SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Tırnakların yavaş uzamasının sebepleri

Tırnakların sağlıklı ve hızlı bir şekilde uzayabilmesi için öncelikle vücut için gerekli olan vitaminlerin mutlaka alınması gerekmektedir. Bunun yanında kırılmayan, dayanıklı tırnaklar için düzenli bakım yapmak da oldukça önemlidir.

|

El ve ayakların güzel görünmesinde en önemli etkenin tırnaklar olduğunu bilinir. Tırnaklar ana maddesi keratin olan ölü hücrelerden oluşmaktadır. Keratin tüm canlılar tarafından üretilir. Üretilen fazla keratin ise saç ve tırnak gibi sürekli uzayan yapılar yardımıyla vücuttan atılır.

Tırnakların yavaş uzamasına neden olan birçok etken vardır. Tırnak kökünde yer alan matriksin gelişmemesi tırnakların yavaş uzamasındaki en önemli etken olarak gösterilebilir. Matriks, lenf ve kan damarlarından oluşmaktadır. Tırnağın oluşmasını ve hücrelerin yenilenmesini sağlar. Tırnaklar ortalama 100 günde 1 santimetre kadar uzamaktadır. Tırnaklardaki uzama oranıysa kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Kişinin yaşı, yaşadığı ortam, mevsim ve tabii ki genetik faktörler uzama miktarını etkilemektedir.

Tırnakların uzamamasının bir diğer nedeniyse vücut için gerekli olan vitaminlerin alınmamasıdır. Biotin adı verilen B7 vitamini eksikliği tırnakların uzamasını yavaşlatır. Hazır gıdalardan kaçınarak, sağlıklı besinler tüketerek vücudunuzdaki biotin eksikliğini azaltabilirsiniz. Beslenmek bu aşamada tırnaklar için oldukça önemlidir. Yetersiz beslenme tırnakların yavaş uzamasına neden olur. Sinir, stres ve yorgunluk gibi, sizi olumsuz etkileyen durumlar tırnaklarınızı da aynı şekilde etkiler, tırnakların uzamasını yavaşlatır. Bir hastalığınız varsa, bu hastalık için kullandığınız birtakım ilaçlar da tırnakların uzamasını olumsuz yönde etkiler. Yaşlılığa bağlı olarak tırnakların uzaması da yavaşlamaya başlar.

Yavaş uzayan tırnaklar için çözümler

Sağlıklı, kırılmayan ve dayanıklı tırnaklar için en önemli adım sağlıklı beslenmektir. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitaminleri mutlaka almalısınız. Doğal besinler almanın yanında düzenli olarak tırnak bakımını yapmanız da oldukça önemlidir. Kolay kırılan ve yavaş uzayan tırnaklarınız varsa onları zeytinyağıyla ovabilirsiniz ya da limonla ovuşturup 5-10 dakika kadar tırnaklarınızda bekletebilirsiniz. Bunlar daha güçlü, kırılmayan ve hızlı uzayan tırnaklara kavuşmanıza yardımcı olacaktır. Bunun dışında güvenilir markalardan da tırnak bakım yağları ve tırnak bakım ürünleri temin edebilirsiniz.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.