Türkiye'de Balık Tüketimi Dünya Ortalamasının Altında

Sağlıklı Bir Yaşam İçin
Yeterli Balık Tüketin...

Tüketiminin tarih öncesi dönemlere kadar uzandığı balık insan sağlığı için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Yıllardır yapılan çalışmalar balık tüketiminin insan yaşam süresi ve kalitesini ciddi şekilde etkileyen kardiyovasküler hastalıklar, tansiyon, diyabet, obezite üzerine etkili olduğunu göstermiştir. Bunun için mevsiminde doğru balık tüketmek tüm yaş gruplarında olmalıdır. Şimdi balık hakkında merak edilenlere bir bakalım... Faydası nereden gelmektedir, ne kadar tüketilmelidir, alırken ve pişirirken hangi noktalara dikkat edilmelidir ve eksikliğinde neler olur?

Aslında balık konusunda bu kadar şanslı bir ülke olmamıza rağmen tüketimi konusunda o kadar da iyi olmadığımızı ve birçok ülkeye göre bu konuda geride olduğumuzu gösteriyor. Balığın faydalarını anlatırsak belki de bu oranda artış olabilir.

Öncelikle balığın besin değeri oldukça yüksektir. Içerdiği vitamin ve mineraller açısından zengin olmasının yanında elzem yağ asitleri sayesinde birçok hastalık riskini azaltır. Özellikle gebelik ve çocukluk döneminde yeterli omega-3 alımı beyin gelişiminde, bilişsel fonksiyonların çalışmasında görevlidir. Içerdiği protein ve aminoasit içeriği ile kırmızı etten daha iyi bir kaynaktır.

Esansiyel yağ asitlerinin migren türü baş ağrıları, eklem romatizması, bazı kanser türleri, diyabet, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları ve bazı alerjilere karşı vücudu koruduğu bildirilmektedir. Bu yüzden piyasada farklı balık yağı hapları üretilerek pazarlanmaktadır. Son çalışmalar ise prematüre bebeklerin dokularındaki DHA düzeyinin, normal sürede doğan bebeklerden daha az olduğunu göstermiştir. Beslenmelerinde omega-3 yağ asitleri olmayan bebeklerin görme ve sinir dokularının gelişimi yetersizdir. İnsan sütündeki omega-3 yağ asidinin, balık tüketen kadınlarda en yüksek, vejetaryenlerde en düşük olduğu belirtilmektedir.

Saydığımız tüm olumlu etkilerin görülebilmesi için haftada en az 2 kere balık tüketilmelidir.

Haberin Devamı

Peki balık seçerken nelere dikkat edilmelidir?

1) Taze balığın gözleri dışa doğru canlı bir görünüme sahiptir.
2) Solungaçları kırmızı renkte olmalıdır.
3) Taze balığı pulları kolay dökülmez ve vücuda yapışıktır.
4) Kokusu taze ve deniz suyunu hafif hissetirir.
5) Dokunduğunuzda derisi hemen eski halini alır.

Haberin Devamı

Doğru balığı tercih ettikten sonra en önemli nokta doğru pişirme yöntemleri ile balıktan maksimum faydayı almaktır. Yediğimiz balığın türüne bağlı olarak farklı pişirme yöntemleri kullansak da en sağlıklısı fırında ya da ızgarada pişirmektir.

Balık tüketirken diğer püf noktalar nelerdir diye bakarsak;

I. Bol yeşil salata ile tüketin. Balıktaki besin ögelerini tamalaması açısından yanında yemek için yapılacak en güzel tercih limon ilave edilmiş bol yeşillikli bir salatadır.

II. Kılçıklı balıklarda fosfor ve kalsiyum yüksek miktarda bulunur ve özellikle kemik gelişimi için bu balıklarda kılçıkla tüketmek iyi olacaktır.

III. Doğru pişirme yöntemi ile kayıplar minimuma inecektir. Kızartmadan, çok fazla yağ ilave etmeden balığı tüketin.

IV. Ayrıca balık boyutu arttıkça yaşam süresi de artar ve vücutta toksik madde birikimi daha fazla olur. Bu yüzden küçük balıkları tercih etmek bu açıdan özellikle hamilelerde daha iyi olacaktır.

Haberin Devamı