Dünya ‘Top İran’ın tarafında!..’

‘Top İran’ın tarafında!..’

20.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Yemen’deki müdahalesi ve gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetindeki rolü nedeniyle ağır eleştirilere uğrayan Suudi Arabistan, İran konusunda farklı bir adım attı ve bölgede bir savaş istemediğini, bunu önlemek için de her türlü adımın atılacağını açıkladı.

‘Top İran’ın tarafında..’

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, başkent Riyad’da yaptığı açıklamada, “Suudi Arabistan Krallığı bölgede savaş istemiyor ve herhangi bir savaşın peşinde de değil” ifadesini kullandı. El Cubeyr, “Suudi Arabistan savaşı önlemek için elinden geleni yapacaktır. Ancak karşı tarafın savaşı seçmesi durumunda Kraliyet, tüm güç ve kararlılıkla karşılık verecek, kendini ve çıkarlarını da savunacaktır” dedi, topun İran tarafında olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz de ülkesine ait petrol tankerlerine ve petrol boru hatlarına yapılan saldırılar, bölgede gerilimin artması üzerine bir kriz toplantısı düzenleme kararı aldı. Selman 30 Mayıs tarihinde Mekke’de yapılması planlanan söz konusu toplantıya tüm Körfez ülkeleriyle Arap dünyasının liderlerini davet etti. Suudi Arabistan’ın en önemli petrol boru hatlarından birine geçen Salı günü insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlenmişti. Olaydan iki gün önce de Birleşik Arap Emirlikleri sularında iki Suudi petrol tankeri saldırının hedefi olmuştu. Saldırıları Yemen’de iç savaşın taraflarından olan Şii Husi milisler üstlenmişti. Suudi Arabistan ise sorumluluğun İran’a ait olduğunu savunuyor.

Haberin Devamı

‘Top İran’ın tarafında..’