Ekonomi Tersine beyin göçü için ‘uluslararası destek’

Tersine beyin göçü için ‘uluslararası destek’

18.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Tersine beyin göçünü sağlamak adına Uluslararası Lider Araştırmacılar destek programını tasarladık. Yakında çağrıya çıkılacak. Bu program, araştırmacılara sağlanan imkanlar açısından dünyada yeni ve öncü olma özelliği taşıyor” dedi.

Tersine beyin göçü için ‘uluslararası destek’

Varank, Mimar ve Mühendisler Grubu’nca düzenlenen 3. Ar-Ge ve İnovasyon Zirvesi’nde, Türkiye’de katma değerli üretim ve teknoloji odaklı bir yapısal dönüşüm gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

‘Gidecek yol çok’

Bu dönüşümün; sürdürülebilir büyüme, yüksek istihdam, güçlü ödemeler dengesi ve düşük enflasyon hedeflerine ulaşmada önemli bir rol oynayacağını vurgulayan Varank, şöyle konuştu:

“Bu noktadan hareketle milli teknoloji, güçlü sanayi vizyonuyla yola çıktık. Bürokrasinin azaltıldığı, araştırmacılarımızın, girişimcilerimizin ve sanayicilerimizin kaynaklara daha hızlı erişebildiği, çözüm odaklı ve proaktif bir yaklaşım benimsiyoruz. Ulaşmak istediğimiz hedeflerimiz var. Bu hedeflere, yenilikçi politikalarımızın ekonomik değere dönüşmesiyle ulaşabiliriz. Geçtiğimiz 14 senede ciddi mesafe kaydettik. Milli gelir içindeki Ar-Ge harcamalarının payını ikiye katladık, özel sektörün Ar-Ge harcamaları içindeki payını % 29’dan % 54’e yükselttik, insan kaynağı açısından kapasiteyi artırdık ve tam zaman eş değer (TZE) Ar-Ge personeli sayısını 29 binden 134 bine çıkarttık. Yeterli mi? Elbette değil, yürüyecek daha çok yolumuz var.”

Haberin Devamı

Ar-Ge’ye yeni model

Zirvede konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Yüksek katma değerli ürün ortaya koymanın ilk şartı da Ar-Ge’den geçiyor” dedi. Dönmez, Türkiye’nin yerli teknoloji ve yüksek katma değer anlayışıyla “Bağımsız Enerji Güçlü Türkiye” hedefine hızla ilerlediğini, yeniliği ve yerlileşmeyi teşvik ettiklerini söyledi. Dönmez, elektrik üretim sektörünün yıllık 5 milyar dolar yatırım yaptığını ve bu yatırımlarda kullanılan ekipmanların yüzde 50’sinin ithal olduğunu ve bu ithalatın önüne geçmek için Ar-Ge’yi teşvik edecek modeller geliştirdiklerini söyledi.