TİROİD HASTALIĞINDA BESLENME

Günümüzde çok yaygın olarak karşılaşılan tiroit bezi hastalıkları, tiroidin yapısı ve işlevindeki değişikliklere göre çeşitlilik göstermektedir. Bunlar başlıcanodüler guatr, hipertiroidi(tiroit bezinin çok çalışması veya zehirli guatr), hipotiroidi(tiroid bezi az çalışması)olarak sıralanabilir. Tiroit bezinin az çalışması durumunda metabolizma hızında yavaşlık meydana gelmektedir ve özellikle kilo fazlası olan bireylerde kilo vermekte zorluk çekilmektedir. Bu nedenle kilo vermek istiyor, bunun için çaba harcamanıza rağmen kilo veremiyorsanız ve bununla birlikte bazı sağlık problemleri yaşıyorsanız (ellerde titreme, ses değişikliği, tırnak ve saçlarda güçsüzleşme) tiroit bezimizi kontrol ettirmeli ve sonuca göre gereken yapılarak yola devam edilmelidir.

Haberin Devamı

Tiroit bezi hastalarımutlaka doktor kontrolünde ilaç tedavisiyle birlikte hayatları boyunca beslenmelerine de dikkat etmelidirler.

· Kan değerlerinize, ilaç tedavinize ve metabolizmanıza göre yeterli ve dengeli beslenin.

· Meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmeye özen gösterin. Omega-3’ün tiroit işlevlerini düzenleyici etkisi olması nedeniyle haftada 1-2 kere balık tüketmeye çalışın.

· Lif içeriği yüksek tam tahıl ürünleri tercih edin ve haftada 1-2 kere kurubaklagil tüketin.

· E vitamini ve çinko içeriği yüksek keten tohumu, çiğ badem gibi yağlı tohumlara beslenmenizde yer verin.

· İyot çok önemlidir ve tiroit bezleri için elzemdir. Ancak aşırı iyot kullanımında haşimato troidi gelişebildiğinden doktorunuzun tavsiyesine göre iyotsuz tuz kullanın.

· Yeterli ve kaliteli protein alımı tiroit bezlerinin işlevini düzgün yerine getirebilmesi için çok önemlidir.

· Mercimek, mantar, ceviz gibi selenyum içeriği yüksek besinlere mutlaka beslenmenizde yer verin.

· Tiroit hastalıklarında vücudun su toplaması ve ödem yapması fazla olacağından günde en az 2-2,5 lt. su içmeye özen gösterin.

· Düzenli egzersiz metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlayacağından mutlaka haftada 1-2 kere yapılmalıdır.

Haberin Devamı

Son olarak hipotroidi metabolizmanızın çalışma hızını etkilemesine rağmen fazla kilo almanıza neden değildir. Kilo vermekte zorlanacağınız doğrudur ancak düzgün ilaç tedavisi ve düzenli beslenmeyle birlikte bu sorunun önüne geçebilirsiniz.

Zayıflama ve sağlıklı beslenme bilgileri ve önerilerimiz için ;

www.endorfinmerkezi.com

www.slimmingcenterestetik.com

Diyetisyen Nurdan Çeliktaş