Gündem Üniversite çok ama yurt yok

Üniversite çok ama yurt yok

26.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Üniversite sayısı 200’ü, öğrenci sayısı da 7,5 milyonu aştı ama devlet yurtlarında 700 bin öğrenci kalabiliyor. Binlerce öğrencinin yedekte beklediği devlet yurtlarından umudunu kesenler ise özel yurtlara yöneliyor. Ancak ücretleri 500 TL ile 6.000 TL aralığında değişen özel yurtlar el yakıyor

Üniversite çok ama yurt yok

Hayallerindeki üniversiteyi kazandığına sevinen birçok öğrenci, barınma sorununu çözemediği için yeni akademik döneme kaygılı bir başlangıç yapıyor. Yaşadığı şehrin dışında öğrenim gören on binlerce üniversite öğrencisi, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) ait yurtlara girebilmek için yedekte bekliyor.

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) istatistiklerine göre 2017-2018’de üniversitelerde toplam 7 milyon 560 bin 371 öğrenci var. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre de KYK yurtlarında bu yıl yaklaşık 700 bin öğrenci barınabilecek. KYK her yıl yurt kapasitesini artırsa da öğrenci sayısı çok olduğu için talebi karşılayamıyor. Bu yıl da başvuran öğrencilerin tümü devlet yurtlarına yerleşemeyecek.

Büyükşehirler pahalı

Merkezi yerleştirme sonrası yurt hakkı kazanan öğrenciler, 17 Eylül’den itibaren yurtlarda barınmaya başladılar. Yurtlara yedek yerleştirmeler, 27 Eylül’e kadar yapılacak. Ek kontenjan ya da özel yetenek sınavıyla bir yükseköğretim kurumuna yerleşen, yatay ya da dikey geçiş yapanlar, lisansüstü öğrenciler ve yabancı öğrenciler için yurt başvuruları 3-10 Ekim’de alınacak. Bu yıl zam yapılmayacak KYK yurtlarının aylık ücretleri ise 168 TL ile 285 TL arasında değişiyor.

Haberin Devamı

KYK yurtları, hem uygun ücretli olması hem de güvenli olması nedeniyle öğrenciler tarafından tercih ediliyor. KYK yurtlarına yerleşemeyen öğrenciler, barınma sorununu ya özel yurtları tercih ederek ya da kiralık evlere yönelerek çözmeye çalışıyor. Ancak özel yurtlar ve ev kiraları el yakıyor. Özel yurtların ücretleri 500 TL ile 6.000 TL aralığında değişiyor.

İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde öğrenim görenlerin işi daha zor. Çünkü büyük şehirlerde ilçelere ve kalitesine göre değişen özel yurt fiyatları arasında uçurumlar var. Örneğin İstanbul Fatih’te kişi başı 750 TL’ye de, 3.500 TL’ye de yurt var. Barınma hizmetinin yanı sıra spor, sosyal aktiviteler, servis gibi farklı olanaklar sunan özel yurtların ücretleri daha da artıyor.

Üniversite çok ama yurt yok

Yurtta kalmak yerine iki, üç arkadaşıyla ev kiralayarak barınma sorununu çözmeye çalışan öğrencilerin bu yıl işleri zor. Çünkü geçmiş yıllara göre ev kiraları ciddi oranda yükseldi. Önceden 1000 TL’nin altında kiralık ev kolay bulunabiliyorken, bugün büyük uğraş gerektiriyor. İstanbul’da öğrencilerin yoğunlukla yaşadığı Şişli, Kadıköy gibi ilçelerde kiralar 1200 TL’nin üzerinde.

Haberin Devamı

Öğrenciler sokakta kaldı

2018-2019 akademik yılı açılışını gerçekleştiren birçok üniversitede dersler başladı. Ancak barınma sorununu çözemeyen öğrenciler, derslerini takip edemiyorlar. Derse katılmak isteyenler de yedekte bekledikleri yurtların misafirhanesi olmadığı için sokakta yatmak zorunda kalıyor. Yetkili kişilere seslerini duyurmaya çalışan öğrenci ve velilerin yaşadıkları barınma sorunları şöyle:

- Kızım KYK Keşan Kız Yurdu’na bir, iki hafta sonra yerleşebilecek. Sıralamada yedekte. Yurda misafir olarak almadılar. Geceyi otelde geçirdik. Özel yurtlar yıllık anlaşma yapıyor. Kızım yurt çıkıncaya kadar nerede kalacak?

- Düzce Akçakoca’da 5 bin kişilik üniversiteye 250 kişilik erkek yurdu yapılmış. Yedek 39’dan bir türlü sıra gelmedi, şehir dışından geldim, misafirhaneleri yok. Aliya İzzet Begoviç Yurdu’na gittim, ilçeden gelenleri alamayız dediler. 2 gün dışarıda yattım. Şimdi İstanbul’a dönüyorum.

- 20 Eylül’de 48 sıra ilerleyen yedeklerde bugün sadece 10 kişi ilerledi ve ben üniversiteme gidemiyorum.

Haberin Devamı

- Tam üç haftadır akrabamda kalıp, 3 vesayetle üniversiteme gidiyorum. KYK İl Müdürlüğü’nü arıyorum. “Arasınıf mı? Bence yurda misafir gelemezsin” deniyor, bir yandan başkalarıyla muhabbet ederek... Gerçekten vatanını seven bu kadar genci harap ediyorsunuz.

- 20 Eylül’de 48 ilerleyen yedek sırası önceki gün sadece 10 kişi ilerledi ve ben üniversiteye gidemiyorum. Mağdurların halinden anlayın artık.

Burak Ö.: Trakya Üniversitesi’ne yatay geçiş yaptım. Yurt başvurumuz 3-10 Ekim’de yapılıyor. Ancak şu an eğitim başladı ve ben gidemiyorum. Çünkü KYK kapısından geri çevrildim.

Mert K.: Mersin’de yedekte yurt bekliyorum. Kalacak yerim yok. Özel yurtlara da kaydolmak istemiyorum. Çünkü hem kısa süreli kabul etmiyorlar hem de çok pahalı. Sıra gelene kadar üniversiteye gitmeyi düşünmüyorum.

Yazarlar