terfi, görevlendirme gibi kararlarda tek söz hakkı Cumhurbaşkanı’nda olacak. Kurumların görüşünün alınmasına yönelik düzenlemeler kaldırıldı.

65 yaş şartından muaf

- Cumhurbaşkanı’nca atananların emeklilikleri için 65 yaş şartı kaldırıldı. Emeklilik aylığı alanların aylıkları da kesilmeyecek.

- Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde öngörülmesi kaydıyla; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na bağlı olmaksızın özel bilgi ve uzmanlık gerektiren geçici mahiyetteki işlerde, yerli veya yabancı personel çalıştırılabilecek. Çalışma süresi sözleşmeyle sınırlı olacak ve bu kişilere tazminat ödenmeyecek.

Haberin Devamı

BTK atamalarını Cumhurbaşkanı yapacak

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) başkanı, ikinci başkanı ve üyeleri, Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Dün yayımlanan 703 sayılı KHK’ya göre BTK’nin kuruluşuna ilişkin kanunda, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine yönelik değişikliğe gidildi. Buna göre BTK’nın başkanı, ikinci başkanı ile üyeleri Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Kurul başkan ve üyeleri ancak görevini yapmaya engel bir hastalık veya rahatsızlık nedeniyle iş görememe ya da atanmaları için gerekli şartları kaybetmeleri halinde Cumhurbaşkanı’nca süresi dolmadan görevden alınabilecek. Elektronik Haberleşme Kanunu’nda yapılan değişiklikle de mevzuatta Siber Güvenlik Kurulu’na yapılan atıflar, Cumhurbaşkanı’nca belirlenen kurul veya merciye yapılmış sayılacak.