Uykusuzlukla Başım Belada

Çok kıymetli okurlarım bu hafta neredeyse hepimizin zaman zaman yaşadığı uyku problemlerinin hayatımızda ki önem ve gerekliliğine değinmek istiyorum. Öncelikle iyi bir uyku dinç ve sağlıklı bir bedeni beraberinde getirir. Bedenin fiziksel ve psikolojik ihtiyacı olan bu uyku yeterince ve düzenli alınmadığında ise bir takım işlevsizlik ve tökezlemeler yaşanmaktadır.

Gün içerisinde yaşanan bir takım sıkıntılar, geçmiş yaşantılar, gelecek kaygıları, moral bozuklukları, stres vb. kafaya takılan durumlar “yatağa girdikten sonra dön dolaş bir türlü uykuya dalamıyorum” şikayetlerini ortaya çıkarıyor. Zihnin bu denli düşüncelerle meşgul olması da nihayetinde uykuyu kaçırıyor. Dolayısıyla ertesi gün yorgun, huzursuz, uykusuz, agresif bir ruh haliyle güne başlamaya sebep oluyor.

Haberin Devamı

Bir süre sonra bozulan uyku düzeni kişinin iş hayatını, aile yaşantısını, çevresiyle iletişimini olumsuz yönde etkiliyor. Uyku sorununun çözülmesinde ise ilk olarak yaşanan problemin neyden kaynaklandığının bulunması gerekiyor. Sorunun ana kaynağı bulunduktan sonraysa tedavi süreci başlıyor.

Uykusuzluğun birden fazla nedeni olabiliyor ancak araştırmalara göre en bilinenler; yoğun stres ve kaygı, bağımlılık yapan maddelerin (alkol, kafein, nikotin) aşırı kullanımı, ilaçlar, psikolojik rahatsızlıklardır.

Unutmayın uyku sosyal yaşantımızı sağlıklı sürdürebilmek için gereken en önemli hususların başında gelir. Uyku problemi ciddi bir rahatsızlık olmakla beraber, kulak ardı edilmemesi gereken bir durumdur. Eğer kendi başınıza üstesinden gelemiyorsanız mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.

Öneriler

*Dengeli ve düzenli beslenin, uyumadan en az iki saat önce yemek yemeyi bırakın.

*Yattığınız odanın (uyurken) loş ışıklı veya karanlık olmasına özen gösterin.

*Uykunuz gelmeden yatağa girmeyin.

*Yatak odanızın renklerini sizi dinlendirecek tonlarda düzenleyin.

*Oda sıcaklığını dengeli ayarlayın.

*Uyumadan önce ılık, dinlendirici bir duş alın.

*Yastığınızın ne çok yüksek ne de çok alçak olmamasına dikkat edin.

*Yoğun düşüncelere kapılıp uykunuzun kaçtığını hissettiğiniz anda kalkıp bir bardak su içerek tekrar uyumayı deneyin.

Haberin Devamı

*Gece uyuduğunuz değil sabah uyandığınız saatin düzenli olmasına dikkat edin, kaç saat uyursanız uyuyun hep aynı saatte uyanmaya özen gösterin.

*Uyuduğunuz ortamı gürültüden uzak ve sade dekore edin.

*Yatak odanızda veya bedeninizde uyurken rahatsız edici ve ağır kokular kullanmayın.

*Stres yaratacak durumları uyumadan önce zihninizi boşaltarak yatak odanıza taşımayın.

En güzel rüyaları göreceğiniz sağlıklı uykular dilerim efendim.

Psikolog Ayşe Düşüngülü