Ekonomi Türkiye’ye 2 yatırım

Türkiye’ye 2 yatırım

25.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İlaç firması GSK yerli üretim için teknoloji transferine 214 milyon TL yatırım yapmaya hazırlanırken oluklu mukavva üreten Olmuksan 20 milyon dolar yatırımla daha büyüyecek

Türkiye’ye 2 yatırım

Oluklu mukavva sektöründe faaliyet gösteren Olmuksan International Paper (Olmuksan IP), 20 milyon doların üzerinde yatırım yapmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Olmuksan IP’nin 50. yılı nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Genel Müdür Ergun Hepvar 2019 yılında kapasite artırımının yanı sıra üretim kabiliyetlerini de geliştirmeye odaklanacaklarını belirterek, “Bu alanlara 20 milyon doların üzerinde yatırım planlıyoruz” dedi.

6 fabrikada, 1200 çalışanla 1 milyar TL ciro yaptıklarını söyleyen Hepvar şu bilgileri verdi:

“Fabrika olarak kapasitemizin yüzde 90’ını kullanarak kapasite limitlerimize dayandık. Özellikle Marmara bölgesinde yüksek baskı kalitesi ve hızlı hizmet olanaklarımıza yönelik yeni yatırımlar yapacağız. 20 milyon doların üzerinde olan bu yatırımları 2019 yılının ilk aylarında hayata geçirmeyi planlıyoruz. Böylelikle hem daha hızlı hem de pazarda baskı kalitesinde en üst seviyeyi tanımlayacak bir hizmet portföyüyle yıla başlamayı hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

Alternatif paket

Hepvar, kağıt fiyatlarında sene başından bu yana yüzde 70 artış yaşandığını, bu durumun çeşitli sektörlerde plastik, metal gibi alternatif paketleme malzemelerine yönelme seçeneğini gündeme getirdiğini söyledi. Hepvar, “Bizim şu ana kadar gördüğümüz önemli bir talep daralması yok. Ancak alternatif paketleme malzemelerine dönüş konusunda bazı müşterilerde sorgulamalar başladı. Bir kısmı metal, tahta gibi malzemeleri düşünüyorlar, bir kısmı da plastik gibi alternatiflere bakmaya başladılar” dedi.

Oluklu mukavva sektöründe maliyetin yüzde 70-80’ini kağıdın oluşturduğunu, bu nedenle maliyet artışlarının ürün fiyatlarına yansıtılmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Hepvar bunun da tedarik sağladıkları sektörler için de maliyet artışı anlamına geldiğini söyledi.

Yerli üretim için ‘tekno’ transfer

GSK, Türkiye’de solunum ilaçlarının yerel üretimini destekleyecek bir teknoloji transferi için 214 milyon TL’lik (25 milyon sterlin) yeni bir yatırım yapacağını açıkladı

Türkiye’deki 60. yılını kutlamaya hazırlanan GSK, solunum hastalıklarının tedavisinde kullanılan teknolojinin Türkiye’de üretilmesine karar verdi. Teknoloji ve bilgi birikiminin Türkiye’ye transferi, 2021 yılında iki ilacın yerel olarak üretilmesini sağlayacak.

Haberin Devamı

Bu yatırım ile GSK, Türkiye’nin bu alandaki toplam gereksiniminin yüzde 60’ına denk gelen üretimi yerel olarak yapabilir hale gelecek.

GSK, bu yeni üretim faaliyeti için Abdi İbrahim ile işbirliği yapacak. GSK Türkiye Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı Selim Giray Türkiye’nin GSK için önemli bir yönetim merkezi olduğuna değinen Selim Giray, “İstanbul, aralarında Rusya, Mısır ve Suudi Arabistan’ın da yer aldığı 17 ülkenin yönetim üssü” dedi.