Vitamin şurupları gerekli mi ? Her çocuk vitamin şurubu içmeli mi?

Reklamlara bakarsak sanki her kilo almayan iştahı kötü olan kabız olan ishal olan vb. yani her şeye çözüm vitamin şurupları, peki gerçekte böylemi vitamin şurubu içen çocukların her şikayeti geçiyor mu? Malesef durum böyle değil hiç bir gıda takviyesi kendi başına bir sihirli değnek değil.

Sakın vitaminler gereksiz gibi bir kanı oluşmasın önemli olan bu vitaminleri günlük beslenmemizde yeterli düzeyde alacak dengeli bir beslenmeye sahip olmak.

Dengeli beslenmek için bu gıdaları almak şart !

1 yaş sonrasında çocuğunuz artık her gıdayı alabilecek olgunluğa ulaşmış duruma gelecek ve genellikle anne sütünün beslenmedeki yeride giderek azalacak bununla beraber dengeli beslenme daha da önem arzedecek.

Haberin Devamı

Süt ve süt ürünlerini olabildiğince günlük tüketmek önemli.Son klavuzlar ilk üç yaş için tam yağlı ardından yarım yağlı ürünleri tüketmenin daha uygun olduğu yönünde.

Yine beslenmenin olmazsa olmazı taze meyveler ki bunun için önerim mevsimine uygun ve olabildiğince yerel meyveleri tüketmeniz.

Yeşil yapraklı sebzelerin yemeklere girmesi lif açısından oldukça önemli. Liflerin çoğu prebiyotik etki ile barsakta vitamin üreten bakterilere destek oluyor.

Beyaz ve kırmızı et, balık ve yumurta doğal protein kaynakları yine bu besinlerin organik olması ve taze olması oldukça önemli. Deniz ürünlerinde de çiftlik üretimlerdense deniz ve okyanus balıklarının tüketilmesi çok daha faydalı.

Yine bakliyatlarda vitamin açısından çok zengin gıdalar olmakla beraber gelişimde en önemli yer kaplayan ürünlerden. Tahıl tüketiminde yeni öneriler tam tahıl tüketimine ağırlık verilmesi yönünde.

Hangi çocuklar vitamin desteğine ihtiyaç duyar ?

Tabiki dengeli beslenme herzaman anlatıldığı kadar kolay olmuyor. Özellikle yoğun çalışan ebeveynlerin hergün farklı bir yemek yapması oldukça zor. Bu durumda vitamin takviyesi gerekli olabilir.

Beslenme ile ilgili sıkıntılar yaşayan veya çok fazla hazır gıda tüketen çocuklara da besleme düzenlenemiyor ise vitamin takviyesi kullanmak faydalı olabilir.

Benim önerim dengeli beslense bile altta yatan kronik hastalığı olan çocukların (astım, sindirim sistemi problemleri olan ya da sürekli ilaç kullanan çocuklar gibi) vitamin desteği alması. Tabiki doktorunuza danışarak başlamanız önemli.

Haberin Devamı

Vejeteryan veya vegan diyet alan miniklere demir, inek sütü protein allerjisi nedeniyle süt ve süt ürünleri alamayan miniklere kalsiyum desteği gerekebilir.

Çok fazla gazlı içeçek tüketen çocuklarında vitamin ve mineral kaybı olduğu için bu durumu engellemek engellenemiyor ise vitamin ve mineral desteği vermek faydalı olabilir.

Çocuğunuzu dengeli beslemek ile çok beslemeyi karıştırmayın !

Annelerin yaptığı yanlışlardan biri de gelişim için çok yemek gerektiği. Bu tamamen yanlış bir bilgi. Son 20 yılda obezite oranları oldukça arttı bunda hazır beslenme kadar yanlış beslenme alışkanlıkları da rol oynuyor. Meyveler gelişim için yeterli karbonhidrat içeriği sağlarlar ama dikkat edilmesi gereken aynı meyvenin fazla verilmesinden çok farklı meyvelerin verilmesi böylece alınan vitamin miktarı daha dengeli olur.

Haberin Devamı

Sonuç olarak vitaminler eczanelerde değil buz dolabınızda ve pazar torbanızda unutmayın.

Önümüzdeki günlerde sizinle vitamin şuruplarını inceleyelim ve bakalım çocuğumuza hangi vitaminleri veriyoruz ve bu vitaminler ne işe yarıyor. Ozamana kadar kendinize ve minikmucizenize iyi bakın.

Dr. Mustafa Burak Seven