Uzay Gökerman

Uzay Gökerman

uzaygokerman@yahoo.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Fenerbahçe’yi bu sene izlemek, yorumlamak hatta tahammül etmek bir futbolsever için ne kadar zor tahmin etmek ne kadar kolaysa herhalde sezonun bir an önce tamamlanıp bitmesini tüm futbolcular bekliyordur diye söylememiz o kadar doğrudur.

Başakşehir, ilk yarısını 3-0 önde kapatan Beşiktaş’a göre ne yaptığını, istediğini bilen bir takım görünümündeydi; ancak devre 1-0 bitti. Çünkü Fenerbahçe derbiye oranla daha az panik yaptı. Ama 1-0’dan sonra tamamen oyundan düştüğünü gördük.

Eljif, Jailson ve Tolgay’dan kurulu orta alanın önceliğinin Başakşehir orta alanını durdurmak olduğu çok açıktı.

Eljif 3. Dakikada öyle bir pozisyonu harcadı ki belki de onu izleyen herkese kendisiyle ilgili bir fikir verdi. Benim yorumum şu; sahayı üç boyutlu algılayamıyor. Basketbol takımında Melih de öyleydi ama sonra içeri penetre ettikten sonra topu illaki potaya atmak zorunda olmadığını öğrendi. Böylece oynadığı süre boyunca en fazla üç sayılık asisti yapan oyuncuya dönüştü.

Eljif’in zamanı var mı ileride göreceğiz. Bu haliyle forma şansı bulması gerçekten çok zor. Ama bu onun hatası değil elbette.

Tolgay gole dönüşen o çalımları yedikten sonra kendine gelemedi ve pozisyonun ağırlığı altında sanki ezildi.

Jailson tipindeki oyuncular devamlı oynadıkça istikrar kazanırlar. Bu sezon onun için çok iyi başladı ama devamı gelmedi.

Bu üç oyuncunun düşük oyunu ortaya daha fazla koşmak zorunda kalan Zajc’ı çıkardı. İlk yarı o koşuların hiçbir karşılığı olmazken ikinci yarı neredeyse maçı çeviren oyuncu olacaktı.

Reaksiyon ikinci yarı Mehmet Ekici hamlesiyle geldi.

Şimdi burada bir soru sormak gerekiyor.
Ekici ve Valbuena’nın aynı anda maça başlamasını doğru bulmuyorum. Çünkü ikisi de sonunu getiremiyor ve elde hamle yapacak oyuncu kalmıyor. Ama her ikisinin de kenarda oturması da üretkenlik adına Fenerbahçe’nin çolak kalmasına neden oluyor.

Fenerbahçe’nin geçen sezon en büyük eksiği sol kanattı. Bu sene bir tek oraya transfer yapılmadı. Gerçekten çok ilginç!

İlk yarı sol kanadı olmayan sağa çeken bir oyun oynarken, ikinci yarı Mehmet Ekici oradan oyunun dengelenmesini sağladı. Zajc biraz daha şanslı ve dikkatli olsa Fenerbahçe bu maçı kazanırdı.

O zaman; “ilk yarı bu iki oyuncudan bir sahada olamaz mıydı” diye sorabilir miyim?

Valbuena tam zamanında oyuna alındı ancak değişiklik oyuncusu bana göre yine yanlış oldu. Moses çıkmalıydı. Jailson’un kapladığı alanının ne olduğuyla son yıllarda Fenerbahçe taraftarı çok ilgilenmiyor ancak modern futbolun olmazsa olmazı orasıdır. Jailson çıktıktan sonra Başakşehir’in topu tekrar kazanıp ileriye daha çok adamla gelmesi tesadüf olabilir mi?

Futbolu bilerek oynayan takımlar için futbol matematik denklemdir ve çözüm kümeleri vardır. Başakşehir futbolu bilerek ve tekrar ederek oynayan bir takım. Ayrıca şöhretler karması gibi…

Ersun Yanal her hafta çıkıp “burası Fenerbahçe” diyerek futbolcularına sorumluluk yüklemeyi bir kenara bırakıp yaptığı yanlışları görmesini tavsiye ederim. Yoksa kendisine “burası Fenerbahçe” hatırlatılmasının yapılacağı gün çok yakındır, unutmasın!

Başakşehir bu galibiyet ile kalan 9 haftaya büyük avantaj sağladı. Galatasaray’ın Kadıköy’e geleceği hesap edilirse şampiyonluk çok yakın diyebiliriz.

http://twitter.com/uzaygokerman