Siyaset Vatandaş istedi TBMM birleşti

Vatandaş istedi TBMM birleşti

16.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Çevrecilerin kararlı mücadelesi sonunda termik santrallerin baca gazı arıtma tesisi yatırımını 2 yıl erteleyen madde, tüm partilerin ortak önergesiyle Maden Kanunu teklifinden çıkarıldı.

Vatandaş istedi TBMM birleşti

Kömürlü termik santrallerin baca gazı arıtma tesisi, kül barajı gibi çevre yatırımlarına iki yıl erteleme getiren madde, çevrecilerin mücadelesi sonucunda Maden Kanunu teklifinden çıkartıldı. Kanun teklifi ilk kez Meclis’te grubu bulunan tüm siyasi partilerin ortak önergesi ile komisyona geri çekilirken; Çanakkale, Kahramanmaraş, Karabük, Kütahya, Manisa, Muğla, Sivas, Şırnak ve Zonguldak’ta bulunan en az 10 santral 2019 sonuna kadar tüm çevre yatırımlarını tamamlamak zorunda kalacak. Temiz Hava Hakkı Platformu’nun öncülüğünde başlatılan kampanyada toplanan 60 bin imza geçtiğimiz gün Meclis’teki tüm siyasi parti grup başkanvekilleri ile termik santrallerin bulunduğu şehrin milletvekillerine gönderildi.

Haberin Devamı

Kayıtsız kalmadılar

Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen ve yılda bin 100 erken ölüme neden olacağı öne sürülen Madde 45’e yönelik artan tepkilere kayıtsız kalmayan milletvekilleri ise söz konusu teklifi ortak önerge ile geri çekti. Temiz Hava Hakkı Platformu, TEMA Zonguldak Temsilciliği, Yaşanabilir Zonguldak Platformu, Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu Elbistan, Muğla Çevre Platformu, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Turgutlu Çevre Platformu, Salihli Çevre Derneği tarafından yapılan ortak açıklamada ise, “Madde 45 kabul edilmiş olsaydı, yılda bin 100 erken ölüm, 800 kronik bronşit vakası ve bin 500 hastaneye yatışın yanı sıra her gün 170 çocuk da astım atağı yaşayacaktı. Bizler zaten yıllardan beri, filtresiz çalışan bacalardan veya kül barajı olmadığı için rüzgarda uçan küllerden çıkan zehirli maddeleri soluyoruz” denildi.

Haberin Devamı

‘Çok önemli bir adım’

Türk Tabipleri Birliği’nden Doç. Dr. Gamze Varol, Madde 45’in geri çekilmesinin hastalığın ve erken ölümlerinin önüne geçmek için atılan önemli bir adım olduğunu vurgularken, “Kömürlü termik santrallerin baca gazı arıtma tesisi, kül barajı gibi çevre yatırımlarına iki yıl erteleme getiren madde, imza kampanyası sayesinde geri çekildi. Bu sayede kirliliğin iki yıl daha devam etmesinin önüne geçtik” dedi. TEMA Zonguldak Temsilcisi Berran Aydan ise güçlü bir kamuoyu oluşturduklarını belirtirken, Greenpeace Akdeniz Projeler Sorumlusu Deniz Bayram da Meclis’in büyük bir yanlıştan döndüğünü belirtti.