Ekonomi Tropikal mango Antalyalı oluyor

Tropikal mango Antalyalı oluyor

26.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye’de üretilen tropikal meyvelere mango da eklendi. Antalya’da mango fidanlarını satışa sunan girişimci Mustafa Ezici, “Çiftçi bu üründen muzun beş katı para kazanır” dedi

Tropikal mango Antalyalı oluyor

Kivinin Rize ve Yalova’da, avokadonun Alanya’da, altın çileğin Silifke’de üretilmesinden sonra çiftçiler için yeni bir üretim alternatifi daha gündeme geldi. Mango Meyve ve Fidancılık’ın ortağı Mustafa Ezici, yedi yıl önce başlattığı Ar-Ge çalışmaları sonucunda mango fidanlarını satışa sundu. Tropik meyvelerin yanı sıra sebzelerin de tanıtıldığı 12’nci Gazipaşa Tarım Fuarı’nda Antalyalı çiftçiler mangoyla tanıştı.

Haberin Devamı

‘Büyük fırsat’

Dünyada 4 milyar dolarlık mango ihracatı yapıldığını kaydeden Mustafa Ezici, “Mangonun en büyük alıcısı ise Avrupa Birliği (AB). AB ülkelerinin ithal ettiği mangolar Güney Amerika’dan 25 günde geliyor. Nakliye nedeniyle fiyatı da pahalı oluyor. Türkiye ise AB ülkelerine 2-3 gün uzaklıkta. Bu durum ihracat açısından çok büyük bir fırsat” ifadelerini kullandı.

Mango üreticisinin muz, portakal gibi ürünlerden daha fazla gelir elde edeceğine belirten Ezici, “Şu anda elimizde, iki ve üç yaşlarında fidanlar bulunuyor. Fiyatları 150 lira ile 250 lira arasında değişiyor. Proje ortaklarım Veli Çelik ve İlhan Alçar’la birlikte fidan üretiminin yanı sıra mango üretmeyi de planlıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ticari avantaj

Ezici, şöyle konuştu: “Mango 30 yıldır İspanya’nın Malaga sahil şeridinde ticari olarak yetişiyor. Malaga’nın enlemi, Türkiye’de Datça yarımadasından Hatay’ın kuzeyine kadar olan bölgeden geçiyor. Bu enlemin güneyi mango yetiştirmek için elverişli. Türkiye’deki mango hasat zamanı olan ağustos-ekim mangonun dünyada az bulunduğu bir döneme denk geliyor. Bu, ticaret açısından bir avantaj.”

Türkiye’nin Avrupa’ya daha yakın olduğunu ve dalında mango ihracatı yapılabileceğini dile getiren Ezici, “Üç yaşında bir mango fidanını ekildiğinde bir yıl sonra yaklaşık 30 tane mango veriyor. 10 dönümlük araziye ektiğiniz mango 5-6 yıl sonra 30 ton mango veriyor. Bu ürünü haftada iki kere sulamanız yeterli” diye konuştu.

Dalında 5 euro

Çiftçinin mangodan, muzun beş katı, narenciyenin ise onlarca katı gelir elde edebileceğini anlatan Ezici şu bilgileri verdi:
“Türkiye’de yetişen mangolar dalında yetişen mango oluyor. Dalında mango olduğu için bunun fiyatı 5- 6 euroya gidiyor. Çiftçi bu işten çok güzel para kazanır, Türkiye kazanır. Katma değeri yüksek bir ürün ihraç ederiz.”