Vücudunuzun Alt Kısmındaki Yağları Ne Yapsanız da Veremiyor musunuz?

Diyet yapıyorsunuz, spor yapıyorsunuz, yine de vücudunuzun alt yarısındaki yağlardan kurtulamıyor musunuz? Yalnız değilsiniz. Bu çok yaygın bir durum ve bu durum sandığınız gibi sizin hatanız değil. Siz obes değilsiniz, büyük ihtimalle lipödem hastasısınız. Evet bu bir hastalık ve tedavisi mümkün.

Armut tipi yağlanma olarak tarif edilen, "Ağrılı Yağlanma Sendromu" olarak da adlandırılan lipödem özellikle ülkemizin de içinde bulunduğu coğrafyada çok yaygın bir hastalık; kadınların yaklaşık % 15’inde görüldüğünü tahmin ediyoruz. Bunların çoğu hafif formlarda lipödem olduğu için kadınlar önemsemiyor. Birçok kadında da orta yaşlarda ortaya çıktığında “doğum sonrası fazla kiloların verilememesi gibi” olağan bir durummuş algısıyla boşlanıyor. Oysa obesiteyi lipödemden ayırmak çok kolay: Obesite tüm vücudu aynı oranda etkiler, lipödemde ise en çok etkilenen bölgeler sırasıyla uyluk, basen, kalça ve bacak bölgeleridir. Diyet ve egzersizle desteklenen kilo verme girişimlerinde obes hastalar tüm vücutlarından eşit oranda kilo verebilirken lipödem hastaları etkilenen bölgerde çok az (genellikle % 10’dan az) yağdan kurtulabilirler.

Haberin Devamı

Şu anda en büyük sorunumuz lipödemle ilgili hekimler arasındaki farkındalığı artırarak lipödemli kadınlarımızın doğru tanıyı almalarını sağlamak. Çünkü ne yazık ki bana gelen lipödem hastalarının hemen hepsi kendi kendilerine tanı koyarak geliyorlar.

Unutmayın! Lipödem obesite değildir, lipödem bir hastalıktır ve tedavisi mümkündür!