Eğitim "Türkçe Yaz Okulumuzun dünyada başka bir örneği yok"

"Türkçe Yaz Okulumuzun dünyada başka bir örneği yok"

10.08.2018 - 12:39 | Son Güncellenme:

Yunus Emre Enstitüsü tarafından bu yıl 9.’su gerçekleştirilen ve 118 ülkeden ortak tutkuları Türkçe olan 1000 genci Türkiye’de buluşturan Türkçe Yaz Okulu Programı için 9 Ağustos Perşembe akşamı İstanbul Cemal Reşit Rey Salonu'nda özel bir etkinlik düzenlendi.

Türkçe Yaz Okulumuzun dünyada başka bir örneği yok

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş, etkinlikte yaptığı konuşmada “Yurt dışında ülkemizin dostlarını artırmak ve tanınırlığını sağlamak için giriştiğimiz yoğun kültürel diplomasi faaliyetlerinin en seçkin unsurlarından biri olan Türkçe Yaz Okulumuzun dünyada başka bir örneği yok” dedi.

Haberin Devamı

Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Yaz Okulu’nda bu yıl Endonezya'dan Cezayir’e, Karayiplerden El Salvador’a Almanya’dan Yunanistan’a 118 ülkeden 1000 genç Türkiye’de buluştu, 29 ilimizde üniversitelerde Türkçe eğitimlere katıldı. Enstitü, Türkçe Yaz Okulu ile farklı kültür, din, dil ve ırktan gençlere Türkçelerini Türkiye’de geliştirme, Türkiye’yi, tarihini, kültürünü, insanını tanıma fırsatı sundu.

1000 gençten güzel bir dünya için rengârenk bir İstanbul silueti

Türkçe Yaz Okulu, 9 Ağustos Perşembe akşamı İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonunda görkemli bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte "118 ülkeden 1000 genç güzel bir dünya için Türkiye'de el ele" temasıyla gençler tarafından üç günde tasarlanan ve ressam Şafak Tavkul’un İstanbul siluetini eklemesiyle tamamlanan sanatsal çalışma özel bir sahne gösterisi ile sergilendi. Bir dostluk hikayesi ile başlayan bu özel gösterinin ardından Evliya Çelebi'nin seyyahlığına dem vurularak Türkçe Yaz Okulu öğrencilerinin gözünden Türkiye'nin kültür durakları ve yol arkadaşlığını ele alan film gösterildi.

Haberin Devamı

“Dünyamızda her bir canlının yaşamını sürdürebileceği kadar kaynak var”

Cemal Reşit Rey Konser Salonunda gerçekleşen özel etkinlikte dünyanın 118 ülkesinden Türkçe Yaz Okuluna katılan gençlere hitaben konuşan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş, ecdadımızın tüm insanlığa barış ve huzur götürdüğü gibi, tüm dünyadan gençlerin din, dil ve ırk ayrımı gözetmeksizin programa dahil edildiğini belirtti. Prof. Ateş, “Bir aylık eğitim sürecinde yaşayarak gördük ki, dünyamızın tüm coğrafyalarından gelen gençler bir arada eğitim alıp ortak paylaşımlarda bulunabiliyorlar. Bu programdaki ortak paylaşımlar Türkçe olarak gerçekleştirilebiliyor. Dünyamızda her bir canlının yaşamını sürdürebileceği kadar kaynak var. Yeter ki yeryüzü kaynaklarını çatışmalara, savaşlara, üstünlük taslamalara ve israfa feda etmeyelim!" dedi.

“Yunus Emre Enstitüsünün tek amacı dünya kültürlerinin tüm renkleriyle eşit ve adil olarak ekrana yansıtılmasını sağlamaktır”

4 hafta boyunca Türkiye’nin 30 şehrinde 32 üniversitede aldıkları eğitimin ve yaşayarak öğrendikleri kültürün vermek istediği mesajın tek ve sade olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şeref Ateş, “Biz insan olarak sadece ellerimizle yaptıklarımızdan sorumluyuz” dedi. Bu mesajı bu yılın mottosu yaptıklarını kaydeden Ateş “Bu tabloyu sanat diliyle sizin ellerinizle resmettik. Elleriniz dünyanın renklerini yansıttı. Bu farklılıkları ekrana ve tabloya yansıtan uyum dünyamızın zenginliğidir. Bizler dünyamızı güzelleştirmek için iz bırakmak üzere sizleri davet ettik. Yunus Emre Enstitüsünün tek amacı tüm renkleriyle dünya kültürlerinin eşit ve adil olarak ekrana yansıtılmasını sağlamaktır” dedi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a özel teşekkür

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, bu etkinliğin yapılabilmesi için,öncelikle Yunus Emre Enstitüsünü himayelerine alan ve dünyanın beşten büyük olduğunu her fırsatta dile getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a özel teşekkürlerini iletti. Ayrıca Ateş, Türkiye Cumhuriyeti devletine ve Türk halkına, THY, T.C. Merkez bankasına, Vakıfbank, Halkbank ve 32 üniversiteye, yurtdışındaki ve yurtiçindeki tüm Yunus Emre Enstitüsü çalışanlarına projeye sağladıkları destekler ve gayretleri için ayrı ayrı teşekkür etti.

Haberin Devamı

118 ülkeden 1000 genç Türkçe şarkılara eşlik etti

İstanbul’daki özel gecede buluşan gençler, programa şarkıları ile renk katan sanatçı Yusuf Güney’e alkışlarıyla eşlik etti. Geceyi seyahat programlarıyla tanınan deneyimli programcı Nilgün Esin sundu. Anadolu'dan tüm dünyaya yayılan barış ve kardeşlik mesajları, çeşitli gösteriler, animasyonlar ve diyaloglar aracılığıyla gecede paylaşıldı.

16 Temmuz’da başlayan Türkçe Yaz Okulu programı 12 Ağustos’ta sona erecek, 118 ülkeden 1000 genç unutamayacakları anılar ve kalplerinde Türkiye sevgisi ile Türkiye'den ayrılacak.