Tiroid Hormonları Gebe Kalmayı Engeller mi?

Tiroid bezinin normalden fazla olarak büyümesi haline guatr denmektedir. Az miktarda iyod alımı ile birlikte oluşmaktadır. Bu durumu önlemek için iyotlu tuz kullanımında kendi kendine normal haline dönmektedir.

Önemli olan guatr oluşumunun farkına varılması ve yeterli düzeyde iyot alımı ile hastalığın ilerlemesine mani olup normale dönülmesini sağlamaktır. Bunun için yaşadığımız bölgede iyotun az olup olmadığını iyi bilip takviye olarak iyot alımı ile bu hastalığın oluşmasına mani olmak yapılabilecek en iyi uygulamadır.

Haberin Devamı

Örneğin: Karadeniz bölgesinde yeterince iyot olmadığı bilinmekte ve guatr hastalarının bu bölgede daha fazla olduğu istatistik olarak saptanmaktadır. Bu bölgedeki insanların sofra tuzları iyotlu olmalıdır.

Ayrıca farklı guatr çeşitleri de vardır. bunlar troid bezinde meydana gelen kitle oluşumları veya farklı nedenlerle troid bezi büyümesi gelişerek guatr oluşabilmektedir. Bunlar az miktarda gelişmektedir.

Hipotiroidi (az çalışan tiroitler)

Genellikle otoimmun dediğimiz bir hastalık nedeni ile tiroid bezi çok zarar görür. Troid bezinin tahrip olması nedeni ile performansı düşer ve daha az çalışmaya başlar. Otoimmun: hiçbir sebebi olmadan vücudun kendi dokularına karşı yabancılaşması ve bu dokuyu bağışıklık sisteminin düşman olarak algılamasıdır. Bağışıklık sistemi bu dokuyu dışarı atmak için çabalamaya başlar ve böylece tiroidler de tahribat meydana gelir.

Bu tahribat bazen iltihaplanmaya kadar gidebilir. Otoimmun guatr ile birleştiğinde hashimoto troidit diye bir hastalık oluşmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken bir hususta şudur. Tiroidit; iltihaplanma ya denir enfeksiyon değildir. Karıştırılmamalıdır.

Hipotiroidi her yaşta görülse de genellikle ilerleyen yaşlarda görülmektedir 60 yaşından sonra daha çok görüldüğü ve yaş ile birlikte arttığı gözlenmiştir.

Tiroid hakkında genel bilgi verdikten sonra gebeliği önler mi sorusuna yanıt verelim…

Tiroid gebe kalımını engeller mi?

Evet engel olabilir. Ancak bu durum tek başına bir sebep olamaz. Şayet kadında her hangi bir kısırlık belirtisi ve sebebi var ise tiroid işte bu noktada etkili olur ve o kısırlık sebebinin etkisini artırır.

Haberin Devamı

Kadınlarda hipotiroidi aktif hale getirecek 3 tane zaaf dönemi vardır. Bu dönemlerde kadınların hormonel dengesi bozuk olduğundan tiroid aktif hale gelebilir. Bu 3 zaaf dönemi şöyledir:

  • Genç kızlığa geçiş
  • Hamilelik dönemi
  • Menopoz dönemi
  • Bu dönemlerde alt üst olan hormonlar tiroide sebep olabilmektedir. Daha önce var ise bu dönemlerde daha hızlı büyümektedir.

Başta anlattığımız gibi hipotiroidinin insan vücudunun dengesini bozması halini hatırlarsınız. Denge bozulunca beden sıhhatli çalışmaz. Vücutta pek çok organı etkilediği gibi kadınlarda elbette ki rahim ve yumurtalıkları etkiler. Doğurganlığa mani olacak gelişmelere sebep olabilir. Başta dediğimiz gibi kendisi sebep değildir. Sebeplere destek kuvvettir.

Tedavisi mümkün müdür?

Tedavisi mümkündür gebeliğe mani durumları gerekli hormon tedavisi uygulanarak ortadan kaldırmak şartı sorun çözülmektedir. Bunun için genel kontroller çok önemlidir. Kişiler düzenli olarak sağlık kontrollerinden geçmelidir.

Tiroit hastalığı düşüğe neden olabilir mi?

Direk düşüğe neden olur demek doğru değildir. Dediğimiz gibi sorunlu gebeliklerde ya da kısırlık tedavisi gören kısırlık gibi bir sorunu olan hastalarda tetikleyici olur. Bunun için direk düşük sebebidir diyemeyiz. Ancak katkısı vardır diyebiliriz. Doktorlar böyle durumlarda tiroidi tedavi etmek için ilaçlar verip tirodin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaya çalışmaktadırlar. Böylece bebek düşme riskinden kurtulmaz fakat tiroidin bu düşüğe herhangi bir katkısı olmaz.

Haberin Devamı

Hâsılı, tiroid bir kısırlık problemi değildir. Ancak kısırlık problemi olan hastalarda kısırlığı tetikler ve daha etkili hale getirir. Bu nedenle kısırlık tedavisi gören hastaların tirodine bakılmalı ve şayet tiroid problemi var ise mutlaka tedavi edilmeli ve kontrol altına alındıktan sonra kısırlık tedavisine başlanmalıdır.

Gebelik düşünen bayanların ön bir sağlık taramasından geçmesinde ve hormonlarına bakılmasında tiroidi var mı yok mu tespit edilmesinde büyük fayda vardır. Böylece tedavide herhangi bilinmeyen bir olumsuzlukla karşılaşılmaz ve varsa tiroidi tedavi edilir. Vücudun çalışma sistemini bozduğu ve düzensizlik oluşturduğu için vücuttaki tüm organların işleyişlerini engeller bozar ve varsa hastalıklar, sıkıntılar onların büyümesine yardımcı olurlar.