Dünya Trump Kongre’yi baypas etti!

Trump Kongre’yi baypas etti!

26.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump, Kongre’nin aksi yöndeki kararına rağmen Suudi Arabistan’a silah satışı gerçekleştireceğini açıkladı. Trump bunun için acil durum yetkisini kullanacak. Acil durumun gerekçesi olarak ‘İran’ın faaliyetleri’ gösterildi

Trump Kongre’yi  baypas etti

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi bazı ülkelere silah satışlarında Kongre onayını baypas eden acil durum yetkisini kullanmaya karar verdiği bildirildi. Kongre kaynaklarından yansıyan haberlere göre, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Kongre’ye gönderdiği mektupta, söz konusu yetki kullanımı konusunda bildirimde bulunuldu. Buna göre Trump, “acil durum” yetkisini kullanarak, son dönemde yapılmış ve çoğu Suudi Arabistan ile BAE’yi kapsayan 22 silah satışı için Kongre onayını beklemeyecek. Pompeo’nun bildirim mektubunda, “İran’ın faaliyetleri nedeniyle acilen silah satışına ihtiyaç olduğu” ifadelerini kullandığı aktarıldı. Trump’ın Kongre’yi baypas etme kararının derhal devreye gireceği ve 8 milyar dolarlık 22 silah anlaşmasının Kongre denetimi olmaksızın hemen tamamlanacağı kaydedildi.

Haberin Devamı

Tepki çekti

Özellikle Demokrat senatörler ve Temsilciler Meclisi üyeleri, Trump’ın adımını “ilgili yasayı kötüye kullanmak” şeklinde yorumlarken, birçok Cumhuriyetçi ismin de Yemen savaşında Amerikan silahlarının kullanılmasına karşı olduğu biliniyor. Senato Dış İlişkiler Komitesinin Kıdemli Demokrat Üyesi Bob Menendez, Trump yönetimine tepki gösterdi. Menendez açıklamasında, “Yönetim bir kez daha uzun soluklu ulusal çıkarlarımızı veya insan haklarını önceleme konusunda başarısız oldu. Bunun yerine Suudi Arabistan gibi otoriter ülkelere ‘iyilik yapmayı’ tercih etti” değerlendirmesini yaptı. Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi James Risch de Trump’ın adımının “yasallığının” tartışmaya açık olduğunu ve bunu yakından inceleyeceklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Kaşıkçı etkisi

ABD yönetimi, yabancı ülkelere yaptığı silah satışlarında Kongre’ye yazılı bildirim yapmak ve itirazlarını değerlendirmek zorunda. Kongre’nin her iki kanadı da ABD’nin Yemen savaşı bağlamında S. Arabistan’a satmak istediği silahların satışına blokaj koymuştu. Suudi Arabistan’daki insan hakları ihlalleri ve gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul başkonsolosluğunda öldürülmesi gibi olaylar bu kararda etkili olmuştu. Trump yönetiminin Kongre’yi kenara iten bu adımının ardından 22 anlaşmayı en kısa süre içinde nihayete erdirmesi ve toplam 8 milyar dolarlık silahları bu ülkelere satması bekleniyor.

Trump Japonya’da

ABD Başkanı Donald Trump, Japonya’nın yeni imparatoru Naruhito için yapılacak törene katılmak üzere başkent Tokyo’ya gitti. Donald Trump’ın 4 gün sürecek ziyareti kapsamında Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile ABD-Japonya ikili ticari ve güvenlik ilişkilerini, İran ve Kuzey Kore meselelerini görüşmesi bekleniyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Tokyo’da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin kısa menzilli füze denemeleriyle Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini söyledi. ABD’nin Kuzey Kore’yi nükleer silahlardan arındırma konusundaki pozisyonunun tutarlı olduğunu belirten Bolton, ülkesinin Kuzey Kore ile görüşmeleri devam ettirme konusunda hazır olduğunu da ifade etti.