Üzüm sirkesi nasıl yapılır?

Sirke, üzüm ve elmanın fermente olmasıyla elde edilen bir besin kaynağıdır. Salatalar da, yemeklerde kullanıldığı gibi zayıflama, saç bakımı ve cilt bakımı gibi birçok yönde kullanılmaktadır. Özellikle üzüm sirkesi antioksidan bakımından çok güçlü bir içeriğe sahiptir. Peki üzüm sirkesi yapılışı nasıl olur? Püf noktaları nelerdir? İşte üzüm sirkesi yapılışı hakkında tüm bilgiler...

04.09.2018 Salı Güncelleme : 04.09.2018-10:33 Salı

Üzüm sirkesi içerisinde bulunan antioksidan sayesinde insan sağlığı açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Salataların ve yemeklerin vazgeçilmesi olarak bilinen üzüm sirkesi, güzellik alanında da kullanılmaktadır. Üzüm sirkesi yapılışı çok basittir. Ancak bilmeniz gereken oldukça tek şey fermantasyon işlemi. Fermantasyon işlemini ne kadar iyi yaparsanız, daha başarılı bir üzüm sirkesi ortaya çıkarırsınız. Öncelikle fermantasyonun ne demek olduğunu bilmenizde fayda var. Fermantasyon, meyve, sebze, yoğurt, ekşi mayalı ekmek, ev yapımı yoğurt gibi besinlerin bekleyerek uzun bir süre mayalanma sürecine denir. Fermente ürünlerin vücudumuz için sayısız faydası bulunur. Bunların başında ise sahip olduğumuz probiyotikler ve prebiyotikler geliyor.
Fermente ürünlerin başında ise sirke geliyor. Peki üzüm sirkesinin yapılışı nasıl olur? Püf noktaları nelerdir? İşte üzüm sirkesi yapılışı...

Üzüm sirkesi yapılışı

Malzemeler

-1,5 kilo dilediğiniz cinsten üzüm
-2,5 litre su
-1/2 çay bardağı nohut
-2 yemek kaşığı hakiki bal
-1 yemek kaşığı tuz 

Nasıl yapılır?

-Üzümleri saplarından ayırın ve bir cam kavanoza aktarın.
-Üzerine su ilave edin ve 20 gün boyunca ağzı sıkıca kapalı bir şekilde bekletin.
-20. günün sonunda üzerinde oluşan sirke anasını alın.
-Tuz, bal ve nohut ekleyerek 30 gün kadar bekletin
-Ardından süzdürüp tüketebilirsiniz

 Püf noktalar nelerdir? 

-Sirke yapımında mayalanma süreci için sirke anasına ihtiyaç vardır.
-Sirke anası ise sirkenizi ilk kurduğunuzda içinde oluşan jelimsi tabakadır.
-Bu tabakayı saklayarak gelecek sirkelerinizde kullanın.
-Sirke anasının oluşmasını sağlayan malzemeler ise; doğal meyveler ve doğal içme suyu, nohut, bulgur gibi bakliyatlar.
-Sirke ananızın rengi yaptığınız sirke türüne göre değişebilir. 
-Sirkenizi hangi meyve ile kuracaksanız o meyvenin doğal olmasına dikkat edin.
-Meyvelerin en tatlı olanını kullanın, çürük kısımlarını eklemeyin. 
-Çürük meyveler sirkenizin fermente olmasıı engeller. 
-Sirke ananız yoksa, doğal bal ve doğal pekmez kullanabilirsiniz.
-Meyvelerin kabuklarını asla soymayın.
-Meyveleri minik doğramak hızlı sonuç almanıza yardımcı olur. 
-İçme suyu kullanın.
-İlk kez sirke kuruyorsanız, sirke anası için nohut, bulgur ve organik balı mutlaka kullanın.
-Cam kavanoz kullanın.
-Metal ve tahta yerine plastik kaşık kullanın.
-Kavanozların ağzını bir tülbent ya da streç ile kapatın.
-Sıkıca kapattığınız kavanozları 20 güne kadar serin, kuru ve ışık almayan bir yerde bekletin.
-2 günde bir kapağını açıp karıştırın. 
-Tekrar bir 20 gün daha beklettikten sonra oluşan sirke anasını alın.
-Ardından sirkenizi tülbentten geçirin ve cam şişelere bolştın.
-Bu aşamada bal ile tatlandırabilirsiniz. 

Not: Bu tarif 5kg'luk kavanoz için geçerlidir. Dilerseniz miktarlarını azaltıp kendinize göre belirleyebilirsiniz.

Afiyet olsun...