Ekonomi Türkiye’de üretmek gücümüzü artırıyor

Türkiye’de üretmek gücümüzü artırıyor

21.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Koton’un üretiminin yüzde 85’inin Türkiye’de yapıldığını ve her yıl yerli üretim oranını yükselttiklerini belirten Yılmaz Yılmaz, “Türkiye’de üretmek gücümüzü artırıyor” dedi.

Türkiye’de üretmek gücümüzü artırıyor

Türkiye’de 527 şirketin Koton için ürün ve hizmet sunduğunu belirten Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, Koton’un uzun yıllardır üretiminin büyük bölümünü Türkiye’de gerçekleştirdiğini hatırlatarak, her yıl yerli üretim oranını daha da yükselttiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Koton’un 213’ü yurtdışında, 303’ü yurtiçinde olmak üzere 516 mağazası ve dünya genelinde binden fazla satış noktasında yer alan ürünlerinin yüzde 85’inin Türkiye’de üretildiğini belirten Yılmaz, “Türkiye’de üretmek gücümüzü artırıyor” dedi. Yılmaz Yılmaz, gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında, şunları dile getirdi:

“Modayı ulaşılabilir fiyatlarla sunmayı, Türkiye’nin dört bir yanında yüzlerce tedarikçimizle oluşturduğumuz sinerji sayesinde başarıyoruz. Yerli üretimle hem Türkiye, hem de fiyatlarımız sayesinde tüketicilerimiz kazanıyor. Hızlı moda sektöründe satış rakamlarının düştüğü bir dönemde Koton’un satışlarında yüzde 30 artış yakaladık.”

Türkiye’de üretmek gücümüzü artırıyor

Anadolu’da üretim

Türkiye’den yılda 1.8 milyar TL satın alma yaptıklarını belirten Yılmaz Yılmaz, bu rakamın yüzde 40’ının işçilik ve yaratılan katma değer olduğu belirtti. Bunun da yaklaşık 720 milyon TL’ye denk geldiği düşünüldüğünde 250 bin kişinin 1 aylık maaşına tekabül ettiğini ve 1 milyon kişinin aile gelirine katkıda bulunduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Samsun’dan Adana’ya, İzmit’ten Bitlis’e, Kastamonu’dan Muş’a, Tekirdağ’dan Batman’a başta kalkınmada öncelikli bölgelerde üretimin artırılması ile daha uygun fiyatlarla satış fırsatı yakaladıklarını belirten Yılmaz, “Anadolu’nun her yerinde üretim yapabiliyoruz. Bu, bize fiyat avantajının yanı sıra moda ve tarz değişimine hızla adapte olma esnekliği kazandırıyor” dedi.

Türkiye’de üretmek gücümüzü artırıyor

Yılmaz: Modanın merkeziyiz

Bütün dünya moda devlerinin üretimini Türkiye’de yaptırdığına da dikkat çeken Yılmaz Yılmaz, “Moda ekosisteminin merkezindeyiz” dedi. Koton’un Design Lab adı verilen 220 kişilik tasarım ekibinin Türkiye’de AR-GE desteği almaya hak kazanan ilk tasarım merkezi olduğunu da belirten Yılmaz, “Marka gücümüzü de kullanarak katma değerli ihracat yapıyoruz. Koton’un cirosunun yüzde 40’ı yurt dışı satışlarından geliyor. Türkiye’de üretip yurt dışına satıyoruz. Yurt dışı mağazalarımızla başta Avrupa olmak üzere tüm dünyaya Koton’un bol çeşitli, kaliteli ve uygun modasını sunuyoruz. Dünyayı Koton’la giydireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

160 milyon $ ihracat

2018’i yüzde 30 büyüme ve yaklaşık 4 milyar TL ciro, 137 milyon TL yatırım ve 43 yeni mağaza ile tamamlamayı hedeflediklerini belirten Yılmaz Yılmaz, Ukrayna, Moğolistan, Arnavutluk’taki ilk mağazalarını açtıklarını, Tunus, Cezayir ve Kuveyt’teki ilk mağazalarını da bu yıl içinde açacaklarını, Rusya, Kazakistan ve Fas’taki büyümelerini de sürdürdüklerini söyledi.

2017 yılını 100 milyon doların üzerinde ihracatla tamamladıklarını belirten Yılmaz Yılmaz, 2018’de yaklaşık 160 milyon dolarlık ihracat yapacaklarını ifade etti. Son yıllarda her yıl ihracatta yüzde 50 artış kaydettiklerini vurgulayan Yılmaz, 2019 yılında 200 milyon doların üzerinde ihracat hedeflediklerini söyledi.

Türkiye’de üretmek gücümüzü artırıyor

İnternetten 80 ülkeye satış

Koton’un e-ticaret sitesi koton.com’un, Türkiye satışlarının yüzde 4.6’sına, global cironun ise yüzde 3.4’üne ulaştığına işaret eden Yılmaz Yılmaz, bu cironun 11-12 mağazanın cirosuna denk geldiğini söyledi. Koton.com’u işin bir parçası olarak değil, başlı başına bir yapı olarak değerlendirdiklerini belirten Yılmaz Yılmaz, şunları söyledi: “29 milyon tekil ziyaretçisi olan 87 milyon ziyaret alan Koton.com, şu anda 20 binden fazla çeşidiyle Koton’un en zengin ürün yelpazesine sahip mağazası konumunda. Türkiye’den yurt dışına gönderime başladık. Şu anda 22 ülkeye gönderim yapıyoruz. Ülke sayısını yıl sonuna kadar 80’e çıkarmayı hedefliyoruz.”