Dünya Trump İran’la savaş istemiyor

Trump İran’la savaş istemiyor

18.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Trump’ın, çevresindeki “şahin” isimlerin aksine İran’la savaş istemediği ifade ediliyor. Nitekim Trump, bu konuda kendisine yöneltilen bir soruya da “Umarım savaş olmaz” yanıtını verdi

Trump İran’la savaş istemiyor

ABD ve İran arasındaki gerilim bütün dünyada endişe yaratırken, bu gerilimin bir askeri müdahaleye dönüp dönmeyeceği sorusu büyük merak uyandırıyor. ABD merkezli “New York Times”ta yer alan konuyla ilgili son haberde, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan’a İran’la bir savaş istemediğini söylediği öne sürüldü. Nitekim Başkan Trump da, önceki gün kendisine yöneltilen “Sayın Başkan İran ile savaşa mı gidiyoruz?” şeklindeki soruya “Umarım olmaz” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Gazetenin haberine göre, Trump’ın sözleri, Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton gibi “şahin” isimlere bir mesaj niteliği taşıyor. Trump’ın İran’a yönelik artan ekonomik baskının bir askeri müdahaleye dönüşmesine sıcak bakmadığı ifade ediliyor. Trump’ın bu sözlerinin ardından yönetimdeki yüksek düzeyde diplomatların İran’la yaşanan krizden bir çıkış yolu bulmak için çalışmaları sıklaştırdığı ifade ediliyor.

New York Times gazetesinde önceki gün yer alan haberde, ABD’nin Körfeze askeri yığınak yapmasının arkasında, İran ordusuna ait botlara füze yüklendiğine ilişkin uydu görüntülerinin olduğunu iddia etmişti. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen Amerikalı yetkililere dayandırılan haberde, uydudan çekilmiş fotoğraflarda İran Devrim Muhafızları’na (DMO) ait botlarda füze tespit edildiği ve bunun Washington’u alarma geçirdiğini öne sürülmüştü. Söz konusu görüntüleri, Körfez’deki ABD donanmasına bağlı gemilere saldırı planı olarak yorumlayan istihbaratın, ayrıca ticaret gemilerine yönelik saldırılar yapılacağına dair de bilgiler aldığı öne sürüldü.

Haberin Devamı

Bunun yanı sıra, Irak’ta Şii milislerin Amerikan askerlerine saldırabileceğine dair bilgilerin de gelmesi, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ve ABD Dışişleri Mike Pompeo’nun “İran’ın ABD hedeflerine yönelik bir hazırlık içinde olduğu” kanaatini güçlendirdiği iddia edildi. Washington’un bu bilgiler üzerinden alarma geçtiği ifade edilirken, yetkililer, söz konusu uydu görüntülerinin ABD yönetiminin daha önce İran’dan hiç görmediği bir tehdidi algılamasına yol açtığını ifade etti.

Trump İran’la savaş istemiyor

‘Raporlar bulanık’

Buna karşın bu bilgilerin güvenilirliği soru işaretleri de yaratıyor. Konuyla ilgili konuşan ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Üyesi Jim Himes, “İncelediğim istihbarat raporlarını ‘çok bulanık’ diye niteleyebilirim. İranlıların başlattıkları faaliyetlerin çoğunun, bölgedeki saldırgan yaklaşımımıza bir cevap olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Trump yönetiminin eylemleriyle İran’ın artan agresifliği arasında doğrudan bağlantı olduğuna dikkati çeken ismini açıklamak istemeyen bir Kongre üyesi de, istihbaratın kuşkulu olduğunu belirterek, “B-52 bombardıman uçakları, uçak gemisi ve denizcileri göndermemizi gerektiren hiçbir şey yok” ifadesini kullandı. Yetkililer, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, Irak’ta acil olmayan personelini geri çekmesine ilişkinse Pompeo’nun, İran tehdidine olması gerekenden fazla tepki gösterdiğini ve Iraklı yetkililerin Pompeo’ya o denli acil bir tehdidin söz konusu olmadığını söylediğini kaydetti.

Haberin Devamı

ABD’nin hareketleri İran içinde de gerçekçi bulunmuyor. İran Devrim Muhafızları Başkan Yardımcısı Mohammad Saleh Jokar, “Kısa menzilli füzelerimiz bile ABD’nin bölgedeki savaş gemilerini vurmaya yeter” açıklamasında bulundu. ABD’nin bir savaşın maliyetini karşılayamayacağını söyleyen Jokar, “ABD insan gücü ve sosyal koşullar bakımından kötü durumda” dedi.

ABD, İran’dan gelebilecek tehditlere karşı tedbir amacıyla “USS Abraham Lincoln” Uçak Gemisi Taarruz Grubu’nun yanı sıra dört B-52 bombardıman uçağından oluşan Bombardıman Görev Gücü’nü Körfez’e yollamış, “USS Arlington” çıkarma gemisi ve bir Patriot hava savunma bataryasını bölgeye sevketmişti.