SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Tiroid ultrasonu ile erken tanı önemli

Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Rengin Türkgüler, tiroid ultrasonu ile erken teşhisin özellikle tiroid kanseri tedavisi için çok önemli olduğunu belirtti.

|

Tiroid ultrasonu, boyundaki tiroid bezinin değerlendirilmesi için yapılan bir tetkiktir. Özellikle tiroid kanserinin henüz başlangıç seviyesindeyken tespiti de sadece tiroid ultrasonu ile mümkündür. Çünkü tiroid kanseri sinsidir, herhangi bir bulgu vermeden yıllar boyu saklanabilir. Bu sebeple genel sağlık kontrollerinde başvurulması gereken bir tetkiktir.

Tiroid ultrasonu güvenilir bir uygulamadır

Tiroid ultrasonu, ultrason aletinin prob denen ufak bir parçasını resimde görüldüğü şekilde boynunuza koyarak ses dalgası gönderilmesi ve bu ses dalgalarının görüntüsünün bilgisayar ekranında görülmesiyle yapılan bir tetkiktir. Tiroid kanserinin erken teşhisinde ve tedavisinde çok önemli bir yeri vardır.

Ultrason sırasında tiroid bezi etrafındaki lenf nodları da değerlendirilir. Tiroid bezi içindeki tümöral yapı ile benzer görünümde lenf nodu olması, pozitif lenf nodu olarak değerlendirilir ve teşhis ve tedavide daha hızlı hareket etmek için doktoru harekete geçirir. Bu anlamda radyoloji çok önemlidir, iyi gören bir göz nodülün tümöral olup olmadığı konusunda yüksek olasılıkla bir karar verebilir. Bu sayede büyümüş lenf bezleri varsa tümör yayılımı yönünden daha erken hareket etmek yönünde radyolog tarafından cerrah uyarılır. Mutlaka ultrason eşliğinde yapılan biyopsi ile tanı kesinleştirilmedir.

Tiroid ultrasonu erken kanser teşhisinin faydaları

Tiroid ultrasonu ile tiroid kanserinin de teşhisi mümkün olabilmektedir. Bu kapsamda;
Papiller Tiroid Ca: Tiroid kanseri olarak tanımlanmasına rağmen nispeten daha iyi huylu kanser tipidir. Tiroid bezinin incelenmesi için yapılan ultrason sırasında bu konuda tecrübeli uzman doktorlar tarafından tespit edilebilir. Tiroid ultrasonu sırasında fark edilmesi halinde tiroid biyopsisi ile tanının kesinleşmesi sağlanmalıdır.

Folliküler Tiroid Ca: Genellikle elli yaşın üstündeki kadınlarda görülen bu tiroid kanseri türü çok daha agresif ilerleyen kanser tipidir. Tiroid bezinin en kötü huylu kanser tipidir. Burada başlayan kanser lenf bezlerine doğru ilerleme eğilimindedir. Tiroid ultrasonu sırasında tespit edilirse kesin teşhis için mutlaka tiroid biyopsisi yapılması gereklidir.

RenginTürkgüler, TiroidUltrasonu, TiroidTeşhisi

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.