Siyaset ‘Türkiye kendi başının çaresine kendisi bakar’

‘Türkiye kendi başının çaresine kendisi bakar’

22.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CNN Türk’teki programda F-35’lerin teslimatıyla ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ‘Endişemiz yok. En kötü senaryoda bile Türkiye kendi başının çaresine bakar’ dedi

‘Türkiye kendi başının çaresine kendisi bakar’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, F-35’lerin teslimatına ilişkin, “2020’ye kadar eğitim çalışmaları olacak. Uçakların Türkiye’ye gelmesi de 2020 yılında olacak. Bunlar tamamen önceden belirlenen takvim çerçevesinde” dedi.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, Antalya’dan katıldığı CNN Türk’teki canlı yayında, F-35’lerin teslimat töreninde Türkiye’yi törende Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve büyükelçilik yetkililerinin temsil ettiğini söyledi.

‘Parası ödenmiştir’

Çavuşoğlu, F-35’lerin tesliminin belirlenen takvim çerçevesinde işleyen bir süreç olduğunu, ABD Kongresi’nden geçen karar sebebiyle 2020’nin beklenmediğini dile getirdi.

Eğitim çalışmaları nedeniyle bu sürecin beklendiğini vurgulayan Çavuşoğlu, bu programın ortaklarından birisi olunduğunu, 1999’dan bu yana Türkiye’nin işin içinde yer aldığını ifade etti.

Türkiye’nin üretim konusunda da işin içinde olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

“Türkiye yükümlülüklerini yerine getirmiştir, parasını zamanında ödemiştir. ‘Ben şimdi şu sebepten, bu sebepten dolayı, canım sıkıldı, ben bunu yapmam’ demek olmaz. Bu kapsamlı bir sözleşmedir, anlaşmadır, çok taraflı bir sözleşmedir. Bizim herhangi bir endişemiz yok. Yani, ‘Kongre’den bu karar çıktı, endişeli misiniz?’ Yok. Birinci sözleşme anlaşma. İkincisi Türkiye çaresiz değil yani alternatifsiz değil. Biz elbette ABD’den F-35’leri almak isteriz. O sebepten biz anlaşma imzaladık. Ama en kötü senaryoyu konuşuyoruz.

Haberin Devamı

Olasılıklarla konuşmayı fazla sevmem ama en kötü senaryoda da Türkiye kendi başının çaresine bakar. Fark etmez. Rus olur, Avrupa’dan olur. Fransa’dan olur. Yani bir ülke vermiyorsa diğer seçeneklere bakarız. Hangisinin şartları bize uygun olursa, hangisi bize yine en uygun teklifi verirse o ülkeden alırız. ‘O ülke olmazsa’ diye düşünmeyiz. Yani ABD’nin alternatifi Rusya değildir ya da tersi değildir. Seçeneklerimiz fazladır ama biz böyle bir gelişmenin olacağını da gerçekten düşünmüyoruz.”

‘Bağlayıcı değil’

“Her ne kadar bugün Kongrede değişik sebeplerden dolayı bu kararlar alınsa da biz ABD yönetiminin Türkiye gibi bir müttefikini kaybetmeyeceğini, kaybetmemek için de aklıselim bir şekilde davranacağını düşünüyoruz. Kongre’den böyle bir karar çıkması bağlayıcı değil. Neticede yönetimin, en nihayetinde de yönetime bir yetki veriyor. Bir tek Rusya’ya yönelik yaptırımlar konusunda katı bir karar aldı, onun dışında tamamen kararlara baktığımız zaman son yetki yönetime bırakılıyor.”