Dünya Trump’a Kaşıkçı tepkisi

Trump’a Kaşıkçı tepkisi

22.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Trump’ın, gazeteci Kaşıkçı’nın ölümüne ilişkin CIA raporlarına rağmen, Suudi Arabistan’la ilişkileri koruyacakları yönündeki açıklamaları hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi isimler tarafından tepkiyle karşılandı.

Trump’a Kaşıkçı tepkisi

ABD Başkanı Donald Trump’ın gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetindeki rolü yüzünden Suudi Arabistan yönetimiyle ilişkilerin bozulmaması gerektiği yönündeki açıklamaları ABD’de tepki çekti. Kongre’nin Cumhuriyetçi ve Demokrat temsilcileri, Trump’ın açıklamalarına karşı rahatsızlıklarını dile getirirken, cinayetin aydınlatılmasına yönelik girişimler de hız kazandı.

Haberin Devamı

ABD’li senatörler, Başkan Donald Trump’a yeni bir mektup göndererek, Kaşıkçı cinayetinden doğrudan Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın sorumlu olup olmadığının “Magnitsky Yasası” kapsamında açık bir şekilde ortaya konulmasını talep etti. Girşim, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Bob Corker ile komitenin kıdemli üyesi Demokrat Bob Menendez tarafından başlatıldı. Komite tarafından 10 Ekim’de gönderilen ilk mektuba atıf yapan senatörler, yeni mektupta, doğrudan Veliaht Prens Bin Selman’ın Kaşıkçı cinayetinden sorumlu olup olmadığının Trump yönetimince ortaya konulmasını istedi.

Mektupta, “Son gelişmeler ışığında Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın, Bay Kaşıkçı’nın öldürülmesinden sorumlu olup olmadığının spesifik bir şekilde kararınızda ortaya konulmasını talep ediyoruz” ifadesine yer verildi. Ayrıca mektupta, 10 Ekim’den itibaren 120 gün içinde Trump yönetiminin Senato Dış İlişkiler Komitesine konuyla ilgili kararını iletmesinin beklendiği vurgulandı.

Haberin Devamı

Kongre’ye çağrı

CIA eski Başkanı John Brennan ise, ABD yönetiminin Kaşıkçı olayındaki tavrına tepki göstererek, “Kongre, CIA’in Cemal Kaşıkçı konusunda bildiklerine dair kapalı bir toplantı talep etmeli” değerlendirmesini yaptı. Brennan, “Trump, sahtekarlık sınırlarını aştığına göre Kongre, CIA’in, Kaşıkçı konusunda bildiklerine dair kapalı bir toplantı talep etmeli. Suudi Arabistan’da kimse, özellikle Veliaht Prens (Muhammed bin Selman) bu hain olaydan dolayı hesap vermekten kaçmamalıdır” mesajını paylaştı.

ABD Temsilciler Meclisi’ne seçilen ilk başörtülü Müslüman vekil Ilhan Omar da, Kaşıkçı cinayeti konusundaki tavrı nedeniyle Trump’ı eleştirdi. Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Trump’a yönelik eleştirilerde bulunan Omar, “Başkanımız bir kez daha ahlaki pusulanın satın alınamayacağını ispatladı. Öte yandan Suudi Arabistan ise bir Başkanın satın alınabileceğini ispat ediyor” ifadelerini kullandı.

Post: İhanet

Trump’ın açıklamasının ardından, Kaşıkçı’nın yazarı olduğu “Washington Post” ekibinden de Trump’a sert eleştiriler geldi. Washington Post gazetesi yazarı ve CEO’su Fred Ryan, yaptığı açıklamada, “Başkan Trump’ın Kaşıkçı’nın vahşice öldürülmesine tepkisi, uzun süredir var olan insan haklarına saygı değerine, stratejik ilişkilerimizdeki güven ve samimiyet beklentisine bir ihanettir. Trump, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile işlerini normal şekilde devam ettirmek uğruna kişisel ilişkilerini ve ticari çıkarlarını, Amerika’nın çıkarlarının üstüne koymaktadır” görüşünü paylaştı.

Haberin Devamı

Trump önceki gün yaptığı yazılı açıklamada, Suudi Arabistan ile ilişkilerinin devam edeceği yönünde mesajlar vermişti. ABD’nin, Suudi Arabistan’la “sarsılmaz ortaklığını” devam ettirmek istediğini belirten Trump, “Kongre üyeleri arasında, siyasi ya da farklı sebeplerden dolayı farklı bir yöne doğru gitmek isteyenler var ve bunu yapmakta serbestler. ABD’nin güvenliğiyle aynı doğrultuda olduğu müddetçe bana sunulan bütün fikirleri değerlendireceğim” yorumunu yapmıştı.

‘Yılın Kişisi’ne layığım’

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump, Time dergisinin geleneksel “Yılın Kişisi” unvanına kendisinin layık olduğunu açıkladı. Beyaz Saray’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Trump, Time dergisinin geleneksel “Yılın Kişisi” unvanını bu yıl kime vermesi gerektiği sorusuna “Ben Trump’tan başkasını hayal edemiyorum. Sen Trump’tan başka birini hayal edebiliyor musun?” sözleriyle yanıt verdi. Trump, seçimi kazandığı 2016’da bu unvana layık görülmüştü. Eski Başkan Barack Obama ise iki kez “Yılın Kişisi” seçilmişti.

Trump’a Kaşıkçı tepkisi