Ekonomi Vatandaşa garantili tahvil

Vatandaşa garantili tahvil

13.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Bütçedeki güçlü performansa işaret eden Bakan Albayrak, “Bireysel yatırımcıya devlet garantili döviz cinsi tahvil ihracına başlayacağız” dedi.

Vatandaşa garantili tahvil

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, pazartesi günü Hazine olarak bireysel yatırımcıya devlet garantili dolar ve euro tahvil ihracını başlatacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Bakan Albayrak, Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) tarafından Türkiye’nin Yeni Hikayesi’ başlığıyla 7’ncisi gerçekleştirilen Yatırımcı İlişkileri Zirvesi’ne katıldı. TÜYİD Başkanı ve TAV Havalimanları Holding Yatırımcı İlişkileri Direktörü Nursel İlgen, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu ile iş dünyası temsilcilerinin katıldığı zirvede konuşan Bakan Albayrak, “Mart ayında gerçekleşecek olan seçimlere rağmen tüm seçim dönemlerinde olduğu gibi disiplinden, sıkı maliye ve para politikasından taviz vermeden güçlü bütçe performansıyla 2019’u yöneteceğiz” dedi.

‘O dönem bitti’

Bakan Berat Albayrak şunları kaydetti:

“Önümüzdeki pazartesi devlet garantili, Hazine garantili tahvil ihracına başlıyoruz. Bireysel yatırımcı, vatandaşımız gelip alabilecek, sermayesini, parasını farklı yönlerde değerlendirebilecek. Altın tahvili yapmıştık, tekrar başlıyoruz. Bu çerçevede bilançoları artık o atıl noktadan kurtarıp hareketlendirmemiz lazım.”

Haberin Devamı

Albayrak, son yıllarda yaşanan dalgalanmaların Türkiye’deki yerli yatırımcıda da ciddi endişe oluşturduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“İnsanlar hemen mevduata kaydı. O zaman sermaye piyasalarını yatırıma ısındırmamız lazım. Bankalarımızın bilançosunda mevduatlar uyuyor. Bankalarımız da tuzu kuru, rahat... Hazine’ye paraları satarız, garantili bir şekilde… O dönem de bitti. O bilançoları hareketlendirmemiz lazım. İçeride yaklaşık 176 milyar dolar mevduat var, 110 milyarı dolar, 65 milyarı euro. Sermaye piyasalarında yatırımı, büyümeyi hareketlendirecek yine sizlersiniz. Pazartesi Hazine olarak başlatıyoruz. Hazine olarak dolar, euro, Hazine garantili, devlet garantili yüzde 100 tahvil ihracına başlıyoruz. Bireysel yatırımcı, vatandaşımız gelip alabilecek, sermayesini parasını farklı yönlerde değerlendirebilecek.”

‘İnsana yatırım yapmalıyız’

Zirvede, ‘Türkiye Hikayesinin Yeni Yapı Taşları’ oturumu düzenlendi. Moderatörlüğünü Melda Yücel Kocaalp’in yaptığı oturumda Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil ve Coca Cola İçecek CEO’su Burak Başarır yer aldı. Türkiye ekonomisinin en büyük avantajının insan kaynağı olduğunu söyleyen Burak Başarır, “Bu memleketin 40 milyon kişisi 30 yaşın altında, çok yetenekli gençler. Biz her zaman bir şeye yatırım yapalım, diyoruz. Ama bence birinci sıraya insanımıza yatırımı koymamız lazım. Gelecekte oyunu değiştirecek bizim insan kaynağımız diye düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin şu anda bir normalizasyon sürecini yürüttüğünü anlatan Hakan Binbaşgil, “Şu an en zoru geride bıraktığımızı düşünüyorum. Tabii ki ev ödevlerimiz var ama ileriye yönelik biraz daha iyimserim. Enflasyon çeşitli nedenlerle çok yüksek noktalara gelmişti, şimdi orada da aşağı yönlü bir trendi görüyoruz. Şirketlerimiz bence mümkün olduğu kadar bildiği konuları yönetmeli, bilmediği alanlardan mümkün olduğunca uzak durmalı. Ülke olarak yapısal reformlara yönelmeliyiz” diye konuştu.

‘Kriz fırsattır’

Dünya ile rekabet için değişimin önemine işaret eden Bakan Albayrak, “Borç yönetimlerimiz, insan kaynağı, sermayelerimizi korumak ve öz kaynaklarımızı güçlendirmek için uygulamamız gereken stratejiler güncellenmesi gereken noktalar. Türkiye’nin anlı şanlı kurumsal şirketleri finansal dalgalanmalarda çok basit finansal enstrümanlarla ilgili kararlar almakta hatalar yapmışlar. Ama kriz aynı zamanda fırsattır. Türkiye olarak bu krizlerden güçlenerek çıkıyorsak eğer, bu tecrübelerle kurumlarımızı da bu değişime uyduracağız” dedi.

Haberin Devamı

‘Türk Lirası yüzde 20 değer kazandı’

Bakan Albayrak, ağustos ayında belirginleşen Türkiye’ye yönelik spekülatif finansal girişimler karşısında ciddi sınav verildiğini aktararak, “2018 gelişmekte olan ekonomiler açısından zor bir yıl oldu. Fed’in faiz artışları ile uluslararası piyasalarda oluşan sıkılaşma gelişmekte olan ülke para birimlerini baskı altına aldı. Ağustos sonundan bu yana TL, dolar karşısında yüzde 20 değer kazandı. Bu dönemde diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine kıyasla en çok değer kazanan para oldu” diye konuştu.

İthalattaki köpük azalacak

Mayısta 87.2 milyar dolarla zirve yapan yıllık dış ticaret açığının, ekimde 67.2 milyar dolara gerilediğini, benzer şekilde mayıs ayında 58.1 milyar dolar ile tepe noktasına ulaşan yıllıklandırılmış cari işlemler açığının, son 3 ayda verilen cari fazlaların etkisiyle ekim ayı itibarıyla 39.4 milyar dolara gerilediğini açıklayan Albayrak, 30 milyar doların altına inmeye başlayacaklarını, toplam küçülme olarak değil, ithalattaki köpüğün azalması, ihracat ve üretim noktasındaki artışla bu dengelenmenin sağlanmasının önemli olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

‘Örnek seviyeye ulaşacağız’

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İstanbul Vergi Dairesi’ni ziyaret etti. Albayrak resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “İstanbul Vergi Dairemizin hizmet kalitesinden vatandaşlarımızın duyduğu memnuniyeti yerinde görmekten büyük mutluluk duyduk. Her şeyin en iyisini hak eden milletimize sunduğumuz vergi hizmetlerinin tamamında örnek seviyeye ulaşacağız” dedi.

Top çevirdik sıra golde

Ekonominin kararlı reformlar sayesinde çok önemli mesafe aldığını ifade eden Albayrak, “Yeter mi? Yetmez. Daha yeni başladık. İyi top oynama değil, gol atma dönemi, çok top çevirdik artık skor elde etmeli” diye konuştu.