Ekonomi Uzlaşma adımı

Uzlaşma adımı

13.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye ekonomisinin üçte birini oluşturan metal sektöründe toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde çözüm arayışı sürüyor. Görüşmelerde işverenleri temsil eden Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), teklifini yukarı doğru revize etti. Daha önce geçmiş 6 aylık enflasyon oranı kadar ücret artışı öneren MESS, kilit sektördeki üretimin devam etmesi için teklifini iki katına çıkardı.

Uzlaşma adımı

MESS’ten yapılan açıklamada, “Metal sektörü, Türkiye ekonomisinin can damarı. Çalışma barışının devamını sağlamak amacıyla uzlaşma yolunda bir adım atıyoruz. Teklifimizi, Ağustos 2017 ile biten dönem enflasyon oranının iki katı olan yüzde 6.4’e yükseltiyoruz. Bu oran, Eylül 2017 ile başlayan 6 aylık dönem için geçerli olacak. Üye işyerlerimizin çalışanlarına sürdürülebilir bir refah artışı sağlamak için daha fazla ihracat daha fazla istihdam hedefine kilitlenmeliyiz” denildi.

Haberin Devamı

Maliyetlere dikkat

İşçi sendikaları tekliflerinin uygulanması halinde istihdam maliyetlerinde bazı işletmeler için yüzde 80’i aşan oranlarda artış olacağı belirtilen MESS açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Memur ve emeklinin, altı aylık dönemde yüzde 4 zam için anlaşıp enflasyon farkıyla yüzde 5.69 zam alacağı bir süreçte iş kolumuzdaki işçi sendikalarının ölçüsüz ücret artışı talepleri, ekonominin herhangi bir parametresiyle açıklanamaz. Fabrikaların ayakta kalabilmesi için maliyetlerin karşılanabilir olması gerekir. İşletmelerde yüksek oranda maliyet artışı olursa ihracat pazarları korunamaz, işletmeler zorlanır, işsizlik artar. Hepimizin ortak amacı ülkemizde üretilen ürünlerin dünya pazarlarında daha fazla talep görmesini sağlamak. Ancak bu yolla daha fazla ihracat yapabiliriz. Yeni istihdam olanakları üretebiliriz.”

Haberin Devamı

MESS açıklamasında, Türkiye’de işgücü maliyetlerinin bazı Orta Avrupa ülkelerinden yüzde 40-50 oranında yüksek olduğu kaydedilirken, şu görüşler savunuldu:

“Girişimciler ve firmalar, yatırımlarını yönlendirirken bütün seçenekleri değerlendirerek karar veriyorlar. Türkiye’ye de diğer ülkelere de bakıyorlar. Eğer Türkiye’de verimlilikte bir sıçrama meydana gelmeden iş gücü maliyetleri artarsa Türkiye’nin yatırım cazibesi erimeye başlar. Yatırımlar, daha ucuz maliyetli veya daha yüksek verimliliğe sahip ülkelere yönelir. Mevcut yatırımlar devam etmez, yeni yatırımlar gelmezse yeni istihdam alanları üretilemeyebilir.”

Toplu iş sözleşmesi MESS üyesi 180 işletmede bulunan 130 bin çalışanı kapsıyor. İşçiler adına Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Çelik-İş sendikaları masada oturuyor. İşçi sendikalarının talepleri, istihdam maliyetinde yüzde 40’ı aşan oranda artış öngörüyor. MESS, altı aylık dönem için talep edilen bu oranı, Türkiye’nin rekabet gücü açısından sakıncalı buluyor. Türkiye’deki istihdam maliyetlerinin yüksek oranda artması halinde ihracat gücünün zayıflayacağını, yeni yatırımların daralacağını kaydeden MESS, böylesi bir durumda istihdam kaybı olacağını, işsizliğin artacağını savunuyor.

Haberin Devamı

‘En kritik sektörleri kapsıyor’

Metal iş kolundaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, Türkiye’nin istihdam ve ihracat açısından en kritik sektörlerini ve önde gelen işletmelerini kapsıyor. Otomotiv, otomotiv yan sanayii, beyaz eşya, dayanıklı tüketim ürünleri, demir-çelik ve döküm sektörlerindeki MESS üyeleri, Türkiye ihracatının yüzde 27’sini gerçekleştiriyor. Görüşmeler, Borsa İstanbul’u ve yatırımcıları da yakından ilgilendiriyor. Ekimden bu yana yapılan görüşmelerde bir anlaşma sağlanamazken, aralık ayı başında tutulan uyuşmazlık tutanağının ardından devreye giren resmi arabulucu aşamasında da taraflar uzlaşamamıştı.

3 ek öneriyi koruyor

MESS, kasımda ücret zammının yanı sıra 3 ayrı ek öneri getirmişti. Bu tekliflerden biri, toplu iş sözleşmesinin 2 yıl yerine yasal üst sınır olan 3 yıl için geçerli olması.

MESS, bunun dışında, çalışanların zorunlu haller dışında rapor alarak devamsızlık yapmasını azaltmak amacıyla bir teklif getirmişti. Bu teklifte, ‘ikramiyeler fiili çalışılan gün sayısına göre ödensin’ deniliyordu. Zorunlu haller dışında devamsızlıkta bulunanların ikramiyesinden yapılacak kesintinin devamsızlık yapmayanlar arasında paylaşılması öneriliyordu.

Diğer bir teklif ise işyerinde aynı işi yapanların eşit ücret zammı almaları yönündeydi.

Haberin Devamı

MESS, ücret zammı teklifini iki katına çıkarırken daha önce gündeme getirdiği diğer üç önerisini de koruyor.