SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Vajinal temizliğe dikkat!

Yetersiz ya da yanlış vajinal temizlik, birçok kadın hastalığına sebep veriyor.

|

Doğru seçilmeyen temizleyiciler kadar sık yapılan temizlik işlemi de birçok hastalığın nüksetmesine neden olabiliyor.

PH ORANI YÜKSEK OLAN EL SABUNU, ŞAMPUAN VE ANTİBAKTERİYEL SABUNLARLA SIK YAPILAN TEMİZLİK YARARDAN ÇOK ZARAR GETİRİYOR.

Vajinal hastalıklar arasında en sık görülen vajinal akıntılar ve enfeksiyonlar, kadın sağlığını tehdit ediyor. Bu yüzden vajinal hastalıklardan korunmak için hijyen şart. Ancak yanlış ya da eksik yapılan temizlik birçok sağlık sorununa neden olabildiği gibi, hastalıkların nüksetmesine de yol açabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Kadın Doğum Uzmanı Op.Dr. Aykut Coşkun, cinsel bölge temizliğinin yetersizliğinin vajinal hastalıkların en büyük sebebi olduğunu söylüyor.

VAJİNA TEMİZLENMELİ Mİ?


Normal bir şekilde vücuttan dışarıya atılımı bulunan her organın kendini temizleme sistemi mevcut. Cinsel bölgenin de kendine özgü bir temizleme sistemi bulunuyor. Vajinadaki salgı içerideki bakterileri öldürmeye yönelik olarak lökositleri ve iyi huylu bakterileri kullanıyor. Böylece vajinanın içinde herhangi bir temizleme işlemi yapılmasa dahi bu bölge temiz kalıyor. Ancak vajinal bölgede hijyenden şüphe ediliyor ise temizliğe dikkat etmek gerekli.


SABUN KULLANMAYIN
Vajina temizlerken sabun kullanılmamalı. Çünkü organın içinde bulunan asitik ortam sabun kullanıldığında zarar görebiliyor. Ayrıca sabun kullanımı yanma yapacağı gibi bu bölgede yer alan iyi huylu bakterilerin ve vücudu savunmakta olan elemanların yok olmasına da neden olabiliyor. Yanlış ya da yetersiz hijyen de birçok sorunu beraberinde getiriyor. İdrarda yanma, sık idrara çıkma şikayetleri ile kendini gösteren sistit ve genital herpes tehditler arasında. Özellikle daha çok cinsel yolla bulaşan genital herpes, yine yanlış temizlik nedeniyle tetiklenebiliyor.

GENİTAL SİĞİL NÜKSEDEBİLİR
Vajina dudağı ve vajinada sulu, kızarık, aşırı yanma yaratan lezyonlar ile ortaya çıkan genital herpes ve genital siğilin daha kötüleşmesini önlemek için kişisel temizliğe çok dikkat etmek gerekiyor. Cinsel ilişki, kirli ortamlar ve çamaşırlarla temas sonrası oluşan genital siğil, ciltte kabarıklık şeklinde kendini gösteriyor ve yanlış ya da eksik temizlik nedeniyle nüksedebiliyor.

Adet döneminde kullanılan tampon ve hijyenik pedlerin de sık değiştirilerek, vajinanın olabildiğince kuru kalmasına özen gösterilmesi gerekiyor.

Genital herpes ve genital siğilin tedavisinin ardından hastalığın tekrar etmemesi için hijyene özen gösterilmeli.

KISIRLIĞA KADAR VARIYOR
Cinsel ilişki ve tuvaletten sonra bilinçsiz yapılan temizlik, genital bölgede enfeksiyonlara zemin hazırlayabiliyor. Normal şartlarda vajina, hastalıklara karşı kendi savunma mekanizmasını sağlayan bir floraya sahip. Ancak, genital bölge temizliği sağlanmadığı takdirde, genital pH düzeyi bozuluyor ve enfeksiyonlar oluşabiliyor. Hatta kısırlık bile söz konusu olabiliyor.


ADET DÖNEMİNDE İLİŞKİDEN KAÇININ
Kadın Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Aykut Coşkun
Adet dönemi vajina direncinin en düşük olduğu dönem olduğu için bu dönemde, üst genital sistem enfeksiyonlarının oluşumunun önlenmesi için cinsel ilişkiden kaçınılması gerekiyor. Op.Dr. Aykut Coşkun, bu dönemde kullanılan tampon ve hijyenik pedlerin sık değiştirilerek, vajinanın olabildiğince kuru kalmasına önem verilmesi gerektiğine değiniyor. Cinsel bölgede tampon ya da pedlerin neden olabileceği tahriş ve yanmaları önlemek için ise uzmanların tavsiye edeceği, tıbbi hijyenik jel ve kremler kullanılmalı.


SEÇİL KILIÇ

Seninle Dergisi Ağustos 2011 Sayısı

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.