Dünya ‘Trump ve diğerleri’

‘Trump ve diğerleri’

10.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kanada’da sona eren G7 zirvesine ABD Başkanı Trump’ın uzlaşmazlığı damgasını vurdu. Zirvede ticari anlaşmazlıklar konusunda geri adım atmayan Trump diğer liderler tarafından dışlandı.

‘Trump ve diğerleri’

Kanada’da gerçekleştirilen G7 liderler zirvesine ABD Başkanı Donald Trump’ın diğer ülke liderleriyle yaşadığı fikir ayrılıkları damgasını vurdu. ABD, Almanya, İngiltere, Japonya, Fransa, Kanada ve İtalya’dan oluşan G7 ile Avrupa Birliği (AB) liderlerini Kanada’nın Quebec City kentinin Charlevoix beldesinde bir araya getiren 44. G7 Liderler Zirvesi tamamlandı. Özellikle ABD Başkanı Donald Trump’ın son dönemde ekonomi konusunda aldığı kararlar nedeniyle zirve oldukça gergin bir havada geçti. Hem Paris İklim Anlaşması’ndan hem de İran’la imzalanan nükleer anlaşmadan çekilme kararı alarak müttefiklerini büyük hayal kırıklığına uğratan Trump yönetiminin diğer ülkelerle arasındaki ticari anlaşmazlıklar zirveyi gölgeledi. Trump’ın Rusya’nın zirveye dahil edilmesi yönündeki çağrısı da diğer ülkeler tarafından tepkiyle karşılandı ve kabul görmedi.

Haberin Devamı

Trump, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile zirve öncesinde Twitter üzerinden bir söz düellosuna girişmişti. ABD ve Kanada arasındaki gümrük geriliminin gölgesinde Trudeau ile görüşen Trump, “İlişkimiz çok iyi. Gümrük vergilerini düşürmek ve ülkelerimiz için adil bir noktaya getirmek için çalışıyoruz. Çok mesafe kat ettik ama nasıl devam edeceğini göreceğiz” dedi.

İkili görüşmeler

Trump, Trudeau’dan sonra Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile bir araya geldi. Zirvenin başladığı ilk saatlerde yapılması beklenen ikili görüşmeleri ertelenen Trump ile Macron, görüşmede ABD ile AB arasındaki ticaret ve gümrük vergisi gibi konuları ele aldı. Trump, “İlişkimiz çok iyi ama ticaret konusunda bazı testler yaşadık. ABD, AB ülkelerine devasa ticaret açığı veriyor ve biz de bunun üzerinde çalışıyoruz. Olumlu şeyler olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Macron ise iki tarafın da kazanacağı bir formülün bulunabilmesi için tarafların istekli olduğunu gördüğünü ve bundan memnuniyet duyduğunu ifade etti. Macron, “Bazen ayrı düşündüğümüz şeyler oluyor ancak ortak endişelere ve değerlere sahip olduğumuzun farkındayız” değerlendirmesini yaptı. Trump, son günlerde Twitter hesabından yaptığı açıklamalarda, Kanada ve Fransa’yı hedef alarak bu ülkelerin haksız gümrük vergileri ile ABD’ye karşı avantaj sağladıklarını savunmuştu.

Haberin Devamı

‘Trump ve diğerleri’

Trump’ı ikna edemediler!

G7 zirvesinde ABD başkanı Trump’ı ikna edemeyen ve uzlaşma sağlayamayan özellikle Almanya ve Fransa liderleri, tüm liderlerin bir araya geldiği sahne gerisi toplantılarda da ABD başkanına baskıyı sürdürdü. Macron ve merkel’in gergin, Çin Devlet Başkanı Şi’nin de şaşkın göründüğü gayri resmi toplantıda, Trump ise hayli soğukkanlı duruyor.

‘Karşılık veren hata eder’

Özellikle yeni vergi düzenlemeleri nedeniyle diğer ülkelerin tepkisini çeken Trump zirve boyunca bu tutumundan geri adım atacağına dair bir sinyal vermedi. Bu nedenle oldukça olumsuz bir havada geçen toplantıdan ciddi bir sonuç alınması beklenmiyor. Zirveyi takip eden uzmanlar bu görüş farklılıkları nedeniyle G7’ye dahil ülkelerin liderlerinin Trump’ı dışladığı yönünde yorumlar yaptı ve zirvede “G6+1” şeklinde bir ifadenin ortaya çıktığı görüldü. ABD Başkanı Donald Trump, dün zirve kapsamında gerçekleştirilen ‘Cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesi’ başlıklı toplantıya katılırken, ‘iklim değişikliği’ konulu toplantıya katılmadı. Trump zirveden ayrılmadan önce yaptğı açıklamada gümrük vergisi gibi ticari konularda diğer ülkeleri ABD’nin aldığı kararlara karşılık vermemeleri konusunda uyardı. Trump “Karşılık verirlerse hata ederler” dedi. Trump NAFTA anlaşması konusunda Kanada ve Meksika ile bir anlaşmaya yakın olduklarını da duyurdu.

Haberin Devamı

Zirve için herşey hazır

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile yapacağı tarihi görüşme nedeniyle G7 zirvesinden erken ayrılıp Singapur’a hareket etti. Singapur Dışişleri Bakanı Vivian Balakrishnan, Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında 12 Haziran’da yapılacak zirve için “her şeyin hazır olduğunu” söyledi. Singapur Dışişleri Bakanı, Washington ve Pyongyang yönetimlerinin zirve için yapılan düzenlemelerden memnun ve son 70 yılın sıkıntılarından kurtulmaya istekli olduğunu kaydetti. Balakrishnan, hafta başında Washington’ı ziyaret etmiş, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile bir araya gelmiş, önceki gün de Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da mevkidaşı Ri Yong Ho ile görüşmüştü. ABD Başkanı Trump ile Kuzey Kore lideri Kim, 12 Haziran’da Singapur’da bir araya gelecek. Nükleer silahsızlanma ve güvenlik konularının masaya yatırılacağı zirvenin, 1950-53 yıllarındaki Kore Savaşı’ndan bu yana devam eden ateşkes durumunun kalıcı bir barışa dönüşmesi yolunda kritik bir adım olması öngörülüyor.

Haberin Devamı

‘Trump ve diğerleri’